?>

IMF: Merkez bankaları negatif faiz politikasını göz ardı etmemeli

Uluslararası Para Fonu (IMF), merkez bankalarının negatif faiz oranı politikasını reddetmemeleri ve kullanma ihtimalları düşük olsa bile araç setlerinin bir parçası olarak tutmaları gerektiğini belirtti.

Ekonomi - 5 yıl önce

Washington DC

Uluslararası Para Fonu (IMF) Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü, negatif faiz oranlarına ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, birçok merkez bankasının 2012'den başlayarak negatif faiz oranı politikasını uygulamaya koyduğu hatırlatılarak, bu politikanın, birçok soruyu gündeme getirdiği ve kısmen yanlış anlaşıldığı için siyasi olarak tartışmalı bir konu olmaya devam ettiği aktarıldı.

Raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu krizde negatif faiz oranı politikasının yeniden öne çıktığına işaret edilerek, negatif faiz oranı politikasına geçişin para piyasası faizlerinde, uzun vadeli getirilerde ve banka faizlerinde etkili olduğu kaydedildi.

Negatif faiz oranı politikasının özellikle uzun vadeli getirilerin düşmesine önemli ölçüde katkıda bulunduğu vurgulanan raporda, banka kredilendirme hacimlerinin genel olarak arttığı ve banka karlarının bu zamana kadar önemli ölçüde kötüleşmediği belirtildi.

"Büyümeyi ve enflasyonu desteklemiştir"

IMF raporunda, karlılık üzerinde önemli bir etkinin bulunmamasının çoğunlukla potansiyel olarak zaman içinde tersine çevrilebilecek kısa vadeli bir etki olabileceği aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Negatif faiz oranı politikası muhtemelen büyümeyi ve enflasyonu desteklemiştir.

Negatif faiz oranı politikasının enflasyon ve üretim üzerindeki etkileri, geleneksel faiz indirimleri veya diğer geleneksel olmayan para politikalarıyla karşılaştırılabilir.

Finansal aracılığa ciddi şekilde zarar vermeden veya diğer olumsuz yan etkilere yol açmadan önce faiz oranlarının ne kadar negatife gidebileceği yanıt bulmamış bir soru olarak kalmaktadır.

Ancak şu ana kadar uygulanan negatif faiz oranlarının bu sorunlu etkileri tetiklediğine dair bir kanıt olmadığından faiz oranlarını daha da negatif yönde itecek bir serbestlik söz konusu olabilir."

Raporda, bazı merkez bankalarının negatif faiz oranı politikasını benimserken, diğerlerinin buna direnmesinin kurumsal ve ülke özellikleriyle ilgili olabileceği belirtilerek, "Ayrıca, şimdiye kadarki kanıtlar merkez bankalarının negatif faiz oranı politikasını göz ardı etmemeleri ve kullanma ihtimalları düşük olsa bile araç setlerinin bir parçası olarak tutmaları gerektiğini gösteriyor." ifadesi kullanıldı.

Raporda, düşük seviyedeki nötr reel faiz oranları dikkate alındığında, olumsuz yan etkileri olmasına rağmen birçok merkez bankasının, er ya da geç negatif faiz oranı politikasını düşünmek zorunda kalabileceği vurgulandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Schneider Electric'in Asfora EM anahtar-priz serisi piyasada

2021-02-25 13:43 - Genel

Ocakta geçen yılın aynı ayına göre ihracat arttı, ithalat azaldı

2021-02-26 13:46 - Ekonomi

İskenderun Körfezi'nde görülen 12 metre uzunluğundaki ölü balina yavrusu kıyıya vurdu

2021-03-02 17:51 - Gündem

Leicester City, sahasında Arsenal’e mağlup oldu

2021-02-28 20:36 - Spor

28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle öğretmen olma hayalini gerçekleştiremedi

2021-02-27 16:04 - Çevre-Hayat

İstanbul'un yıllık su ihtiyacının yüzde 48'i çatı sularından elde edilebilir

2021-02-25 18:14 - Gündem

İstanbul'da askeri bölgenin keşfini yaparken yakalanan DEAŞ’lı tutuklandı

2021-02-25 18:29 - Gündem

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz darbenin her türlüsüne karşıyız

2021-02-26 19:06 - Gündem

HDP'li Karaçoban Belediye Başkanı Halit Uğun ve şoförü adliyeye sevk edildi

2021-03-03 15:16 - Gündem

Türkiye'de 7 milyonu aşkın konutun deprem sigortası yok

2021-02-28 14:26 - Gündem

İlgili Haberler

İngiltere Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

15:07 - Ekonomi

İlaç şirketi Roche, ABD'li biyoteknoloji şirketini 3,5 milyar dolara satın alıyor

15:02 - Ekonomi

Bakan Kacır: Lojistik avantajlarımızla küresel pazarlarda önemli rekabet avantajına sahibiz

14:22 - Ekonomi

Türkiye domateste ve domates tohumculuğunda dünyanın güçlü oyuncusu

13:37 - Ekonomi

HOMETEX Ev Tekstili Fuarı'nın yurt dışına açılması hedefleniyor

13:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde kalıcı deprem konutlarının temeli atıldı

16:13 - Gündem

Burak Yılmaz, Trabzonspor karşısında takımına güveniyor

15:33 - Spor

Hafta sonu sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak

15:28 - Gündem

Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı yeni sezona iddialı hazırlanıyor

15:22 - Spor

İngiltere Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

15:07 - Ekonomi