?>

İlkokul öğrencilerinin 87 yıl önce hazırladığı duvar gazeteleri köyün tarihine ışık tutuyor

Kastamonu'nun Ağlı ilçesine bağlı Bereketli köyünde bulunan ilkokulda 1938-2014 yılları arasında öğrenciler tarafından hazırlanan duvar gazeteleri, köyün tarihine ışık tutuyor

Medya - 8 ay önce

Kastamonu

Bereketli köyünde doğan Mehmet Yazgan, 1927 yılında Bereketli Köyü İlkokulu'nda öğretmenliğe başladı. Köy okulunda yaptıklarıyla kısa sürede bölgede tanınan biri olan Yazgan, çocukları sosyal ve kültürel anlamda eğitmek için çeşitli çalışmalar yürüttü.

Yazgan öncülüğünde 1938 yılından itibaren öğrenciler, haftalık olarak "İlk Adım" ve "Fikir" isimli duvar gazetelerini çıkartıp okulun duvarlarına astı.

Öğrencilerin çizdiği resimlerin de yer aldığı elle yazılan gazetelerde bölge yaşamından satışa çıkarılan evlere, ölüm, doğum ve evlilik ilanlarıyla adli olaylara kadar pek çok konuya yer verildi.

Mehmet Yazgan ayrıca okuldan mezun olan öğrencilerin fotoğraflarını çekip mezunlar bölümünde sergiledi.

"İlk Adım" ve "Fikir" gazetelerinin hazırlanması ile öğrencilerin mezuniyet fotoğraflarının çekilmesi geleneği, Yazgan'ın emekli olmasının ardından da okulun kapandığı 2014 yılına kadar devam etti.

Günümüze ulaşan "İlk Adım" gazetesinden 1938 ve 1945 yıllarına ait iki, "Fikir" gazetesinden de 1940 yılına ait bir sayının yanı sıra farklı yıllardaki 10'a yakın dönemin mezunlarının fotoğrafları, bugün köy konağı olarak kullanılan eski okul binasında sergileniyor.

"Gazeteler sayesinde köyümüzün tarihi hakkında bilgi sahibi oluyoruz"

Bereketli Köyü Muhtarı Çetin Kesim, köylerinde 1925 yılından önce de okul bulunduğunu ancak yangın çıkmasının ardından yeni bir bina yapıldığını söyledi.

Köylerinde merhum öğretmen Mehmet Yazgan öncülüğünde gazete çıkarıldığını anımsatan Kesim, "Gazeteler sayesinde köyümüzün tarihi hakkında bilgi sahibi oluyoruz. O zamanki şartlarda köyde öğrenciler tarafından hazırlanmış ve her hafta çıkarılmış. Gazeteler okulda duvara asılıp sergileniyormuş. Hangi tarihte ne olmuş, bu gazeteler aracılığıyla köyümüz hakkında bilgi sahibi oluyoruz." dedi.

Okulda mezunların fotoğraflarının da çekildiğine işaret eden Kesim, "Okul binasına çerçeve içinde her sene asılan mezuniyet fotoğrafları da çok kıymetli. Bu fotoğraflar sayesinde kim ne zaman mezun olmuş, kimlerle okumuş, bilgi sahibi oluyoruz. O tarihlerde kimlerin babası, dedesi ne zaman mezun olmuş, görebiliyoruz." diye konuştu.

Ağlı Belediye Başkanı Bülent Ergin ise Bereketli köyünde 1977 yılında dünyaya geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu okulda okudum. 1987 mezunuyum. Eşim de aynı okulda okudu. Babamın, abilerimin, ablalarımın mezun olduğu okul burası. 'Kuru Muallim' lakabıyla bilinen hocamız bu kültürel varlıkların oluşmasında, burada iyi derecede eğitim verilmesinde yegane kahramanımız. Ondan sonra gelen öğretmenler de bu geleneği sürdürmüş."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ağrı Dağı eteğindeki sulak alan kış mevsiminde de kuşlara yuva oluyor

2025-01-04 14:37 - Çevre-Hayat

11. Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu

2025-01-04 00:05 - Kültür Sanat

Diyanet, yurt dışında görevlendirmek üzere 100 din görevlisi alacak

2025-01-09 14:12 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Golan Tepeleri'ndeki Suriyeliler, İsrail işgalinin sona ermesini ve barışın sağlanmasını istiyor

2025-01-06 18:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mazlumların yaşadığı sıkıntıların bitmesi için hep birlikte dua ediyoruz

2025-01-02 19:06 - Gündem

Regaip Kandili dualarla idrak edildi

2025-01-02 22:22 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin kurucusu Le Pen 96 yaşında öldü

2025-01-07 16:48 - Dünya

Savunma sanayi şirketleri borsada geçen yıl yatırımcısını sevindirdi

2025-01-07 13:13 - Ekonomi

Gürcistanlı Elina, Regaip Kandili'nde Sultanahmet Camisi'nde Müslüman oldu

2025-01-06 20:38 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Koruyucu ailesinin spora yönlendirdiği Elif, tekvandoda Avrupa üçüncüsü oldu

2025-01-08 12:08 - Spor

İlgili Haberler

AB, Apple, Google ve Microsoft'a finansal dolandırıcılığa karşı aldıkları önlemlerini sordu

16:02 - Medya

Kanada, TikTok'un ülkedeki çok sayıda çocuğun hassas verilerini topladığını bildirdi

11:53 - Medya

Sosyal medya platformlarında yayımlanan 'Soğuk Savaş' programına soruşturma

22:32 - Medya

İsrail medyasına göre Netanyahu, ekibiyle yarın Suriye ile olası güvenlik anlaşmasını görüşecek

23:32 - Medya

ABD basınına göre, Netanyahu Trump yönetiminden Mısır'a baskı yapmasını istedi

20:27 - Medya

Günün Manşetleri

Venezuela'da 6,2 büyüklüğünde deprem

02:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'a geldi

02:37 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin New York şehrinden ayrıldı

01:42 - Gündem

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Devleti'ni tanıyan Batılı ülkeleri hedef aldı

01:07 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftası 9 maçla başladı

00:23 - Spor