?>

IMEI numaralı eşyaların ticaretine düzenleme

Mobil cihazlara ait uluslararası elektronik kimlik bilgisini gösteren numaraya haiz eşyanın ihracatı ve serbest dolaşıma girişi öncesinde, uygunluk kontrolü için BTK'ye başvurulacak.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ankara

Mobil cihazlara ait uluslararası elektronik kimlik bilgisini gösteren numaraya (IMEI) haiz eşyanın ihracatı ve serbest dolaşıma girişi öncesinde, uygunluk kontrolü için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) başvuru yapılacak.

Ticaret Bakanlığının "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Eşyanın İhracatı Hakkında Tebliğ"i ile "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Eşyanın İthalatı Hakkında Tebliğ'i" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğlerle elektronik kimlik bilgisini taşıyan eşyanın ihracatı ve ithalatında BTK tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilecek kontrole ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre, mobil cihazlara ait uluslararası IMEI numarasını taşıyan eşyanın ihracatı ve serbest dolaşıma girişi öncesinde, bu numaranın uygunluk kontrolü için Tek Pencere Sistemi üzerinden beyan sahibi tarafından BTK'ye başvurulacak.

BTK uygunluk yazısı verecek

BTK tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilecek kontrolün olumlu sonuçlanması halinde, uygunluk yazısı verilecek.

Beyan edilen eşyaya ait IMEI numarası Gümrük Beyan Sistemi'ne girilecek. Beyannamenin tescilinde uygunluk yazısı gümrük idaresince aranacak.

IMEI numarasını haiz eşyanın ihracatında ve serbest dolaşıma girişinde tebliğe uygun işlemden ihracatçı ve ithalatçı sorumlu olacak. IMEI numarasının beyan edilmemesi halinde, cep telefonu haricindeki eşyanın IMEI numarası içerip içermediğine dair gümrük idaresince ayrıca bir araştırma yapılmayacak.

Tebliğler kapsamında verilen uygunluk yazısı, ürün güvenliği ve denetimi mevzuatı ve diğer mevzuat kapsamında alınması gereken izin ve belgelerin yerine geçmeyecek ve ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesine engel teşkil etmeyecek.

Söz konusu tebliğler 20 gün sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray'ın iç saha forması satışa sunuldu

2019-06-17 16:57 - Spor

Düğün fotoğrafçılarının doğal platosu Akçakoca

2019-06-12 15:49 - Genel

Ümit Milliler, Kosova’ya kaybetti

2019-06-12 02:28 - Spor

Kütahya Simav’a şehit ateşi düştü

2019-06-12 06:52 - Gündem

Mustafa Denizli İran’a gitti

2019-06-17 21:09 - Spor

Çamura saplanan otomobil yolda mahsur kaldı

2019-06-15 22:00 - Asayiş

Çay görünümlü kaçak sigara sevkıyatı polise takıldı

2019-06-15 12:15 - Asayiş

'Türkiye ve Almanya'nın iş birliği potansiyeli muazzam'

2019-06-12 00:17 - Dünya

Fenerbahçe'de tüzük değişikliği kongresi yapılamadı

2019-06-16 15:37 - Spor

'Vatandaşın rızası olmayan hiçbir dönüşüme başlamayacağız'

2019-06-14 17:02 - Gündem

İlgili Haberler

Merkez Bankası rezervleri üst üste ikinci haftada rekor kırdı

15:02 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 176 milyar 510 milyon dolara çıkarak rekor kırdı

14:57 - Ekonomi

Hatay Hassa'da üretilen üzümün hasadına başlandı

14:47 - Ekonomi

AB tescilli Bingöl balı ABD ve Orta Doğu'ya açılacak

12:27 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor kırdı

12:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bingöl'de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

15:47 - Gündem

Lavrov: İstanbul'da 2022'de mutabakata varılan güvenlik garantilerini destekliyoruz

15:42 - Dünya

İBB'nin yurt dışından aldığı metro kredilerinin harcanmasına ilişkin BDDK raporu hazırlandı

15:38 - Gündem

Hafta sonu sıcaklıklar mevsim normalleri üzerinde seyredecek

15:33 - Gündem

Hindistan: ABD'nin Rus petrolüne yönelik söylemleri bizi şaşırttı

15:28 - Dünya