?>

İdlib'e hava saldırısı

Suriye'de "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki sivil yerleşimlere düzenlenen hava saldırılarında bir aileden 5 sivil yaralandı.

Genel - 6 yıl önce

İDLİB (AA) - Suriye'de "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki sivil yerleşimlere gece saatlerinde düzenlenen hava saldırılarında bir aileden 3'ü çocuk 5 sivil yaralandı.

"İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içerisinde, İdlib'in güneydeki Eriha ilçesine bağlı Urem El Cuz beldesine, Bsenkul köyüne ve Cebel El Arbain bölgesinin yakınlarına gece geç saatlerde hava saldırısı düzenlendi.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinden alınan bilgiye göre, saldırılarda bir aileden 3'ü çocuk 5 sivil yaralandı.

Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya hesabında, "Lazkiye'deki Hımeymim üssünden havalanan iki Rus savaş uçağı, İdlib'in Urem el Cuz, Bsenkul ve Cebel El Arbain bölgesinin yakınlarına saldırı gerçekleştirdi." bilgisini paylaştı.

Suriye'de Rus ve rejim saldırısı ayrımı

​Suriye'de hava saldırıları düzenleyen Esed rejimi ile Rus hava kuvvetlerinin bombardımanları kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Rus yapımı olan ama teknolojisi eski rejim uçakları, saldırıları yüksek irtifadan yapamıyor. Alçalarak hedefe doğru yaklaşıp sadece geniş alanları vuruyor. Nokta atış yapılmadığı ve kullanılan mühimmat fazla tutulduğu için tahribat geniş bir çevreye yayılıyor.

Ayrıca rejim uçakları, saldırı için irtifa kaybederken yüksek ses çıkartıyor. Rus uçakları ise saldırı anında hedefe fazla yaklaşmadığı için sesleri yere ulaşmıyor. Rus saldırılarında ilk duyulan ses, bombaların infilak etmesi oluyor. Rejim uçakları bombardıman için hedeflere teker teker yaklaşırken, Rus uçakları en az ikisi bir arada havalanıp saldırıyor.

Saldırılarda kullanılan mühimmat kalıntılarından eski nesil olanları, bunların rejime, yeniler ise Ruslara ait olduğunu gösteriyor.

Muhalifler, uçakları, üsler çevresinde ve ülkenin kilit noktalarına kurulmuş ekipmanları yardımıyla büyük ölçüde tespit edebiliyor.

Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) 2 Nisan'da yayımladığı rapora göre, Esed rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya’nın mart ayındaki saldırılarında 135 sivil hayatını kaybetti.

Suriye Müdahale Koordinatörleri isimli yerli sivil toplum kuruluşuna göre, saldırıların yoğunlaştığı 9 Şubat-6 Nisan döneminde, saldırılar nedeniyle 25 bin 776 aileden 160 bin 583 sivil de çevre yerleşimlere, Türkiye sınırı hattındaki alanlara göç etmek zorunda kaldı.

Rejim güçleri, Türkiye ile Rusya arasında söz konusu bölgedeki ateşkesi sağlamlaştırmak için 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor. Astana anlaşmaları çerçevesinde Esed rejiminin garantörü olan Rusya'nın rejim saldırılarını önleme yükümlülüğü bulunuyor.

Askeri muhalifler ise Soçi mutabakatının öngördüğü bölgeden ağır silahlarını 10 Ekim 2018'de çekmişti.

Haftanın Öne Çıkanları

ING Bank’tan Hillside ile iş birliği

2019-04-12 14:10 - Genel

Binali Yıldırım, sessizliğini bozdu

2019-04-12 00:22 - Siyaset

Dağ köyleri kar hapsinde

2019-04-14 12:48 - Genel

Kural ihlal edenler cezasız kalmadı

2019-04-14 14:17 - Gündem

Balıkçı Kenan'dan kılçıksız balık isteyen çocuklara 'balık köfte' tarifi

2019-04-12 15:22 - Gündem

Öldürülen kardeşlerden birisinin hamile olduğu belirlendi

2019-04-13 13:57 - Asayiş

Büyükşehir Belediyesi soruşturmaya müdahil oldu

2019-04-13 13:27 - Genel

Derede kaybolan gencin cesedi 42 gün sonra bulundu

2019-04-13 17:17 - Asayiş

Zap Rafting Takımı şampiyonluk yolunda

2019-04-14 15:10 - Spor

Yabancı plakalı araçlardan ücret ve ceza tahsilatı başladı

2019-04-13 18:31 - Genel

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları İsveç'te protesto edildi

18:08 - Dünya

İçişleri Bakanlığınca Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerini konu alan kısa film hazırlandı

16:53 - Gündem

AB Komisyonu uçak yolculuklarında sıvı miktarı sınırının kaldırılmasının yolunu açtı

16:48 - Dünya

Ukrayna: Rusya'da bir dizi önemli tesise saldırılar düzenlendi

16:43 - Dünya

ABD temsilcisi Witkoff'un İsrailli esir aileleriyle görüşmesinde çelişkili ifadeler kullandığı öne sürüldü

16:42 - Dünya