?>

İklimlendirme sektöründe artan ihracatın "ısı pompaları" ile desteklenmesi bekleniyor

Türkiye'de iklimlendirme sektörü ihracatı her geçen yıl büyürken, sektörün ihracatına katkı vermesi beklenen "ısı pompası" gibi çevreci ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar hız kazanıyor.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden yaptığı derlemeye göre, iklimlendirme sanayisi ihracatı ocak-haziran döneminde, 3 milyar 618 milyon 251 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde söz konusu rakam, 3 milyar 435 milyon 458 bin dolar seviyesindeydi.

İklimlendirme sektörü ihracatı ocak-haziran döneminde 2023 yılında 3 milyar 579 milyon 135 bin dolar, 2022'de 3 milyar 360 milyon 813 bin dolar ve 2021'de ise 3 milyar 12 milyon 211 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti.

????

Yıl sonuna kadar yüzde 8 büyüme hedefi

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Şanal, sektöre ilişkin yaptığı açıklamada, klima satışlarında son dönemde artış olduğunu söyledi.

Sektör satışlarının, geçen yıl ciddi şekilde yükseldiğini hatırlatan Şanal, artan ivmenin bu yıl da devam etmesini beklediklerini ve böylece yıl sonuna kadar yüzde 8 büyüme hedeflediklerini vurguladı.

Şanal, sektörde enerji verimliliğinden dolayı eko-dizayn ürünlerin öne çıktığına dikkati çekerek, "Çevreci gazların kullanım oranı artıyor. Avrupa'da pompası kullanımı yaygınlaşıyor ama hala Türkiye'de kullanım oranı beklentilerimizin çok altında. Bu durum, ısı pompalarında ilk kurulum maliyetinin doğalgazlı kombilere göre yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bunlar hem ısıtma hem soğutma hem de sıcak su üretimi yapar. Tükettikleri elektrik enerjisidir. Daha yüksek verimli cihazlardır. Bunların kullanımının yaygınlaştırılması konusu gündemimizde." diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) devletlerinin, ısı pompası kullanıcılarına ilk yatırım maliyetinde teşvik verdiğine değinen Şanal, "Türkiye'de ısı pompası kullanacaklar için ilk yatırım maliyetlerine belli oranda devlet teşviki verilirse, bu ürünlerin kullanımı yaygınlaşacak, ülkece karbon emisyonumuzu düşürmeye yönelik ciddi bir adım atmış olacağız. Ayrıca, ısı pompaları iç pazarda yaygınlaşırsa üretim kabiliyetimiz artacak, üretime yönelik yeni yatırımlar yapılacak, ürün yelpazesi genişleyecek, iç pazar büyüyecek, bu da ihracat rakamlarımıza pozitif yansıyacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Stratejist Kemal Uysal ile ABD’nin Panama, Türkiye ve İsrail’in kanal projeleri üzerine Ömür Çelikdönmez konuştu

2025-07-19 07:44 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın istediği 9,1 milyar dolarlık federal kesinti tasarısını onayl

2025-07-18 12:42 - Dünya

Manisa'da yorgun düşen leylek, koruma altına alındı

2025-07-17 09:53 - Çevre-Hayat

Alevlerin arasında kalan koyunu ekipler kurtardı

2025-07-17 12:32 - Gündem

Bolu'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2025-07-17 20:32 - Asayiş

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilmeden müzakere sürecine geçilmeyecek

2025-07-19 00:38 - Dünya

Antalya'da yüksek nem ve sıcak bunalttı

2025-07-13 14:13 - Çevre-Hayat

Trump'tan "Epstein'e doğum günü mektubu" haberi için Murdoch'a dava

2025-07-18 19:43 - Dünya

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda yakalanan 51 zanlı adliyede

2025-07-18 09:38 - Gündem

İspanya'da meydana gelen sellerde 2 kişi kayboldu

2025-07-13 20:03 - Dünya

İlgili Haberler

ABD bütçesi ağustosta 345 milyar dolar açık verdi

22:42 - Ekonomi

Halkbank Sırbistan'da 3 yeni şube açtı

21:13 - Ekonomi

Bakan Bolat: Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdük, bunun dinamosu sanayi sektörü oldu

20:57 - Ekonomi

IMF: Fed'in politika faizini düşürmeye başlaması için alan var

18:57 - Ekonomi

Bakan Kurum, faizsiz ev, iş yeri ve araç satın almada yeni dönemin detaylarını paylaştı

18:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Arnavutluk'ta aralarında yapay zekadan oluşturulan Bakan Diella'nın da olduğu yeni kabine

23:43 - Dünya

Sudan ordusu stratejik Bara şehrinde kontrolü sağladı

23:18 - Dünya

İsrail'in Katar saldırısında öldürülenler için Doha'da cenaze töreni düzenlendi

23:13 - Dünya

Trabzonspor, Andre Onana'yı bir yıl kiraladığını açıkladı

23:03 - Spor

ABD bütçesi ağustosta 345 milyar dolar açık verdi

22:42 - Ekonomi