?>

IMF'den Kovid-19 için 50 milyar dolarlık yardım paketi

IMF Başkanı Georgieva, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele için 50 milyar dolarlık kaynak ayırdıklarını söyledi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Washington

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele için 50 milyar dolarlık kaynak ayırdıklarını söyledi.

IMF Başkanı Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Kovid-19 salgınına ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Salgının hızla yayıldığını ve küresel bir sorun oluşturduğunu dile getiren Georgieva, "Arz ve talebin önemli unsurlarını etkilediği için bu şokun alışılmadık bir durum olduğunu biliyoruz." dedi.

Georgieva, hastalık ve ölümlerin tedarik zincirinde aksamalara neden olduğuna işaret ederek, virüsü kontrol altına alma çabalarının da hareketliliği sınırladığını, tedarik zincirindeki kısıtlamalar ve sıkılaşan kredilerle iş yapma maliyetinin yükseldiğini anlattı.

"Küresel büyüme geçen yılki seviyenin altına inecek"

Talebin de yüksek belirsizlik nedeniyle etkilendiği aktaran Georgieva, artan ihtiyati tedbirler, virüsü kontrol altına alma çabaları ve yükselen finansal maliyetlerin harcama kabiliyetini azalttığını ve salgının tüm bu etkilerinin sınırları aştığını ifade etti.

Georgieva, küresel finansal sistemin 2008'deki küresel finansal kriz öncesi döneme göre çok daha dirençli ve sağlam olduğunu belirterek, "Küresel büyüme 2020'de geçen yılki seviyelerin altına inecektir ama bunun ne kadar düşeceğini ve etkilerinin ne kadar süreceğini öngörmek zor." dedi.

"1 trilyon dolarlık kredi kapasitemiz var"

Arz ve talep şoklarına karşı makro-finansal politika adımlarının gerekli olabileceğini vurgulayan Georgieva, finansal istikrara yönelik risklerin dengelenebilmesi için yeterli likiditeye de ihtiyaç olduğu dile getirdi.

Georgieva, "Durum hızla gelişiyor ve şartlar gerektiriyorsa salgına daha güçlü ve koordineli bir yanıt vermeye hazır olmalıyız." diye konuştu.

IMF'nin destek talep edebilecek düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler için acil durum finansman kaynağı ayırdığını belirten Georgieva, "Üyelerimizin cömertliği sayesinde, toplam 1 trilyon dolarlık kredi kapasitemiz var. Düşük ve orta gelir gelirli ülkeler için bir IMF programına ihtiyaç duymadan ulaşabilecekleri 50 milyar dolarlık acil durum finansmanına sahibiz." dedi.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass de Dünya Bankası Grubu'nun da Kovid-19 salgınına karşı 12 milyar dolarlık yardım paketini devreye aldığını hatırlatarak, bankanın gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda salgına karşı hızlı ve esnek yanıtlar vermeye çalıştığını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Erçin: Güney Kore'de virüs teşhisi konulan Türk vatandaşı yok

2020-02-28 15:42 - Gündem

Avrupa'nın 5 büyük liginde görünüm

2020-03-02 16:30 - Spor

BtcTurk Yeni Malatyaspor, Hikmet Karaman sözleşme imzaladı

2020-03-04 17:12 - Spor

Karlov suikastı davasında Adil Öksüz itirafı

2020-03-03 16:41 - Genel

İTÜ logolu ürünler Morhipo.com'da satışta

2020-03-03 18:20 - Genel

Savcı Kiraz'ın şehit edilmesine ilişkin davada sanıklara verilen cezaların onanması istendi

2020-03-03 19:49 - Gündem

Çavuşoğlu'ndan AB'ye 'sığınmacı krizi' mesajları

2020-03-04 17:47 - Gündem

Türk-Rus heyetlerin İdlib'deki duruma ilişkin görüşmeleri sona erdi

2020-02-27 00:37 - Gündem

Renault Grubu, elektrifikasyon stratejisini güçlendiriyor

2020-03-02 17:46 - Genel

ABD'de kaynağı belirlenemeyen Kovid-19 vakası görüldü

2020-02-27 13:54 - Genel

İlgili Haberler

Tunus'ta Türkiye'nin katılımıyla Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı düzenlendi

23:17 - Ekonomi

MKE tarafından geliştirilen hafif çekili obüs BORAN, Kuzey Makedonya'ya ihraç edildi

18:42 - Ekonomi

TEDAŞ, elektrikte klima kullanımına bağlı yük artışları için önlemleri belirledi

16:38 - Ekonomi

Bayram döneminde yaklaşık 500 milyon liralık promosyon hacmi oluştu

14:28 - Ekonomi

Güneşten elektrik, talaştan ısıyla fabrikasının enerji maliyetini sıfırladı

14:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'de milyonlarca kişi 'Krallara hayır' diyerek Trump yönetimini protesto etti

01:07 - Dünya

Bingöl'de 4 büyüklüğünde deprem

00:23 - Gündem

İsrail ordusu Yemen'deki Husi liderini hedef alan hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya

İsviçre'de eski belediye başkanı hırsızlık suçlamasıyla yargılanıyor

00:07 - Dünya

İngiltere, Orta Doğu'ya daha fazla savaş uçağı gönderecek

23:43 - Dünya