?>

İdlibliler rejimin alıkoyduğu sivillere özgürlük istedi

Suriye'nin İdlib ilindeki siviller rejim karşıtı gösterilerini sürdürüyor. Göstericiler, bu kez rejimin alıkoyduğu yüzbinlerce sivilin serbest bırakılması için sloganlar attı.

Dünya - 7 yıl önce

İDLİB

Suriye'nin kuzeybatısında büyük bölümü Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolündeki İdlib ilinde Beşşar Esed rejimi ve destekçilerine karşı 4 hafta önce başlayan gösteriler devam ediyor.

"İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki yaklaşık yüz noktada yapılan gösterilere on binlerce sivil katıldı.

Göstericiler, Esed rejiminin cezaevlerinde alıkoyduğu tutukluların serbest bırakılması için Türkiye hükümetinden destek istedi.

Rejim karşıtı protestolara, İdlib il merkezi ve kırsalı ile Halep ilinin batısı ve Hama’nın kuzeyindeki çok sayıda sivil katıldı.

Cuma namazının ardından bir araya gelen göstericiler, "Tutuklulara özgürlük", "Tutuklular dosya değildir, davadır", "Esed hapsindeki babamı istiyorum" yazan Arapça, İngilizce ve Türkçe dövizlerle yürüdü.

Türkiye'ye çağrılar

AA muhabirine açıklama yapan göstericilerinden Muhammed Vakkas, "Garantör ülkelerden ve kardeşimiz Türkiye hükümetinden tutukluların serbest bırakılması için üzerlerine düşeni yapmasını istiyoruz." dedi.

Diğer katılımcı Rami Kızze de "Bu gösteriler sayesinde kardeş Türk hükümetine ve Birleşmiş Milletlere tutuklular ile ilgili alınan kararları hayata geçirmeye davet etme mesajı vermeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Kızze, Esed rejiminin olası operasyonuna karşı Türkiye hükümetinin aldığı önleyici kararların takdir edici olduğunu, ekonomik hayatın canlandığını ve halkın rahat hissetmeye başladığını belirtti.

Gösterilere katılan ve babası alıkonulan Muhammed Şavirdi, "Kardeşimiz olan Türkiye hükümetinden Esed rejiminin sürekli tehdit ettiği kimyasal silah saldırısından bizi korumak için gözlem noktalarının arttırılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya seslenen Şavirdi, "Esed cezaevinde alıkonulanlar, suç işleyerek tutuklanmadılar. Onlar masum ve tek suçları Esed'e karşı fikirlerini beyan etmeleri." dedi.

İdlib’de idari işlerin Türkiye denetiminde olmasını isteyen Salah Kojo da "Esed’e karşı barışçıl gösterilere çıkan masum halk değil, savaş suçu işleyen Esed rejimi ile partnerleri parmaklıkların ardında olmalı." değerlendirmesini yaptı.

Diğer gösterici Muhammed Ammuri ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek Esed’in olası saldırısını durdurabildiği için mutlu olduklarını belirterek, 2011'de tutuklananların serbest bırakılması için gereken adımların atılması çağrısı yaptı.

Rusya'nın Soçi kentinde temmuz sonunda düzenlenen 10. Garantörler Toplantısı'nda Türkiye, Rusya ve İran, rejim ile muhalefet, alıkonulanlardan az sayıda kişinin serbest bırakılması yönünde uzlaşmıştı. Garantör ülkelerin teknik heyetlerinin konu üzerinde görüşmeleri sürüyor. Suriyeli muhalif kaynaklara göre, rejim cezaevlerinde en az 500 bin kişiyi alıkoyuyor.

Muhabir: Eşref Musa

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığından aşure ikramı

2018-09-23 02:12 - Gündem

İdlibliler rejimin alıkoyduğu sivillere özgürlük istedi

2018-09-28 20:07 - Dünya

Terör operasyonunda mühimmat ele geçirildi

2018-09-22 12:32 - Gündem

Florence kasırgasında ölü sayısı 47'ye yükseldi

2018-09-27 20:57 - Dünya

Borsada işlemler geçici olarak durduruldu

2018-09-26 14:02 - Ekonomi

Yapay zekada 'milli dönüşüm' hedefi

2018-09-28 14:32 - Teknoloji

'Irak ve Suriye'de terör tehdidi devam ediyor'

2018-09-26 21:37 - Dünya

Karatede 12 madalya

2018-09-24 14:02 - Spor

Pastayı dondurdu, dünya devlerine rakip oldu

2018-09-26 15:02 - Ekonomi

DEAŞ İran'daki saldırıyı kendisinin düzenlediğini öne sürdü

2018-09-22 20:37 - Dünya

İlgili Haberler

Suriye güvenlik güçleri ile SDG arasında Halep’te ateşkes anlaşmasına varıldı

04:27 - Dünya

Trump, Alaska'nın maden potansiyelini ortaya çıkaracak projeyi onayladı

04:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze’de ateşkes için Türkiye’nin çabalarına dikkat çekti

03:07 - Dünya

Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin, Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Caymazoğlu’nu kabul etti

00:28 - Dünya

Suriye'nin Halep kentinde PKK/YPG ile Suriye güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı

23:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Suriye güvenlik güçleri ile SDG arasında Halep’te ateşkes anlaşmasına varıldı

04:27 - Dünya

Trump, Alaska'nın maden potansiyelini ortaya çıkaracak projeyi onayladı

04:08 - Dünya

Milli S/İHA'lar art arda havalanıp 3 ayrı görev icra etti

04:02 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Gazze’de ateşkes için Türkiye’nin çabalarına dikkat çekti

03:07 - Dünya

Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin, Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Caymazoğlu’nu kabul etti

00:28 - Dünya