İngiliz Başbakanı Starmer'dan Trump'ın "Ticaret anlaşması değişir" çıkışına &quo

ABD Başkanı Trump'ın İngiltere için kullandığı, "İngiltere'ye sunduğumuz ticaret anlaşması değişebilir." açıklamasına işaret eden İngiltere Başbakanı Starmer, bunun ABD'nin İran saldırılarına katılması için yapılan baskılardan biri olduğunu söyledi.

Dünya - 4 ay önce

ABD Başkanı Donald Trump'ın İngiltere için kullandığı, "İngiltere'ye sunduğumuz ticaret anlaşması değişebilir." açıklamasına işaret eden İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bunun ABD'nin İran saldırılarına katılması için yapılan baskılardan biri olduğunu ancak baskılara teslim olmayacağını söyledi.
Donald Trump, İngiliz Sky News'e veridiği röportajda İngiltere'yle ilişkiler konusunda açıklamalar yaptı.
Dün akşam yapılan ve bugün yayımlanan röportajda Trump, İngiltere Kralı 3. Charles'tan övgüyle söz ederken Başbakan Starmer'la ilgili ise "Starmer'ı seviyorum ancak Kuzey Denizi'ndeki petrol sahalarını kapatmakla korkunç bir hata yaptı. Gördüğünüz gibi, enerji fiyatlarınız dünyanın en yükseğine geldi. Göç konusunda da korkunç hatalar yaptı." diye konuştu.
Trump, "Özel ilişkiyi nasıl yorumlarsınız?" sorusuna "Kiminle özel ilişki?" şeklinde cevap verirken "İngiltere'yle" diye hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"İhtiyacımız olduğunda orada değiller. İhtiyacımız yokken de ortada yoklar. Eskiden daha iyiydi ama şu an çok üzücü. İngiltere'ye çok iyi bir ticaret anlaşması sunduk. Benim yapacağımdan çok daha iyisiydi. Ancak İngiltere'ye sunduğumuz ticaret anlaşması değişebilir. İyi bir anlaşma yaptık çünkü çok fazla sorunları vardı. Enerji büyük bir sorundu çünkü Kuzey Denizi'ni kullanmak yerine Kuzey Denizi'ni kullanan Norveç'ten enerji satın alıp iki katı ücret ödüyorlar. İngiltere'yi seviyorum, başarılı olmasını istiyorum. Ama kötü bir göç ve enerji politikanız varsa başarılı olamazsınız. Sizde ikisi de çok kötü."
Trump, İngiltere'nin yabancılar tarafından işgal edilmekte olduğunu da belirterek, Kral Charles'ın ay sonundaki ABD ziyareti öncesi İran'la bir anlaşmanın mümkün olduğunu da söyledi.
İngiltere Başbakanı Starmer ise ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarına İngiltere Parlamentosu'nda haftalık olarak düzenlenen "Başbakana Sorular" oturumunda cevap verdi.
Liberal Demokratlar'ın lideri Ed Davey'nin konuyu hatırlatan sorusu üzerine Starmer, "En başından beri duruşum çok net. (ABD ile İsrail'in İran saldırıları) Bu savaşa sürüklenmeyeceğiz. Bu bizim savaşımız değil." dedi.
İran'a saldırmanın İngiltere'nin ulusal çıkarına uygun olmadığını savunan Starmer, "Farklı bir tavır takınmam için üzerimde çok baskı vardı. Bu baskıya dün akşamki (Trump'ın Sky News röportajı) konuşma da dahil. Ancak fikrimi değiştirmeyeceğim. Teslim olmayacağım. Bu savaşa katılmak ulusal çıkarımıza değil. Katılmayacağız." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da hastanelerde temizlik veya teknik sorunlar QR kodla bildirilecek

2026-04-09 22:32 - Sağlık

Boğaziçi Üniversitesi akademisyeninin kanser için geliştirdiği ilacın faz 1 araştırması tamamlandı

2026-04-09 12:07 - Sağlık

Ağız sağlığına dikkat edilmemesi, kalp kapak hastaları için hayati risk oluşturuyor

2026-04-12 12:13 - Sağlık

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Şehir Hastanesi'ne taşınması haziranda tamamlanacak

2026-04-14 16:37 - Sağlık

Bilim insanlarından "bilinçsiz kan sulandırıcı ilaç kullanmayın" uyarısı

2026-04-12 14:27 - Sağlık

Parkinson'da erken tanı ve fizik tedavi hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor

2026-04-11 12:28 - Sağlık

İstanbul merkezli FETÖ'nün 'TUS kampı'na operasyon: 17 şüpheli gözaltında

2026-04-14 09:33 - Asayiş

Burdur'da minibüsle beton mikserinin çarpışması sonucu 6 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

2026-04-08 19:32 - Gündem

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 60'ten fazla Filistinliyi gözaltına aldı

2026-04-09 17:47 - Dünya

ABD'nin ABD/İsrail-İran savaşını desteklemeyen NATO ülkelerini "cezalandırmayı" değer

2026-04-09 12:48 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya