İklim değişikliği tarım sigortalarını kaçınılmaz kılıyor

Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Serpil Günal, iklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkilerinin görüldüğünü belirterek, "İklim değişikliğinin etkileri tarım sigortalarını kaçınılmaz kılıyor." dedi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara
Günal, AA muhabirine, iklim değişikliğinin son yılların küresel sorunlarından birisi olduğunu söyledi.
İklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutta çeşitli sonuçlara yol açtığını, tarımsal sürdürülebilirliği önemli ölçüde etkilediğini ve bu durumun giderek hız kazandığını belirten Günal, Birleşmiş Milletlere bağlı Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son raporuna göre, küresel ısınmanın 2030 yılına kadar 1,5 derece artacağını ve nadir görülen aşırı hava olaylarının sıklaşacağını hatırlattı.
Günal, tarım sigortasının üretici ve yetiştiriciler için önemine işaret ederek, "İklim değişikliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkilerini gösteriyor. İklim değişikliğinin etkileri tarım sigortalarını kaçınılmaz kılıyor. Tarım sigortası ihmal edilmemesi gereken bir konu." ifadelerini kullandı.

Orman yangınları ve selden etkilenen üreticilerin zararları karşılanıyor

Günal, ülkenin pek çok noktasında meydana gelerek, can ve mal kayıplarına yol açan ve aynı zamanda tarımsal faaliyetleri de olumsuz yönde etkileyen orman yangını ve Batı Karadeniz'de etkili olan sel hadiseleri sebebiyle ekiplerin çalışmalarını büyük bir hassasiyetle ve titizlikle sürdürdüğünü aktardı.

Günal, Batı Karadeniz'de etkili olan sel sebebiyle Genel Müdürlükçe hasar raporlarının incelenmesi sonrasında dosyaları tamamlanan sigortalı üretici ve yetiştiricilere hasar ödemeleri yapılmaya başlandığına işaret ederek, "Sel nedeniyle Bartın, Kastamonu, Ordu ve Sinop'ta toplam 66 hasar dosyasına karşılık 301 bin lira hasar ödemesi gerçekleştirildi." diye konuştu.
​​​​​​​​​​​​​​Orman yangınlarının ardından Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Muğla, Balıkesir, İzmir, Karaman, Aydın ve Burdur'dan yaklaşık binin üzerinde ihbar alındığına dikkati çeken Günal, şunları kaydetti:
"Antalya 750 adet civarında hasar ihbarı ile en çok ihbar alınan ilimizdir. Bu ilimizdeki ihbarların büyük bir kısmını hayvan hayat sigortaları branşı oluşturmaktadır. Bu branşı, sera ve bitkisel ürün sigortaları branşları takip etmektedir. Şimdiye kadar toplam 10 ilden yangın nedenli ihbar alınmıştır. Genel Müdürlüğümüzde hasar raporlarının incelenmesi sonrasında dosyaları tamamlanan sigortalı üretici ve yetiştiricilerimize hasar ödemeleri yapılmaya başlanmıştır. Mevcut durumda dosyaları tamamlanan üretici ve yetiştiricilerimize 11,6 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirilmiş olup, 503 bin lira daha ödeme yapılacaktır."
Günal, üretici ve yetiştiricilerin, gerekli işlemlerin yapılabilmesi için hasar ihbarında bulunması gerektiğini anımsatarak, hasar ihbarlarının, kolaylıkla ve hızlı bir şekilde, pek çok kanal aracılığıyla 7 gün 24 saat esasına göre gerçekleştirilebildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mekatronik öğrencisi 'ayakkabı ressamlığıyla' kendi işinin patronu oldu

2021-09-07 15:11 - Çevre-Hayat

El Salvador, Bitcoin'i resmen tedavüle sokan ilk ülke oldu

2021-09-07 16:06 - Dünya

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda yarışan son milli kafile yurda döndü

2021-09-07 12:02 - Spor

Aromatik bitki şehri tarihi ilçeye 'derman' oluyor

2021-09-08 20:02 - Çevre-Hayat

Kritik / Merkezî güç Türkiye -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2021-09-05 22:09 - En Son Yazılar

Bolivya karşısında 'hat-trick' yapan Messi, Pele'yi geçti

2021-09-10 14:26 - Spor

Frankfurt'ta 'Göçün 60'ıncı Yılı Korteji' düzenlendi

2021-09-06 01:11 - Dünya

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Filistin yönetimiyle yeniden ilişkiye geçilmesi çağrısı yaptı

2021-09-06 10:31 - Dünya

Kremlin: Rusya Bitcoin'i tanımaya hazır değil

2021-09-07 16:41 - Dünya

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarına odaklandı

2021-09-09 11:51 - Ekonomi

İlgili Haberler

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset