?>

İftar ve sahurda "ağız sağlığı için süt ürünleri tüketin" tavsiyesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Burak Alemdağ, iftar ve sahurda özellikle süt ve süt ürünleriyle beslenmeyi, lifli gıdalar tüketmeyi önerdiklerini söyledi.

Sağlık - 5 ay önce

Trabzon

Alemdağ, AA muhabirine, ağız ve diş sağlığına ramazanda ekstra dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Ramazanın sıvı tüketiminin azaldığı bir dönem olduğunu ifade eden Alemdağ, "Biz hastalara çoğunlukla bol sıvı tüketmelerini, özellikle iftar sonrasında lifli besinlerle beslenmelerini, C ve D vitamini açısından zengin besinler tüketmelerini, rafine şeker gruplarından, işlenmiş tahıllardan uzak durmaları öneriyoruz." diye konuştu.

Alemdağ, bu sayede ağız mikroflorasının kuvvetlendirilmesini ve diş eti hastalıklarına direnç geliştirilmesini umduklarını vurguladı.

İftardan yarım saat sonra diş fırçalamayı tavsiye eden Alemdağ, "Bu da 2 dakikadan az olmayacak, her dişi tek tek fırçalayacak şekilde olmalı. Üst çenede dişler yukarıdan aşağıya, alt çenede ise aşağıdan yukarı süpürme hareketi olacak şekilde ağzın her bölgesi tek tek fırçalanmalı." ifadelerini kullandı.

Dil temizliğinin de ekstra önemli olduğuna dikkati çeken Alemdağ, "Muhakkak dil temizliği de fırçalarla ya da dil kazıyıcılarla yapılmalı." dedi.

Alemdağ, ramazanda iftarda ve sahurda olmak üzere iki kez diş fırçalanması gerektiğini dile getirerek, şunları anlattı:

"Gün içerisinde uzun süre sıvı almadan ağız kuruluğuyla baş başa kalıyoruz ve bu süreçte hastaların ağız bakımlarına özen göstermeleri gerekiyor. Yediğimiz içtiğimiz şeylerle beraber de bir miktar ağız temizliği dil hareketleriyle, yanak hareketleriyle olur fakat bu ramazanda sınırlanıyor. Doğal olarak bizim normal zamanlardaki gibi günde iki kere fırçalama yapmamız gerekiyor."

"Bağışıklığı güçlendirecek şeyleri muhakkak yapmak gerek"

Alemdağ, iftar ve sahurda ağız ve diş sağlığı için süt ürünleri tüketiminin önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Özellikle süt ve süt ürünleri ile beslenmeyi, lifli gıdalar tüketmeyi öneriyoruz çünkü diş eti hastalıkları sadece dişlerle sınırlı değil, bağışıklığımız düştüğünde diş eti hastalıklarına yatkınlığımız da artıyor. Ağzımızda bulunan bakteriler birçok bireyde ortak olarak var fakat insanların bağışıklığı düştüğü anda bunlar etkilerini göstermeye başlıyor."

Bağışıklığı güçlendirecek şeyleri muhakkak yapmak gerektiğini belirten Alemdağ, "Ramazanda da bunları süt ürünleri olan yoğurt, peynir, kefir gibi ya da lifli gıdalar, vitaminler ve protein gibi dengeli besinlerle desteklemek lazım. Öteki türlü diş etine olan saldırı artar." diye konuştu.

Burak Alemdağ, çay ve kahvenin de mümkün olduğu kadar az tüketilmesini önererek, şunları kaydetti:

"Hastalara sigara kullanmamasını da öneriyoruz ama içen hastaların da azaltması gerekiyor çünkü bunların da ağız kokusu ve ağız kuruluğu yapma ihtimali yüksek. Onun dışında yine hastalarda ağız kokusuna sebep olan şeylerden biri de beslenmede kullandığımız soğan, sarımsak gibi ağız kokusu yapabilecek gıdalar. Ağız kokusundan şikayetimiz varsa bunları da mümkün olduğu kadar azaltmak gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yıldız halterciler, Türkiye ve Avrupa şampiyonalarında madalya hedefliyor

2025-03-03 12:53 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begay ile telefonda görüştü

2025-02-28 23:17 - Siyaset

Fransa, DEAŞ'lı Fransızların ülkesinde yargılanmasına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı

2025-02-27 20:12 - Dünya

İstanbul'da kaybolan Ece Gürel Belgrad Ormanı'nda sağ bulundu

2025-03-06 02:23 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu ilk maçları tamamlandı

2025-03-06 01:28 - Spor

Akdağ Kayak Merkezi'nde kayakseverler kışın tadını çıkarıyor

2025-02-27 15:48 - Gündem

Mersinspor kupa mesaisinin ardından ligde play-off'u hedefliyor

2025-02-27 14:11 - Spor

Sivasspor'da üçüncü Rıza Çalımbay dönemi

2025-03-05 17:53 - Spor

Bozcaada açıklarında bulunan mayın imha edildi

2025-03-02 13:48 - Gündem

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 34'ü Trabzon'dan yapıldı

2025-03-05 17:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türk Kızılay ile Türkiye Acil Tıp Vakfı arasında işbirliği protokolü imzalandı

20:02 - Sağlık

Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan küçük Miran, Diyarbakır'daki tedaviyle hayata tutundu

14:02 - Sağlık

Aydın'da 800 gram doğan bebek, 4 aylık kuvöz sürecinin ardından taburcu edildi

13:57 - Sağlık

Kadavradan nakille 10 yıldır gördüğü diyaliz tedavisinden kurtuldu

13:42 - Sağlık

İç organları dışarıda doğan bebek, ailesi ve doktorların kararlılığıyla yaşama tutundu

12:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sırp Bakan Glisic, TV canlı yayınında beyin kanaması geçirdi

14:13 - Dünya

DHMİ "Fortune 500 Türkiye" listesinde 46. sırada yer aldı

14:07 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Suriye'nin ulaşım koridorları yeniden aktif hale gelecek

14:03 - Ekonomi

Türkiye-Afrika ilişkileri her alanda güçleniyor

13:57 - Gündem

Rusya'nın petrol ve doğal gaz gelirleri yüzde 27 azaldı

13:53 - Ekonomi