?>

İngiliz veri şirketinin, hackerlarla iş birliği yaptığı iddia edildi

İngiliz veri analiz şirketinin, İsrailli hackerlardan, Nijerya Devlet Başkanı Buhari’ye ait ele geçirdikleri kişisel e-mailleri aldığı ve siyasetçi aleyhine yürütülen kampanyada kullandığı iddia edildi.

Dünya - 8 yıl önce

LONDRA

İngiliz veri analiz şirketi Cambridge Analytica’nın, İsrailli hackerlardan, Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’ye ait ele geçirdikleri kişisel e-mailleri aldığı ve siyasetçi aleyhine yürütülen kampanyada kullandığı iddia edildi.

Facebook 50 milyondan fazla kullanıcısının kişisel profillerini izinsiz elde etmesi ve dünya çapında yürüttüğü kampanyalardaki usulsüzlükleri ile gündeme gelen Londra merkezli veri analiz şirketi Cambridge Analytica’nın, İsrailli hackerlardan da yararlandığı öne sürüldü.

The Guardian gazetesinin firma içindeki kaynaklara dayandırdığı habere göre, İsrailli hackerlar, Nijerya’da 2015’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde dönemin muhalefet lideri Buhari’nin kişisel e-maillerini ele geçirerek Cambridge Analytica’ya verdi.

Hackerların, ele geçirdikleri e-mailleri şirketin Londra Mayfair'deki merkezinde bir usb disk içinde yöneticilere teslim ettikleri öne sürüldü.

Dönemin Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın seçim kampanyasını yürüten şirketin yöneticileri, ülkedeki ekiplerine e-mailleri tarayarak Buhari aleyhine kullanılabilecek bilgileri tespit etmeleri talimatını verdi.

Nijeryalı bir zengin tarafından Jonathan’ın kampanyasını desteklemesi için tutulan Cambridge Analytica’nın seçim sürecinde Buhari aleyhine yürütülen karalama kampanyasına katkısı karşılığında 2 milyon sterlin ücret aldığı iddia ediliyor.

Kampanyaya rağmen Müslüman lider Buhari, 2015’te seçimi kazanarak Nijerya Devlet Başkanı olmuştu.

Şirketle ilgili iddialar

Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasının Facebook'taki 50 milyon hesaptan topladığı kişisel verileri ABD seçimleri ile Brexit referandumunu etkilemek için kullandığına dair iddiaların ardından İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığının sponsorluğundaki İngiltere Bilgi Komisyonu (ICO), Facebook'taki kişisel verilerin usulsüz kullanımına ilişkin iddiaların detaylı şekilde incelenmesi amacıyla soruşturma başlattığını duyurmuştu.

İddialar Cambridge Analytica'nın eski çalışanı Christopher Wylie tarafından ortaya atılırken, verilerin kişilerin gizli mesajlaşmalarından da derlendiği savunulmuştu.

İngiliz Channel 4 haber kanalının yayımladığı gizli kamera çekimlerinde de şirketin bazı yöneticileri, internet ortamında siyasetçilerin itibarını sarsmak için "aşk tuzakları" hazırlanabileceğini ve rüşvet verilebileceğini söylerken görülmüştü.

Görüntülerde, Cambridge Analytica Üst Yöneticisi (CEO) Alexander Nix'in, şirketle dünya genelinde gizli şekilde seçim kampanyaları yürüttüklerini söylediği ortaya çıkmıştı.

Hakkındaki iddiaların kamuoyuna taşınmasının ardından Nix görevden alınmıştı.

Facebook, konuya ilişkin, "verilerin usulüne uygun kullanılmadığıyla ilgili iddiaların gözden geçirileceğini", Cambridge Analytica'nın faaliyetlerinin incelenmesi için kendi dijital adli bilişim uzmanlarından oluşan bir ekibi görevlendirdiğini açıklamıştı.

Muhabir: Tayfun Salcı

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kızıltepe’de bir markete silahlı soygun

2018-03-20 10:02 - Asayiş

2018 'Hasan Celal Güzel Kültür Yılı' ilan edilecek

2018-03-19 17:32 - Gündem

Moody's'ten NAFTA uyarısı

2018-03-16 10:32 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Münbiç'ten sonra sıra diğer şehirlere gelecek

2018-03-21 18:07 - Genel

Trabzonspor sahasında farklı kazandı

2018-03-18 21:54 - Spor

En fazla ceza finansal hizmet sözleşmeleri için kesildi

2018-03-18 18:42 - Ekonomi

Bakan Sarıeroğlu'dan 'kanser ilacı' açıklaması

2018-03-15 20:07 - Ekonomi

Binlerce İranlı Nevruz tatili için Türkiye'ye geçmeyi bekliyor

2018-03-21 08:02 - Gündem

Millilerin yeni formaları tanıtıldı

2018-03-21 08:12 - Spor

İstanbul'da 8 ilçede terör operasyonu düzenlendi

2018-03-20 05:32 - Gündem

İlgili Haberler

İspanya Başbakanı Sanchez, Palma'da "istenmeyen kişi" ilan edildi

18:47 - Dünya

Ukrayna, AB'den hızla mali destek bekliyor

18:43 - Dünya

Brüksel'de AB Liderler Zirvesi'nin yapıldığı sırada çiftçilerden traktörlü protesto

18:33 - Dünya

Belçika’da Doğu Flandre bölgesi okullarındaki başörtüsü yasağı Danıştaya götürüldü

17:57 - Dünya

Sudan'ın Kurdufan bölgesinde son iki ayda 50 binden fazla kişi yerinden edildi

17:37 - Dünya

Günün Manşetleri

İspanya Başbakanı Sanchez, Palma'da "istenmeyen kişi" ilan edildi

18:47 - Dünya

Ukrayna, AB'den hızla mali destek bekliyor

18:43 - Dünya

Bakan Fidan, BM Kıbrıs Temsilcisi Cuellar ile bir araya geldi

18:38 - Gündem

Brüksel'de AB Liderler Zirvesi'nin yapıldığı sırada çiftçilerden traktörlü protesto

18:33 - Dünya

Siber Güvenlik Başkanlığından e-Devlet Kapısı'nın 17. kuruluş yılına ilişkin açıklama

18:03 - Gündem