?>

İdlib'deki ilk çilek yetiştiricisi, Hatay deneyimini kente taşıyarak istihdam fırsatı sağladı

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Bayırbucak Türkmenlerinden Rami Solak, Hatay'da öğrendiği çilek yetiştiriciliği mesleğini İdlib'e taşıyarak onlarca yerinden edilen aileye istihdam fırsatı sağlıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

İdlib

Suriye'deki iç savaş nedeniyle aileleri ile Hatay’ın Yayladağı ilçesine göç eden Bayırbucak Türkmenleri, kaymakamlıkça geliştirilen projeyle çilek üreticiliği mesleğiyle tanıştı.

Çilek üreticiliği eğitimine katılan Türkmenlerden Rami Solak, Hatay'da meslekte uzmanlaştıktan sonra kazandığı tecrübeyi İdlib’e taşımaya karar verdi.

Solak, böylelikle bölgede çilek yetiştiren ilk çiftçi oldu.

"İdlib’de çiftçilere çilek ekimi konusunda eğitim vererek teşvik ediyoruz"

Hatay'da 4 yıl yaşayarak 2022 yılında ülkesine dönen Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 bin fidanla ilk ekim denemesini İdlib'in batısındaki Bideme köyünde yaptığını söyledi.

Solak, 2022 yazında başlayan projenin 2023'te başarıyla sonuçlandığını ve üretimin yerel pazarın ihtiyacını karşılamaya başladığını ifade ederek, "İdlib’de çiftçileri çilek ekimi konusunda eğitim vererek teşvik ediyoruz. Suriye rejim güçlerinin sürekli bombardımanı nedeniyle çiftçiler yatırım yapmaktan korkuyor." dedi.

"Bölgede çilek tüketicisi değil, üreticisi olacağız"

Çilek tarımının yüksek maliyetine rağmen talep görmeye başladığını vurgulayan Solak, "Geçen yıl İdlib'de başladığımız çilek tarımını bu yıl geliştirdik. Gelecek yıl daha çok çalışacağız." diye konuştu.

Solak, İdlib'de çiftçiliği yeni ürünlerle geliştirmeye hedeflediklerinin altını çizerek, "Bölgede çilek tüketicisi veya ithalatçısı değil, üreticisi olacağız. Projeyle çok sayıda istihdam sağladık. Çilek kasası üreten ayrı bir marangoz atölyesi kurduk." diye konuştu.

"İdlib'de çilek tarım alanımız gelecek yıl yaklaşık 70 dönüme ulaşacak"

Esed rejim güçlerinin yoğun saldırılarıyla zorla yerinden ettiği kişilere iş imkanı sağladığını dile getiren Solak, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 15 işçi çalışıyordu, bu yıl ise 25'e çıktı. Her yıl işçi sayımız artıyor. İdlib'de çilek tarım alanımız gelecek yıl yaklaşık 70 dönüme ulaşacak. Geçen yıl piyasada yüzde 50'lik bir payımız vardı, bu yıl yüzde 60'a çıktı. Gelecek yıl yüzde 100'ü hedefliyoruz."

Çilek yetiştiricilerinin maliyetleri azaltmaya yönelik çalışmalar yaptığına işaret eden Solak, "Modern çilek tarımının gerektirdiği bazı ham maddelerin bulunmaması, kalitesiz ilaçlar ve uygun gübre bulma gibi sorunlarla karşılaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Solak, çilek fiyatlarının şimdiye kadar yüksek olduğunu ve fiyatların arz ve talebe bağlı olarak 1 ile 2,5 dolar arasında değiştiğini belirtti.

"Çilek toplayarak kendi başıma 7 çoğuma bakıyorum"

Esed rejiminin saldırılarından kaçarak Bideme kampına yerleşen Um Ahmed Mustafa da saldırılarda eşini kaybettiğini ve çilek toplayarak kendi başına 7 çocuğuna baktığını anlattı.

Mustafa, 10 yıldır çadırda yaşadığını aktararak, "2 yıldır çilek toplama işi yaparak çocuklarımın geçimini sağlıyorum. Projenin daha da büyüyeceğini umuyoruz. Kamplarda çok sayıda kişi iş imkanı bekliyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin silah sevkiyatını kesmesini görüşecek

2024-05-09 17:12 - Dünya

ABD'de Güney California Üniversitesi'nde polis, Gazze Dayanışma Kampı'nı dağıttı

2024-05-05 20:03 - Dünya

Kayserispor Teknik Direktörü Burak Yılmaz'dan Fenerbahçe'ye meydan okuma

2024-05-08 14:12 - Spor

Gazze’de karaciğer ve dalak büyümesi olan 9 yaşındaki Emin, imkansızlıklar yüzünden tedavi olamıyor

2024-05-05 16:43 - Dünya

Kapalı pazar yerlerinin tahsisine ilişkin düzenlemeyle tüketici de korunacak

2024-05-11 15:32 - Ekonomi

Filistinli doktor, Refah'ta kurduğu "çadır muayenehanede" sağlık hizmeti veriyor

2024-05-09 15:32 - Çevre-Hayat

‘Tatar’ adı hakkında gerçekler -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı-

2024-05-12 07:08 - En Son Yazılar

Enerji şirketi bp'nin karı ilk çeyrekte yüzde 45 azaldı

2024-05-07 10:23 - Ekonomi

Filistinli 9 yaşındaki kız çocuğu: Gazze'deki çocukların barış içinde yaşama hakkı yok mu?

2024-05-05 16:48 - Dünya

Galatasaray EMS Yapı Sivasspor'u 6-1 mağlup etti

2024-05-05 21:18 - Spor

İlgili Haberler

Baba ile kızı camilerin duvarlarını el emeği işlemelerle süslüyor

15:37 - Çevre-Hayat

Kekemelikte erken tanı tedavide başarıyı artırıyor

13:23 - Çevre-Hayat

Bitlis'te göçerler havanın soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladı

13:13 - Çevre-Hayat

Sahip çıktığı kedileri leğende yıkayan imam hayvan sevgisiyle örnek oluyor

13:03 - Çevre-Hayat

Akademisyenliği bırakan kadın girişimci hemcinsleriyle çocuk kıyafeti tasarlayıp dikiyor

12:57 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

IOC, soykırımcı İsrail'in atletlerini men eden Endonezya'ya yönelik kararlar aldı

16:48 - Dünya

İran: ABD'nin "mantıksız istekleri" devam ettiği sürece müzakere masasına dönmeyeceği

16:42 - Dünya

Osimhen ile Onana, Afrika'da yılın futbolcusu ve kalecisi ödüllerine aday gösterildi

16:38 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Umman'da resmi törenle karşılandı

16:33 - Siyaset

Danıştay, talep olmadan yapılan EYT emekliliğini hukuka aykırı buldu

16:28 - Gündem