IMF, borç freni reformunun Alman ekonomisindeki toparlanmaya yardımcı olmasını bekliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Almanya'da 2025'te borç freni kuralında yapılan reformun kademeli ekonomik toparlanmayı desteklemesinin beklendiğini bildirdi.

Ekonomi - 3 hafta önce

Washington
IMF İcra Direktörleri Kurulu, Almanya için 4. Madde konsültasyonunu tamamladı.
Fondan yapılan açıklamada, Alman ekonomisinin son yıllarda büyük şoklarla karşı karşıya kaldığı ve bu olumsuz etkilerin temel verimlilik artışının zayıf olmasıyla daha da kötüleştiği aktarıldı.
????
Açıklamada, 2022 ortasında yaşanan enerji fiyat şoku ile enflasyonu kontrol altına almak için uygulanan hızlı parasal sıkılaşmanın 2023-2024 döneminde negatif büyümeye katkıda bulunduğu, ekonominin 2024'ün sonlarında toparlanma sürecine girdiği ancak toparlanmanın hızının ticaretteki yeni ters rüzgarlar nedeniyle sınırlı kaldığı belirtildi.
Son yıllardaki zayıf büyümenin, kısmen uzun süredir ilerleme kaydedilemeyen yapısal reformlar ve ihracat pazarlarında artan rekabet nedeniyle temel verimlilik artışının yetersizliğini yansıttığı aktarılan açıklamada, yavaş ekonomik büyümenin, işsizliğin artması ve yarı zamanlı istihdamın artmasıyla iş gücü piyasasının zayıflamasına yol açtığı, enflasyonun ise daha düşük enerji fiyatları ve zayıf iç talebin desteğiyle kontrol altına alındığı belirtildi.
IMF'nin açıklamasında, "Yetkililerin 2025'te borç freni kuralında gerçekleştireceği tarihi reformun kademeli bir ekonomik toparlanmayı desteklemesi bekleniyor." ifadeleri kullanıldı.
2026-2027 döneminde planlanan mali gevşemenin ve son dönemdeki parasal genişlemenin gecikmeli etkilerinin gelecek birkaç yıl boyunca büyümeyi artırmasının öngörüldüğü de belirtilen açıklamada, büyümenin iç talep öncülüğünde gerçekleşmesiyle Almanya'nın cari işlemler dengesinin zamanla kademeli olarak düşmesinin ancak pozitif kalmayı sürdürmesinin beklendiği aktarıldı.
Açıklamada, enflasyonun Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yüzde 2’lik hedefine yakın kalmasının öngörüldüğü kaydedildi.
Orta vadede yüksek kamu yatırımlarının ekonominin üretim kapasitesine katkı sağlaması beklense de Almanya'nın kalıcı olarak zorlu bir büyüme görünümüyle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, çalışma çağındaki nüfusun gelecek beş yıl içinde diğer G7 ekonomilerine göre daha keskin bir şekilde azalmasının öngörülmesiyle hızlı nüfus yaşlanmasının zorluklar arasında yer aldığının altı çizildi.
Açıklamada, hem yurt içinde hem de Avrupa Birliği (AB) düzeyinde ekonomik verimliliği artıracak ve inovasyonu teşvik edecek daha fazla reform yapılmadığı takdirde verimlilik artışının sınırlı kalmasının muhtemel olduğu vurgulandı.
Ayrıca açıklamada, Almanya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,1 ve gelecek yıl yüzde 1,5 büyümesinin beklendiği ifade edildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü iş insanı Cavit Çağlar, Rusya ile uçak krizinin nasıl çözüldüğünü anlattı

2026-02-07 08:34 - Özel Haber

Barış Göktürk, 2027 yılı için Fenerbahçe'de başkan adaylığını açıkladı

2026-02-08 00:08 - Spor

Kalp damar cerrahları Antalya'da "Koroner Arter Cerrahisi Sempozyumu"nda buluştu

2026-02-07 15:38 - Sağlık

Çocuklarda siber zorbalığın önlenmesi için ailelere 'denetim' uyarısı

2026-02-07 12:39 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günde 3 paket sigara içen belediye başkanı bağımlılığından kurtuldu

2026-02-08 12:03 - Çevre-Hayat

Rusya, zorlukların üstesinden gelmek için Türkiye ile birlikte çalıştığını açıkladı

2026-02-10 19:06 - Özel Haber

Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı

2026-02-11 21:23 - Özel Haber

Çankırı'da vatandaşlara sağlıklı kiloya düşmeleri için diyetisyen ve egzersiz desteği veriliyor

2026-02-07 11:47 - Sağlık

Tekirdağ'da özel bireyler sahne performansıyla farkındalık oluşturuyor

2026-02-08 16:24 - Çevre-Hayat

Atatürk Üniversitesinden bilim insanları, ilaç ham madde üretimi çalışmalarını anlattı

2026-02-08 11:59 - Teknoloji

İlgili Haberler

Orta Doğu'da tırmanan gerilim küresel piyasaları sarstı

03:13 - Ekonomi

Türkiye, Alman turistlerin yaz tatili tercihinde zirvedeki yerini korudu

21:57 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:50 - Ekonomi

AB ve İsviçre arasında geniş kapsamlı anlaşma paketi imzalandı

17:32 - Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye'nin stres sınavını başarıyla geçtiğini vurguladı

17:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bolivya Devlet Başkanı Paz, askeri kargo uçağının düşme nedeninin sabotaj olduğunu açıkladı

04:42 - Dünya

YSK, nüfusa göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısını belirledi

03:52 - Siyaset

Irak ordusu, Musul Barajı yakınlarında "yerli yapım" bir insansız hava aracını düşürdü

03:17 - Dünya

Orta Doğu'da tırmanan gerilim küresel piyasaları sarstı

03:13 - Ekonomi

İsrail, Beyrut'a yeni hava saldırıları düzenledi

03:08 - Dünya