?>

İLBANK'tan deprem bölgesine 104 milyar liralık altyapı yatırımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankası Genel Müdürlüğü (İLBANK) 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen 11 şehrin altyapısı için 104 milyar liralık finansman sağladı.

Gündem - 8 ay önce

Hatay

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin yeniden inşası için devletin tüm kurumları çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bu kapsamda, İLBANK da depremin yaralarının sarılmasına altyapı çalışmalarıyla büyük katkı sağlıyor. İçme suyu, atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon ile yağmur suyu hatları gibi çok sayıda projeyi 11 ilde eş zamanlı hayata geçiren İLBANK, depremden etkilenen şehirlerin yeniden ayağa kalması için yoğun çaba harcıyor.

İLBANK, deprem bölgesinde tamamlanan, devam eden ve planlanan altyapı çalışmaları için 96 milyar lirası uluslararası kuruluşlardan olmak üzere 104 milyar liralık finansman desteği sağlıyor.

Deprem bölgesindeki altyapı çalışmaları 11 bin kilometreyi buluyor

İLBANK Genel Müdürü Recep Türk, AA muhabirine, depremin ilk dakikalarından itibaren tüm ekiple deprem bölgesinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un koordinasyonunda 11 ilde gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Türk, "İller Bankasının deprem bölgesinde yapmış olduğu çalışmalar ağırlıklı olarak içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları. Türkiye'nin çevre uzunluğu yaklaşık 11 bin kilometre, bu altyapı çalışmalarının da toplam uzunluğu yaklaşık 11 bin kilometreye tekabül ediyor. Yani şunu söyleyebilirim; deprem bölgesinde Türkiye'nin çevresini bir tur atacak kadar altyapı faaliyeti devam ediyor." diye konuştu.

Türk, depremden etkilenen illeri geleceğe hazırlamak adına ciddi bir finans çalışması yürüttüklerinin altını çizdi.

Bu anlamda deprem bölgesinde kullanılmak üzere bütçe oluşturduklarını ifade eden Türk, şunları kaydetti:

"Uluslararası finans kuruluşlarından deprem bölgesindeki altyapı çalışmalarında kullanılmak üzere yaklaşık 96 milyar liralık bir bütçe oluşturduk. Kendi iç finansman kaynaklarımızla birlikte toplam bütçemiz 104 milyar liraya ulaştı. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, arıtma tesisleri olmak üzere tüm bu çalışmaları İller Bankası eliyle yürütmekteyiz. Depremzede kardeşlerimiz hiç merak etmesin; devletimiz çok güçlü, devletimizin tüm birimleriyle şehirlerimizi, alt ve üstyapılarıyla afetlere karşı dirençli, çevreci, enerji verimli, yemyeşil ve sıfır atık konseptine sahip bir şekilde ayağa kaldıracağız inşallah."

11 ilde altyapı yeniden inşa ediliyor

İLBANK desteğiyle depremden etkilenen illerde tamamlanan, devam eden ve planlanan altyapı çalışmaları şöyle:

"Hatay'da tamamlanan altyapı çalışması 52, devam eden 5, planlanan ise 17. Kahramanmaraş'ta tamamlanan altyapı çalışması 15, devam eden 14, planlanan 12. Adıyaman'da, tamamlanan altyapı çalışması 8, devam eden 4, planlanan 7. Malatya'da tamamlanan altyapı çalışması 22, devam eden 2, planlanan 8. Gaziantep'te tamamlanan altyapı çalışması 10, devam eden 3, planlanan 12. Osmaniye'de tamamlanan altyapı çalışması 5, devam eden 1, planlanan 9. Adana'da tamamlanan altyapı çalışması 4, devam eden 5, planlanan 7. Şanlıurfa'da tamamlanan altyapı çalışması 10, devam eden 3, planlanan 15. Diyarbakır'da tamamlanan altyapı çalışması 1, planlanan 6. Kilis'te devam eden altyapı çalışması 1, planlanan 5. Elazığ'da devam eden altyapı çalışması 4, planlanan ise 7."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan 'yeni yoğurt formülasyonu' açıklaması

2024-12-05 13:18 - Ekonomi

Uğruna şehir değiştirdiği engelli oğluyla üniversitede aynı sırayı paylaşıyor

2024-12-02 11:33 - Çevre-Hayat

Manisa Basket'in ABD'li oyuncusu Saben Lee, Manisa'da olmaktan mutlu

2024-12-04 12:05 - Spor

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili'den Avrupa Birliği'ne "Uyan Avrupa!" çağrısı

2024-11-30 17:07 - Dünya

Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 12 milyar doları aştı

2024-12-06 11:33 - Ekonomi

UCM Başsavcısı Han: "Son 18 ayda, 20 yılda toplanandan daha fazla delil toplandı"

2024-12-02 14:42 - Dünya

10. Dünya Helal Zirvesi'nde helal ilaç ve laboratuvar uygulamaları tartışıldı

2024-11-29 19:22 - Ekonomi

Gürcistan'da, AB'ye katılım müzakerelerinin askıya alınmasına karşı protestolar bugün de sürdü

2024-11-29 23:23 - Dünya

Edirneli zanaatkar Abacı "Yaşayan İnsan Hazinesi" olmaktan onur duyuyor

2024-11-29 14:18 - Çevre-Hayat

Minik Bilal Tufan'ın kalbindeki delik, kalp zarından yapılan yamayla kapatıldı

2024-12-05 12:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de vibrio kaynaklı hastalık bulunmadığını bildirdi

12:27 - Gündem

Erzincan'da atık gıdalar yeni kurulan tesiste hayvanlar için mamaya dönüştürülüyor

12:22 - Gündem

AKOM'dan İstanbul'da kuvvetli rüzgar ve sağanak uyarısı

11:08 - Gündem

Yüksek Askeri Şura kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem

İstanbul'da Hukukçular Derneğinden "Terörsüz Türkiye ve Hukuk" paneli

21:48 - Gündem

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de vibrio kaynaklı hastalık bulunmadığını bildirdi

12:27 - Gündem

Erzincan'da atık gıdalar yeni kurulan tesiste hayvanlar için mamaya dönüştürülüyor

12:22 - Gündem

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yanık: BMGK, İsrail'e fiili müdahale kararı alm

12:17 - Siyaset

Başkent 7 ayda yaklaşık 8,8 milyar dolarlık ihracata imza attı

12:12 - Ekonomi

Fransa'daki Avukatlar Derneği Başkanı, ülkesinin Gazze konusunda tutarsız olduğunu düşünüyor

12:07 - Dünya