"İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının yedinci duruşması sona erdi

"İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü"ne ilişkin 107'si tutuklu, 5'i "müşteki sanık" olmak üzere 407 sanığın yargılandığı davanın yedinci duruşması sona erdi.

Gündem - 5 ay önce

İstanbul
İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesince Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun karşısındaki salonda yapılan duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, tutuklu sanık Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas savunma yaptı.
Sukas, 37 yıllık orman mühendisi olduğunu, hem kamuda hem özel sektörde farklı işler yaptığını, Ağaç AŞ'de ise 2019 yılının son çeyreğinde göreve başladığını söyledi.
Görev yaptığı dönemde şirketin kurumsallaştığını, geniş bir faaliyet alanının olduğunu ve tedarikçi yapısının genişlediğini ifade eden Sukas, savcılığın alımları incelediğinde, firmalara daha fazla iş verdikçe daha fazla rüşvet talep ettiği iddialarına değindi.
????
Sukas, "Ben gözaltına alınmadan, tutuklanmadan önce, savcılığın bizden istediği bütün evrakları, dosyaları kendilerine gönderdik. İncelendi, bakıldı, herhangi bir tespit olduğuna dair şirkete herhangi bir yazı geldiği bana bildirilmedi. Herhalde bu kadar uzun süre çalışan, bu kadar yolsuzluk yapan birisi mutlaka bir dosyada bir açık vermiş olması gerekirdi. Yani bin 200 dosyanın içerisinde mutlaka rüşvet, yolsuzluk bir şey çıkardı." dedi.
İddianamede Ağaç AŞ ile ilgili 12 eyleme konu edilen firmalar incelendiğinde, bu firmaların büyük bölümünün 2019 yılından önce de Ağaç AŞ ile çalışan firmalar olduğunu belirten Sukas, bu firmaların kendi döneminde özellikle seçilmiş firmalar olmadığını ve kurumun daha önce de çalıştığı sektörde bilinen tedarikçiler olduğunu öne sürdü.
Sanık Sukas, 2025 yılı itibarıyla aktif tedarikçi firma sayısının 251 olduğunu, bu tedarikçilerinden 86'sının 2019 dönemi öncesinde de Ağaç AŞ ile çalıştığını ve 2019'dan sonra 165 yeni tedarikçi firma ile çalışmaya başlanıldığını dile getirerek, "Yani ben öyle bir örgüt kuruyorum ki hatta benden önce hazırlanmış, göreve gelmeden önce o firmalarla örgüte finansman sağlıyorum. Firmaların sistem için özellikle seçildiği ve sistematik bir rüşvet düzeni kurulduğu iddiasını hem rakamsal hem de mantıksal olarak çürütmektedir." diye konuştu.
Hakkındaki suçlamaların iki temele oturtulduğunu, bunlardan birinin gizli tanık Gürgen, diğerinin ise etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen eski çalışanı sanık Ümit Polat olduğunu söyleyen Sukas, "Gizli tanık Gürgen'in ifadelerine baktığımda, Ağaç AŞ'deki herhangi bir yöneticinin tek başına bu kadar bilgiye sahip olması mümkün değil. Çünkü bilgilerin bir kısmı doğru, yani firma isimleri, kişi isimleri doğru, içerikler yanlış." dedi.
Sanık Sukas, gizli tanık Gürgen'in bazı beyanlarının kendi içinde ve iddianamenin kurgusuyla çeliştiğini iddia etti.
Sanıklar Tamer Gümüş ile Ümit Polat arasında para alışverişi olup olmadığını bilmediğini savunan Sukas, "Benim Ümit Polat'a herhangi bir talimatım olmadı. 'Git Tamer Gümüş şu kadar para verecek, şurada teslim edecek' gibi bir talebim, talimatım olmadı. Ben kimseden para istemedim. Tamer Gümüş ile ortak olduğum iddiaları da var. Yani ortak olduğum bir insana müdürümü gönderiyorum, rüşvet alıyorum ayrıca. Bu kadar akılsız bir insanım. Yani onların ikisinin arasında bir para alışverişi olduysa da ben bunu bilmiyorum, şahit olmadım, duymadım, görmedim de." ifadelerini kullandı
Sukas, tedarikçilere ayrıcalık tanıdığı, ihtiyaç olmamasına rağmen ürünleri fahiş fiyatla aldığı yönündeki gizli tanığın iddialarını da reddederek, "Bizim yaklaşık 65 bin adet saksı ve ağaç depolama kapasitemiz var. Bu aynı zamanda bir ara üretimdir. Canlı ürün alıyoruz. İyi bakarsanız büyür ve daha iyi fiyattan satılır." şeklinde konuştu.
Görev süresinde yapılan tüm satın almaların, ihalelerin ve tedarikçi seçimlerinin tamamen şirket politikaları, teknik standartlar ve yasal çerçeveye uygun yürütüldüğünü vurgulayan Sukas, "Satışlarımızın büyük bir bölümü, bizden önce de olduğu gibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çıkmış olduğu açık ihalelerle gerçekleşir. Bitkisel materyal dosyalarında açık ihaleye çıkar, biz gireriz, alırız. Çoğunlukla biz alırız. Niye? O güçte, o kapasitede, hem finansman olarak hem organizasyon kabiliyeti olarak bu işi üstlenecek ve zamanında yerine getirecek başka bir şirket yok. Bu benim suçum değil. Yani burada, büyükşehirlerde kurulan iştirak şirketleriyle alakalı. Ben AK Parti iktidarının en doğru yaptığı şeylerden bir tanesinin iştirak şirketlerinin kuruluşu olduğunu düşünürüm." dedi.
Sukas, iş yaptığı firmalardan eşinin milletvekilliği adaylığı için destek talebinde bulunulduğu, destek olunmazsa o firmalarla çalışmayacakları iddiasını da kabul etmedi.
Duruşma, sanık Sukas'ın savunmasına devam edilmek üzere 23 Mart Pazartesi gününe ertelendi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

CS2 ESP Hilesi ile Oyunda Stratejik Avantajın Yeni Tanımı

2026-03-16 10:12 - İnsan-Hayat

Sakaryalı hanımlar, 'Feyfest' ile ilerliyor -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2026-03-16 09:46 - Magazin

İsrail'in gece saatlerinden bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 33 kişi hayatını kay

2026-03-18 12:42 - Dünya

Avrupa'nın en büyük robotlu ve otonom çiftliği hayvancılığı yerli teknolojiyle birleştiriyor

2026-03-17 11:53 - Ekonomi

Kayısı çekirdeğinden biyomalzeme üreten Türk girişimci Paris'te ihracat ağını büyütüyor

2026-03-12 13:03 - Teknoloji

Artvin Atabarı Kayak Merkezi ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor

2026-03-15 12:01 - Çevre-Hayat

Hatay'da depremde bacağını kaybeden 7 yaşındaki Zeynep proteziyle yeniden yürüdü

2026-03-14 17:07 - Çevre-Hayat

Okulda projeye dönüştürülen Osmanlı geleneğiyle veresiye borçları kapatılıyor

2026-03-18 13:17 - Ekonomi

A Milli Kadın Basketbol Takımı, Kanada'yı 71-69 mağlup etti

2026-03-11 23:22 - Spor

İran’ın petrol ihracındaki atar damarı: Hark Adası

2026-03-12 09:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem

Samsun'da tüp deposunda çıkan yangın söndürüldü

21:27 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya