?>

İki Türk sporcu, California'daki Catalina Kanalı'nı 13 saatte yüzerek geçti

Ultra maraton yüzücüsü Türk sporcular Yasemin Altıntaş ve Murat Öz üçlü taç̧ olarak bilinen "Triple Crown" parkurlarından California'daki Catalina Kanalı'nı eş zamanlı olarak 13 saatte yüzerek geçti.

Spor - 2 yıl önce

New York

İki yüzücü, California saatiyle 22.00'de Los Angeles'in karşısındaki Santa Catalina Adası'ndan suya atladı.

Kuş bakışı 32 kilometre, akıntılarla 40 kilometre yüzme mesafesinde olan Catalina Kanalı sularında tandem olarak yüzen iki sporcu, 13 saat süren zorlu mücadeleden sonra Sacred Cove denilen koyda ana karaya çıktı.

Yüzme sırasında tekne ve kanonun eşlik ettiği Altıntaş ve Öz, gece boyunca karanlıkta görünür olmak ve aynı zamanda deniz canlılarının dikkatini çekmemek için yüzerken kırmızı ve yeşil ışık kullandı.

Murat Öz, AA'ya yaptığı açıklamada, parkurun en zor kısmının 18-20 derece sıcaklıkta 7 saat süren gece yüzüşü olduğunu belirterek, "Okyanusun bazı yerlerde 2 bin metreyi bulan derinliğinde ülkemizde hiç̧ görmediğimiz balina, köpekbalığı ve deniz aslanı türleri ile beraber yüzdük, onların evlerine misafir olduk." dedi.

En uygun şartları yakalayabilmek üzere yüzmeye 22.00'de başladıklarını kaydeden Öz, "Cumhuriyetimizin 100. yılında bu zorlu parkuru 2 yüzücü beraber tamamlama amacına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

41 Yaşındaki Öz, Catalina geçişini bitirerek dünya çapında Triple Crown'u 365 günün altında tamamlayan 10, Türkiye'de ise 5 kişiden biri oldu.

İstanbul Boğazı'nı 16 kez, Çanakkale Boğazı'nı 7 sene üst üste yüzerek geçen Murat Öz, ayrıca 4 Haziran'da, ultra maraton yüzücüsü Bengisu Avcı ile 48 kilometre uzunluğundaki Manhattan Adası etrafındaki parkuru yaklaşık 9 saatte yüzerek tamamlamıştı.

"Kesinlikle kolay olmasını beklemiyordum"

Yasemin Altıntaş̧ da Catalina Kanalı'nı Eylül 2022'de geçen ilk Türk kadın sporcu Bengisu Avcı'dan sonra bunu başaran ikinci kadın yüzücü oldu.

1986 doğumlu Altıntaş, "Uzun bir gece yüzüşü olacağını biliyorduk. Catalina parkurunun en zor kısmı mentaldi. Gece karanlığında binlerce metre derinliğin üzerinden geçerken fiziksel mücadelenin yanında zihinsel bir savaş verdik." diye konuştu.

Yüzme hayatına skolyoz teşhisi üzerine tedavi amaçlı başlayan ve 2022 yılında kendi yaş̧ grubunda 200 ve 400 metre serbest Türkiye Master Kadınlar rekorlarının sahibi olan Altıntaş, "İlk kanal geçişim ve bugüne kadarki en uzun yüzüşüm için hazırlandım. Kesinlikle kolay olmasını beklemiyordum zira hazırlık süreci hiç kolay değildi." ifadelerini kullandı.

Altıntaş, soğuk dalgalar içinde tandem kuralları gereği iki sporcunun birbirinden uzaklaşmadan mücadele ettiğini belirterek, "Karaya yaklaşırken ana karadan bize doğru esen rüzgar işimizi zorlaştırdı ancak tempomuzu koruyarak 13 saat 4 dakika sürede karaya çıkarak parkuru başarıyla tamamladık." bilgisini verdi.

Catalina Kanalı "Oceans 7" denilen dünyanın en zorlu okyanus parkurlarından oluşan yedilemeden biri olarak biliniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fatih'te taksicilere yönelik denetim gerçekleştirildi

2023-09-01 21:17 - Asayiş

Trump'ın Georgia'da seçimlere müdahaleyle suçlandığı dava canlı yayımlanacak

2023-09-01 11:58 - Dünya

Dünya Motokros Şampiyonası'nda yaklaşık 400 bin ziyaretçi ağırlandı

2023-09-05 11:57 - Spor

Giresun'da sağanağın yol açtığı hasar gideriliyor

2023-09-04 16:10 - Gündem

Türkiye'nin ilk yerli su altı robotu "ROV" ile yasak avcılığın önüne geçiliyor

2023-09-01 13:57 - Teknoloji

Yurt içinde gözler enflasyon verilerine çevrildi

2023-09-04 09:12 - Ekonomi

TEKNOFEST'te kenevir katkılı tekstil, kozmetik ve kompozit ürünleri ilgi çekti

2023-09-02 11:27 - Teknoloji

İstanbul Boğazı'nda arızalanan kargo gemisi Ahırkapı'ya demirletildi

2023-09-07 10:53 - Gündem

Bahçeli'nin Hacıbektaş'ta hibe ettiği arsaya inşa edilecek külliyenin temeli yarın atılaca

2023-09-01 12:43 - Gündem

FIM Dünya Motokros Şampiyonası'nda ilk gün yarışları sona erdi

2023-09-02 18:23 - Spor

İlgili Haberler

Fenerbahçe'nin eski yöneticisi Mahmut Uslu, basın toplantısı düzenleyecek

16:57 - Spor

7. Etnospor Kültür Festivali'nin tanıtım toplantısı İstanbul'da yapıldı

16:52 - Spor

Kocaelispor bayrağı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde dalgalanıyor

15:52 - Spor

Gençlerbirliği'nde Etebo ve Metehan Mimaroğlu'nun Süper Lig coşkusu

14:57 - Spor

Kocaelispor'da İsmet Taşdemir dönemi sona erdi

14:22 - Spor

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile telefonda görüştü

21:13 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile telefonda görüştü

21:07 - Gündem

İsrailli barış kampı, Türkiye'yi iki devletli çözümü tesis etmeye çağırıyor

20:57 - Dünya

SOLOTÜRK Malatya'da gösteri uçuşu yaptı

20:48 - Gündem

Kudüs İbrani Üniversitesi öğrencileri Nekbe'nin 77'nci yıldönümünde protesto düzenledi

20:38 - Dünya