?>

İLBANK'tan deprem bölgesine 104 milyar liralık altyapı yatırımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankası Genel Müdürlüğü (İLBANK) 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen 11 şehrin altyapısı için 104 milyar liralık finansman sağladı.

Gündem - 6 ay önce

Hatay

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin yeniden inşası için devletin tüm kurumları çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bu kapsamda, İLBANK da depremin yaralarının sarılmasına altyapı çalışmalarıyla büyük katkı sağlıyor. İçme suyu, atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon ile yağmur suyu hatları gibi çok sayıda projeyi 11 ilde eş zamanlı hayata geçiren İLBANK, depremden etkilenen şehirlerin yeniden ayağa kalması için yoğun çaba harcıyor.

İLBANK, deprem bölgesinde tamamlanan, devam eden ve planlanan altyapı çalışmaları için 96 milyar lirası uluslararası kuruluşlardan olmak üzere 104 milyar liralık finansman desteği sağlıyor.

Deprem bölgesindeki altyapı çalışmaları 11 bin kilometreyi buluyor

İLBANK Genel Müdürü Recep Türk, AA muhabirine, depremin ilk dakikalarından itibaren tüm ekiple deprem bölgesinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un koordinasyonunda 11 ilde gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Türk, "İller Bankasının deprem bölgesinde yapmış olduğu çalışmalar ağırlıklı olarak içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları. Türkiye'nin çevre uzunluğu yaklaşık 11 bin kilometre, bu altyapı çalışmalarının da toplam uzunluğu yaklaşık 11 bin kilometreye tekabül ediyor. Yani şunu söyleyebilirim; deprem bölgesinde Türkiye'nin çevresini bir tur atacak kadar altyapı faaliyeti devam ediyor." diye konuştu.

Türk, depremden etkilenen illeri geleceğe hazırlamak adına ciddi bir finans çalışması yürüttüklerinin altını çizdi.

Bu anlamda deprem bölgesinde kullanılmak üzere bütçe oluşturduklarını ifade eden Türk, şunları kaydetti:

"Uluslararası finans kuruluşlarından deprem bölgesindeki altyapı çalışmalarında kullanılmak üzere yaklaşık 96 milyar liralık bir bütçe oluşturduk. Kendi iç finansman kaynaklarımızla birlikte toplam bütçemiz 104 milyar liraya ulaştı. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, arıtma tesisleri olmak üzere tüm bu çalışmaları İller Bankası eliyle yürütmekteyiz. Depremzede kardeşlerimiz hiç merak etmesin; devletimiz çok güçlü, devletimizin tüm birimleriyle şehirlerimizi, alt ve üstyapılarıyla afetlere karşı dirençli, çevreci, enerji verimli, yemyeşil ve sıfır atık konseptine sahip bir şekilde ayağa kaldıracağız inşallah."

11 ilde altyapı yeniden inşa ediliyor

İLBANK desteğiyle depremden etkilenen illerde tamamlanan, devam eden ve planlanan altyapı çalışmaları şöyle:

"Hatay'da tamamlanan altyapı çalışması 52, devam eden 5, planlanan ise 17. Kahramanmaraş'ta tamamlanan altyapı çalışması 15, devam eden 14, planlanan 12. Adıyaman'da, tamamlanan altyapı çalışması 8, devam eden 4, planlanan 7. Malatya'da tamamlanan altyapı çalışması 22, devam eden 2, planlanan 8. Gaziantep'te tamamlanan altyapı çalışması 10, devam eden 3, planlanan 12. Osmaniye'de tamamlanan altyapı çalışması 5, devam eden 1, planlanan 9. Adana'da tamamlanan altyapı çalışması 4, devam eden 5, planlanan 7. Şanlıurfa'da tamamlanan altyapı çalışması 10, devam eden 3, planlanan 15. Diyarbakır'da tamamlanan altyapı çalışması 1, planlanan 6. Kilis'te devam eden altyapı çalışması 1, planlanan 5. Elazığ'da devam eden altyapı çalışması 4, planlanan ise 7."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon'un istifasının istenildiği gösteriler ikinci gününde dev

2024-12-05 19:48 - Dünya

Rusya’da kripto paraları varlık sınıfına sokan ve vergilendiren yasa yürürlüğe girdi

2024-11-29 14:48 - Ekonomi

Kosova’da kritik altyapıya yönelik saldırının ardından güvenlik tedbirleri arttırıldı

2024-11-30 15:02 - Dünya

Biden, yerinden edilmiş Afrikalılar için 1 milyar dolarlık insani yardım açıkladı

2024-12-04 11:32 - Dünya

Kuru incir ihracatçıları aflatoksin sorununa ilişkin mücadele sürecini açıkladı

2024-12-03 21:19 - Ekonomi

Sürücülerin korkulu rüyası Güzeldere Geçidi artık tünelle aşılıyor

2024-12-01 11:58 - Gündem

Ömrünü adadığı dokumacılıkta "Yaşayan İnsan Hazinesi" oldu

2024-12-05 11:38 - Çevre-Hayat

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Huzur ve güveni hissettiği an herkes toprağına dönmek istiyor

2024-12-04 16:07 - Siyaset

15 koyunla hayvancılığa başlayan genç sürü sahibi oldu

2024-12-04 15:07 - Çevre-Hayat

Dışişleri Bakanı Fidan, Yunan mevkidaşı Yerapetritis ile Brüksel'de görüştü

2024-12-04 13:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Türk öğrenci, ABD'deki bilim ve mühendislik yarışmasında dünya dördüncüsü oldu

18:13 - Gündem

HSK yeni üyeleriyle ilk toplantısını yaptı

17:28 - Gündem

Sapanca Gölü kaçak yapılardan arındırılacak

17:16 - Gündem

Minguzzi ailesine yönelik tehdit ve hakaret davasında 2 sanığın yargılanmasına başlandı

17:13 - Gündem

Elazığ'da oksijen ve asetilen gazı dolum tesisinde patlama meydana geldi

16:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Kulübü, Acun Ilıcalı'nın yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldığını açıkladı

18:23 - Spor

Türk öğrenci, ABD'deki bilim ve mühendislik yarışmasında dünya dördüncüsü oldu

18:13 - Gündem

Akkuyu NGS'de su besleme sistemindeki pompaların elektrik motorları devreye alındı

18:03 - Ekonomi

THY mayısta 7,6 milyon yolcu taşıdı

17:58 - Ekonomi

Gençlerbirliği Başkanı Sungur'dan "Gerçek Gençlerbirlikli başkan" çıkışı

17:52 - Spor