?>

İftar ve sahurda "ağız sağlığı için süt ürünleri tüketin" tavsiyesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Burak Alemdağ, iftar ve sahurda özellikle süt ve süt ürünleriyle beslenmeyi, lifli gıdalar tüketmeyi önerdiklerini söyledi.

Sağlık - 7 ay önce

Trabzon

Alemdağ, AA muhabirine, ağız ve diş sağlığına ramazanda ekstra dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Ramazanın sıvı tüketiminin azaldığı bir dönem olduğunu ifade eden Alemdağ, "Biz hastalara çoğunlukla bol sıvı tüketmelerini, özellikle iftar sonrasında lifli besinlerle beslenmelerini, C ve D vitamini açısından zengin besinler tüketmelerini, rafine şeker gruplarından, işlenmiş tahıllardan uzak durmaları öneriyoruz." diye konuştu.

Alemdağ, bu sayede ağız mikroflorasının kuvvetlendirilmesini ve diş eti hastalıklarına direnç geliştirilmesini umduklarını vurguladı.

İftardan yarım saat sonra diş fırçalamayı tavsiye eden Alemdağ, "Bu da 2 dakikadan az olmayacak, her dişi tek tek fırçalayacak şekilde olmalı. Üst çenede dişler yukarıdan aşağıya, alt çenede ise aşağıdan yukarı süpürme hareketi olacak şekilde ağzın her bölgesi tek tek fırçalanmalı." ifadelerini kullandı.

Dil temizliğinin de ekstra önemli olduğuna dikkati çeken Alemdağ, "Muhakkak dil temizliği de fırçalarla ya da dil kazıyıcılarla yapılmalı." dedi.

Alemdağ, ramazanda iftarda ve sahurda olmak üzere iki kez diş fırçalanması gerektiğini dile getirerek, şunları anlattı:

"Gün içerisinde uzun süre sıvı almadan ağız kuruluğuyla baş başa kalıyoruz ve bu süreçte hastaların ağız bakımlarına özen göstermeleri gerekiyor. Yediğimiz içtiğimiz şeylerle beraber de bir miktar ağız temizliği dil hareketleriyle, yanak hareketleriyle olur fakat bu ramazanda sınırlanıyor. Doğal olarak bizim normal zamanlardaki gibi günde iki kere fırçalama yapmamız gerekiyor."

"Bağışıklığı güçlendirecek şeyleri muhakkak yapmak gerek"

Alemdağ, iftar ve sahurda ağız ve diş sağlığı için süt ürünleri tüketiminin önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Özellikle süt ve süt ürünleri ile beslenmeyi, lifli gıdalar tüketmeyi öneriyoruz çünkü diş eti hastalıkları sadece dişlerle sınırlı değil, bağışıklığımız düştüğünde diş eti hastalıklarına yatkınlığımız da artıyor. Ağzımızda bulunan bakteriler birçok bireyde ortak olarak var fakat insanların bağışıklığı düştüğü anda bunlar etkilerini göstermeye başlıyor."

Bağışıklığı güçlendirecek şeyleri muhakkak yapmak gerektiğini belirten Alemdağ, "Ramazanda da bunları süt ürünleri olan yoğurt, peynir, kefir gibi ya da lifli gıdalar, vitaminler ve protein gibi dengeli besinlerle desteklemek lazım. Öteki türlü diş etine olan saldırı artar." diye konuştu.

Burak Alemdağ, çay ve kahvenin de mümkün olduğu kadar az tüketilmesini önererek, şunları kaydetti:

"Hastalara sigara kullanmamasını da öneriyoruz ama içen hastaların da azaltması gerekiyor çünkü bunların da ağız kokusu ve ağız kuruluğu yapma ihtimali yüksek. Onun dışında yine hastalarda ağız kokusuna sebep olan şeylerden biri de beslenmede kullandığımız soğan, sarımsak gibi ağız kokusu yapabilecek gıdalar. Ağız kokusundan şikayetimiz varsa bunları da mümkün olduğu kadar azaltmak gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Yaprak Balkan: Latin Amerika ile ticaret hacmi 16 milyar dolara çıkarıldı

2025-03-01 12:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

NBA'de 50 binler kulübünün kurucusu LeBron James

2025-03-06 12:09 - Spor

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Çin ile herhangi bir savaşa "hazırlıklı" olduklarını söyledi

2025-03-05 20:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye ve Azerbaycan barışın, huzurun, refahın tarafındadır

2025-03-05 17:17 - Siyaset

İstanbul Çocukları Vakfından proje tanıtım toplantısı

2025-02-27 21:38 - Gündem

2025'te mobil oyunlaştırma, trendler, tahminler ve en iyi platformlar

2025-02-27 16:06 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'siz bir Avrupa güvenliği düşünülemez

2025-03-03 20:47 - Siyaset

İsrail ordusu şubatta Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere ait 140'tan fazla yapıyı yıktı

2025-03-03 22:53 - Dünya

Almanya'da koalisyon kurmak için CDU/CSU ile SPD arasında ön görüşmeler başladı

2025-02-28 18:42 - Dünya

WSJ'ye göre İsrail, Suriye'yi birleştirmeye çalışan grupları tehdit olarak görüyor

2025-03-05 13:32 - Medya

İlgili Haberler

İstanbul'da 112'ye gelen çağrıların yüzde 62,5'i asılsız çıktı

21:33 - Sağlık

"Ailede prostat kanseri olanlara meme kanserine karşı dikkatli olun" uyarısı

11:57 - Sağlık

Çocuklukta başlayan bazı kronik hastalıklar, plastiklerdeki kimyasallarla ilişkilendirildi

11:02 - Sağlık

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

12:57 - Sağlık

Alzheimer hastaları için "akıllı takip cihazı" desteği 6 ilde başladı

12:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın da katıldığı Gazze toplantısı yapıldı

00:32 - Siyaset

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Rus tarafıyla liderler düzeyinde görüşmeye hazırım"

23:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan New York'ta temaslarda bulunuyor

22:38 - Siyaset

Hamas, Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını reddettikleri iddiasını yalanladı

22:27 - Dünya

Kartalkaya'daki otel yangını davasında ara karar açıklandı

22:17 - Gündem