?>

'İkinci el araç ticaretine güven geldi'

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin, ikinci el ticaretine en büyük katkısının güven olacağını söyledi.

Ekonomi - 8 yıl önce

İSTANBUL

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

OYDER olarak, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine yetki belgesi, ekspertiz raporu ve garanti gibi zorunluluklar getiren düzenlemeyi 3 yıldır takip ettiklerini ve "olmazsa olmaz" gördüklerini belirten Şahsuvaroğlu, Türkiye'de yılda 5-6 milyon civarında ikinci el araç ticareti gerçekleştiğine işaret etti.

Söz konusu ikinci el araç ticaretinin bugüne kadar herhangi bir kanun ya da yönetmelikle regüle edilmediğini hatırlatan Şahsuvaroğlu, "Biz OYDER olarak hep bu işin tarif edilmesini, ehil ellerde yapılmasını ve tüketici mağduriyetlerinin giderilmesini savunduk." dedi.

Şahsuvaroğlu, düzenleme ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin belli şartları sağlayarak yetki belgesi alanlar tarafından yapılabileceğini ve bu ticaretin gerçekleştileceği yerlere de standartlar getirildiğini aktardı.

"Müşteri mağduriyet yaşamayacak"

Ayrıca aracın kilometresi, boyalı ve değişen parçaları, hasar kaydı gibi bilgilerin doğru ve açık şekilde aktarılacak olmasıyla müşterilerin sıkıntı yaşamasının önüne geçildiğini anlatan Şahsuvaroğlu, şunları kaydetti:

"Müşteri artık ikinci el bir aracı 3 ay veya 5 bin kilometre garantiyle satın alacak. Yetki belgesine sahip işletme tarafından satıştan hemen önce ekspertiz raporu alınacak ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilecek. Ekspertiz raporu, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standarda göre verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenecek."

Şahsuvaroğlu, düzenleme ile ikinci el araç pazarının daha düzenli hale geldiğini ve belirlenen asgari kriterleri yerine getirenlerin bu ticareti yapabileceğini belirterek, ilgili işletmelerin yönetmelikte öngörülen sisteme adapte olabilmeleri için bir yıl süre olduğunu dile getirdi.

Söz konusu yönetmeliğin ikinci el ticaretine en büyük katkısının güven olacağına işaret eden Şahsuvaroğlu, "Müşteri artık 'Aldığım araç hasarlıymış ya da kilometresi 300 binmiş ama 50 bin dediler' gibi mağduriyetler yaşamayacak. Satıcılar da araçla ilgili bilgileri gizlemeyecek ve müşterinin önüne şeffaf şekilde koyacak. Böylece müşterinin, parasını verdiği aracı gönül rahatlığıyla satın alması, karşısında bilgili ve yetkili birisini bulabilmesi sağlanıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karşıdan karşıya geçerken canından oluyordu

2018-02-10 23:32 - Asayiş

İstanbullular dikkat! Sağanak geliyor...

2018-02-10 14:07 - Gündem

Hataylı çobandan Zeytin Dalı Harekatı'na dev bayraklı destek

2018-02-11 19:14 - Genel

Peugeot Türkiye'den şubat fırsatları

2018-02-09 15:16 - Genel

THY ile Empire State Binası'na çıkacaklar

2018-02-07 14:12 - Genel

Olimpiyatlar için günde 50 kilometre koştu

2018-02-07 16:32 - Spor

Manken sandığı casuslarla gizli bilgiyi paylaştı

2018-02-10 00:30 - Dünya

'Japonya'da 2019 Türkiye yılı ilan edilecek'

2018-02-11 23:32 - Kültür Sanat

Kudüs için Türkiye'nin ilk araştırma merkezi kuruluyor

2018-02-09 12:47 - Genel

Genelkurmay 'çatı' davasında söz müştekilerde

2018-02-13 04:07 - Genel

İlgili Haberler

SASA Polyester Adana'daki özel endüstri bölgesine 25 milyar dolarlık yatırım planlıyor

12:23 - Ekonomi

AJet'ten yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası

11:57 - Ekonomi

Enerji filosuna katılacak yüzer platform Karadeniz'deki üretimi katlayacak

11:53 - Ekonomi

Gıda denetimlerinin yarıya yakını toplu tüketim yerlerinde yapıldı

11:27 - Ekonomi

Şam Fuarı, Türkiye-Suriye ticaretinde yeni işbirliği kapıları açacak

10:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

SASA Polyester Adana'daki özel endüstri bölgesine 25 milyar dolarlık yatırım planlıyor

12:23 - Ekonomi

UEFA Konferans Ligi'nde play-off turu rövanş maçları yarın başlayacak

12:18 - Spor

Fenerbahçe'nin Benfica maçı kamp kadrosu belli oldu

12:13 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Malazgirt ruhu, bugün güçlü Türkiye yürüyüşümüze ilham kaynağı olmaktadır

12:07 - Siyaset

Şanghay İşbirliği Örgütü yeni küresel saflaşmalarda kritik ağırlık kazanıyor

12:02 - Dünya