?>

İlk yerli ve milli sürücüsüz metro aracı Gebze-Darıca hattında raylara indirildi

Kocaeli'de 15,4 kilometre uzunluğunda çift hat olarak inşa edilen Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı için özel tasarlanan yerli ve milli sürücüsüz ilk metro aracı törenle raylara indirildi.

Gündem - 2 yıl önce

Kocaeli

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, törende yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin ilk yerli ve milli sürücüsüz metro aracını" ürettiklerini söyledi.

Eyigün, metro hattındaki çalışmalara ilişkin bilgiler vererek, 2 yıldır süren proje kapsamında tünelleri açtıklarını, rayları döşediklerini ve elektrik bağlantılarını yaptıklarını bildirdi.

Ürünün, aynı zamanda hacim genişliği en fazla olan metro aracı olduğunu aktaran Eyigün, "İlk seti 1 Eylül'de Sayın Bakanımızla Ankara'da Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde teslim almıştık. Kamuoyuyla paylaşmıştık. O araçlarımızı raya indirmiş olduk. Bundan sonra hummalı faaliyet olacak. 4 aracı birleştirerek set yapıyoruz. Burada toplam 7 set olacak. Aracımızın kendine ait bazı özellikleri var. Sürücüsüz ilk yerli ve milli metro aracı. İç hacim genişliği en fazla olan metro aracı bu. Bir seferde normal dolulukla 1150 yolcu alıyor, daha yoğun yerleşimle 1500'leri bulabilir. 15,4 kilometrelik metro hattımız var. Şu an depo sahasındayız. Bütün araçların burada tamir, bakım işleri yapılıyor." dedi.

​​​​​​​Eyigün, aracın bu tesiste yerli ve milli imkanlarla yapıldığını vurgulayarak, "Çok değil 20 yıl önce araçlarda yüzde 10 düzeyinde yerlilikten bahsederdik. Ama şükür ki 20 yılda gerçekleştirilen irade ve uygulamalarla şu an aracımız yüzde 63 yerliliğe ulaşmış durumda. Klimasından, aydınlatmasına, yolcu bilgilendirme sisteminden ve anons sistemine üzerinde bir sürü yerli yapım var. Yeter mi? Hayır, devam edeceğiz." diye konuştu.

Yerli sürücüsüz sinyalizasyon sitemini geliştirdiklerine işaret eden Eyigün, şunları kaydetti:

"Bu aracın bir özelliği de yerli sinyalizasyon kullanacağız. ASELSAN ile Bakanlığımızın çalışması oldu. TÜBİTAK da destekledi. Yerli sürücüsüz sinyalizasyon sistemiyle devreye girecek projemiz. Tünellerin açılmasından, istasyonların gerçekleştirilmesinden ya da projenin dizaynından başlayacak olursak da mühendislik açısından yine yüzde 100 yerli mühendislik ürünü proje. Kendimiz çizdik, tasarladık ve ürettik, halkımızla da 2 yıl zarfında buluşturmuş olacağız."

Eyigün, yerliliğin desteklenmesinin sektörleri için öneminin altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Araç üretimi gibi yeni teknolojiler kamu sektörünün desteklemesiyle olabilecek şeyler. 'İşi daha önce kaç defa bitirdin?' diye sormuyoruz. 'Bu işi başarmaya kabiliyetin var mı, bununla ilgili altyapıyı tamamlamış mısın?' diye soruyoruz. Cevap da 'Evet' ise... Bu araçları ilk defa yerli üreticiye desteğimizle, Bakanlığımızın bu politikasıyla girdiğimiz bir proje kapsamında gerçekleştirmiş olduk."

Metro araçlarını gezen Eyigün, daha sonra personelle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

100. Yıl Cumhuriyet Koşusu, Fatih'te yapılacak

2023-09-20 12:32 - Spor

McLaren, Oscar Piastri'nin kontratını uzattı

2023-09-20 17:02 - Spor

Milli güreşçi Feyzullah Aktürk, dünya üçüncüsü oldu

2023-09-18 20:37 - Spor

Türkiye ABD'li yatırımcıların radarında

2023-09-20 12:28 - Ekonomi

Djokovic, Şanghay Masters'a katılmayacak

2023-09-18 15:10 - Spor

Sivasspor ligde galibiyete hasret kaldı

2023-09-24 10:47 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Türk takımları

2023-09-19 12:22 - Spor

Van'da down sendromlu gencin askerlik hayali gerçek oldu

2023-09-24 14:07 - Çevre-Hayat

Avrupa'nın otoyol işletmecileri İstanbul'da buluştu

2023-09-19 15:58 - Ekonomi

Uluslararası Af Örgütü: Libya'nın doğusunda gazetecilere uygulanan baskılar kaldırılmalı

2023-09-23 07:42 - Dünya

İlgili Haberler

İzmir, Manisa ve Hatay'daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı

22:12 - Gündem

MİT Başkanı Kalın, Irak'ın kuzeyinde temaslarda bulundu

21:53 - Gündem

İzmir ve Manisa'nın bazı bölgelerindeki yangınlar kısmen kontrol altına alındı

20:58 - Gündem

Hatay'da polis ekipleri yangından kurtardıkları kuş yavrularını besledi

20:08 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı

20:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Türkmen Federe Devletinin ayak sesleri Altunköprü'den duyuluyor! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:06 - En Son Yazılar

Trump: İsrail, Gazze'de 60 günlük ateşkes için gerekli şartları kabul etti

02:42 - Dünya

Avrupa'nın yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

01:32 - Dünya

İsrail, Gazze'den alıkoyduğu 14 esiri aylar sonra serbest bıraktı

00:37 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da yeni yerleşim yeri kuruyor

00:12 - Dünya