?>

Ihlara Vadisi inanç turizminde de ilgi odağı

Dünyanın en büyük kanyonlarından Ihlara Vadisi, doğal güzelliklerinin yanında Hristiyanlığın ilk dönemlerinde dini merkez olması nedeniyle kayalara oyulmuş çok sayıda kilise, şapel ve manastırıyla her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

AKSARAY (AA) - TURAN KAZAK/ADEM KOÇAK - Dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan, doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla açık hava müzesini andıran Ihlara Vadisi, kayalara oyulmuş çok sayıda kilise, şapel ve manastırıyla turistlerin ilgisini çekiyor.

Ihlara Vadisi, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde dini bir merkez olması nedeniyle, 18 kilometre boyunca kayalara oyulmuş çok sayıda kilise, şapel ve manastırıyla her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Melendiz Çayı'nın hayat verdiği vadinin tabanına 382 basamaktan oluşan merdivenle inen doğa ve tarih meraklıları, çayın iki yanındaki 3,5 ve 7 kilometrelik yürüyüş yollarında gezinme imkanı buluyor.

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ihlara Vadisi'nin Melendiz Çayı'nın aşındırmasıyla oluşan, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olduğunu söyledi.

Hristiyanlığın gizli yaşandığı dönemde bölgede oturanların vadide çok farklı mekanlar oluşturduğunu belirten Doğan, Ihlara'da yüzlerce kaya oyma mekanın olduğuna dikkati çekti.

Roma dönemi ve sonraki süreçlerde de vadide yaşayan Hristiyanların ibadetlerini yerine getirebilmek için burada önemli mimari yapılar oluşturduğunu anlatan Doğan, "Özellikle okuma yazmanın az olduğu dönemde İncil'den sahneler kiliselere resmedilerek bölgedeki insanlara anlatılmış. Günümüzde bu tür yapılar ve duvarlarındaki resimler bölgeye gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Ihlara, doğal güzelliğinin yanında dini yapılarıyla turizme hizmet ediyor." diye konuştu.

Kiliselerden 14'ü ziyarete açık

Vadideki kültürel mirasın korunması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:

"Ihlara Vadisi'ndeki kiliselerden 14'ü ziyarete açık. Birçok kilisenin girişinde ziyaretçilerimizin bilgi alabilmesi için tabelalar bulunuyor. Dini mekanlar arasında Ağaçaltı, Yılanlı, Sümbüllü, Kırkdamaltı kiliseleri ön plana çıkıyor. Tamamen kaya oyma mekanda yapılmış kiliseler arasında özellikle Ağaçaltı, hem vadinin iniş kısmında olması hem de fresklerinin zenginliğinden dolayı en çok ziyaret edilen mekanlardan biri. Yılanlı Kilise ise duvarlarına işlenen yılan freskleriyle dikkati çekiyor. Vadideki tarihi yapıları ziyaretçilerimiz gerek rehberler eşliğinde gerekse bireysel gezebiliyor, tarihi ve kültürel güzellikleri yerinde görebiliyor."

Avustralya'nın Melbourne kentinden Kapadokya'ya gelen Michelle Alys ise ilk kez ziyaret ettiği Ihlara Vadisi'ni çok beğendiğini belirterek, "Kaya kiliseleri, doğayı merak ettiğim için özellikle geldim. Burada eşsiz mimaride çok farklı kiliseler var. Çok etkilendim." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

'Türk Rivierası'na ünlü akını

2017-08-08 17:32 - Kültür Sanat

Türk şiirinin 'Can Baba'sı, vefatının 18. yılında anılıyor

2017-08-11 18:32 - Kültür Sanat

Besicinin umudu otlar yangında kül oldu

2017-08-13 23:03 - Genel

Kurbanlıklar görücüye çıktı

2017-08-08 15:07 - Gündem

'Meydanı bu çapulculara bırakıp kaçmak yakışmaz değil mi?"'

2017-08-12 19:37 - Gündem

Çayın demi 'Derya abla'dan soruluyor

2017-08-13 17:14 - Genel

'Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor'

2017-08-08 17:51 - Ekonomi

'CHP Wesley Sneijder'in hassasiyetini dahi gösterememiştir'

2017-08-13 19:22 - Siyaset

Kaynak suyunda şifa arıyorlar

2017-08-10 21:27 - Gündem

Kasımpaşa, sezonu deplasmanda açacak

2017-08-11 13:27 - Spor

İlgili Haberler

Rami Kütüphanesi'nde 3. Bilim Şenliği, 24-25 Ekim'de düzenlenecek

19:25 - Kültür Sanat

Fransa'da soygunun yaşandığı Louvre Müzesi kapılarını ziyaretçilere yeniden açtı

10:53 - Kültür Sanat

MEB'in düzenlediği 'Zamanı Durduranlar Fotoğraf Yarışması'na başvurular başladı

21:54 - Kültür Sanat

Yüzüğünü tamir ederken keşfettiği yeteneğiyle doğal taşlara 'değer' katıyor

11:43 - Kültür Sanat

Fransa'da Louvre Müzesi'nden tarihi mücevherler çalındı

14:32 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

"Yenidoğan çetesi" soruşturmasını yürüten savcının ölümle tehdit edilmesi davası

02:58 - Gündem

Türkiye'nin önceliği Gazze'de ateşkesi korumak

00:57 - Dünya

Konferans Ligi'nin ikinci haftasında 8 maç oynandı

00:27 - Spor

Avrupa Ligi'nde üçüncü hafta maçları tamamlandı

00:22 - Spor

Samsunspor, Konferans Ligi'nde Dinamo Kiev'i mağlup etti

00:13 - Spor