?>

İngiliz ekonomist Ash: 2024 yılı Türkiye için gerçekten heyecan verici bir yıl olabilir

İngiliz ekonomist ve Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, Türk ekonomisinde olumlu gelişmeler beklediğini belirterek, "2024 yılı Türkiye için heyecan verici bir yıl olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Ash, İstanbul'da düzenlenen TRT World Forum 2023'te, Türkiye’deki ekonomik gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ekonomi yönetiminin değişmesiyle Türkiye'ye karşı yurt dışında güven oluştuğuna değinen Ash, teknoloji yatırımları ve demografik yapının Türkiye için umut verici olduğunu ifade etti.

Ash, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye geri dönmek istediğini söyleyerek, gelecek yıl liranın istikrar kazanacağını ve dezenflasyon sürecinin başlayacağını dile getirdi.

"Biz bu hikayeye inanıyoruz"

Türkiye'yi bir üretim üssü olarak tanımlayan Ash, yeni ekonomi yönetimi için, "Son zamanlarda makro finansal istikrar yoktu. Şimdi yeni ekonomi politikası ekibi ve ona liderlik eden (Hazine ve Maliye Bakanı) Mehmet Şimşek ve (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize) Gaye Erkan ile kapsamlı ve ikna edici politikalar gördük. Biz bu hikayeye inanıyoruz. Beceri ve üretim açısından buraya yatırım yapmanın hala mantıklı olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

İnsansız hava araçları ve askeri teknoloji alanında yapılan yatırımların büyüklüğüne dikkati çeken Ash, elektrikli araç üretimi ve turizmdeki büyümeyle Türkiye’nin rakipleri karşısında hızlı bir ilerleme kaydettiğine vurgu yaptı.

Ash, "Türkiye, genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Türkler teknoloji istiyor. İnsansız hava araçları teknolojisine, Teknofest'e verilen tepkiye bakın, kaç tane genç Türk var orada. Çok iyi bir bankacılık sektörü ve çok iyi bir imalat sektörü var. Aslında iyi bir konumda. Türkiye, bir şeyler üretiyor ve ihraç ediyor." diye konuştu. ​​​​​​​

"Lira istikrar kazanmaya başlayacak"

Ash, Türkiye’de dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve liranın istikrar kazanacağını ifade ederek, "Enflasyonun düştüğünü göreceğiz. Lira istikrar kazanmaya başlayacak ve bence bu da parayı Türkiye'ye geri getirecek." dedi.

Uluslararası iş dünyasının Türkiye'ye yeniden yatırım yapmak istediğini dile getiren Ash, yakın gelecekte yaşanabileceklere ilişkin, "2024 yılı Türkiye için gerçekten heyecan verici bir yıl olabilir. Türkiye'nin uluslararası banka raporlarını okuyorum. Turizmden on milyarlarca dolar kazanıldı ki bu büyüme için harika bir şey. İstihdam için iyi. Cari işlemler hesabı için iyi, bu da makro finansal istikrarı besliyor." ifadelerini kullandı.

"Batı'nın daha dengeli olması gerekiyor"

İsrail’in Gazze saldırısı sonrası yükselen tansiyona ilişkin de değerlendirmede bulunan Ash, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik eleştirilerinin Batı ülkelerini rahatsız etse de "adil yorumlar" olduğunu söyledi.

"Batı'nın çatışmaya yaklaşımında daha dengeli olması gerekiyor." ifadesini kullanan Ash, Türkiye’nin de dahil olduğu bir çözüm sürecine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. ​​​​​​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli eskrimcilerin hafta sonu mesaisi yoğun geçecek

2023-12-07 14:47 - Spor

Kanlıca mantarı, zehirli olan benzerinden "sarı süt"le ayırt ediliyor

2023-12-07 14:48 - Sağlık

Erzincan'da kadın bobinaj ustası 10 yıldır dede mesleğini sürdürüyor

2023-12-07 15:47 - Çevre-Hayat

Etiyopya'dan dünyaya dağılan "vazgeçilemeyen lezzet" kahve

2023-12-08 11:53 - Çevre-Hayat

Bayraktar TB3 SİHA 11'inci uçuş testini başarıyla tamamladı

2023-12-07 20:48 - Teknoloji

Türkiye ile Türkmenistan arasında 7'nci Dönem HEK Protokolü ve eylem planı imzalandı

2023-12-06 17:47 - Ekonomi

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de "beyaz fosfor" kullanmasını kın

2023-12-08 23:28 - Dünya

Hakkari'de kardan kapanan üs bölgelerinin yolu açıldı

2023-12-05 12:22 - Gündem

Fenerbahçe averajla liderliğini sürdürdü

2023-12-04 22:23 - Spor

Erzurum, Ardahan ve Kars'ta soğuk hava etkili oluyor

2023-12-05 10:18 - Gündem

İlgili Haberler

InMerge İnovasyon Zirvesi ikinci gününde devam ediyor

18:53 - Ekonomi

Brüksel Havalimanı'nda 14 Ekim'deki gidiş yönlü bütün uçuşlar iptal edildi

18:17 - Ekonomi

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi sona erdi

17:28 - Ekonomi

LPG ithalatı temmuzda yıllık bazda yüzde 3,4 arttı

16:38 - Ekonomi

AB, tasarrufları yatırıma dönüştürmek istiyor

16:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Nuri Demirağ'ın Sivas'ta yaptırdığı havaalanına 84 yıl sonra yeniden uçak indi

19:22 - Gündem

InMerge İnovasyon Zirvesi ikinci gününde devam ediyor

18:53 - Ekonomi

TİKA'dan Kuzey Makedonya'daki sağlık ve yargı alanlarına destek

18:47 - Dünya

Gençlerbirliği'nden hakem kararlarına tepki

18:42 - Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. eleme turu maç programı açıklandı

18:23 - Spor