İdlib'te savaşta zarar gören okulda Türkiye'nin desteğiyle yeniden eğitim başladı

Suriye'nin İdlib iline bağlı Muhambil beldesinde savaştan zarar gören okul, rejimin devrilmesi sonrası Türkiye'den Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği ile Sefire-i Alem Uluslararası Öğrenci Derneği işbirliğiyle onarıldı.

Dünya - 4 ay önce

Rejim güçlerinin bir süre hapishane olarak kullandıktan sonra bombaladığı okulun onarımı için rejimin devrilmesinin ardından evlerine dönen bölge halkı Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarından talepte bulundu.
Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği ile Sefire-i Alem Uluslararası Öğrenci Derneği, talep üzerine yaptıkları işbirliğiyle 11 derslik, 1 fen ve 2 yönetim odası bulunan okulun onarımını tamamlayarak "Hikmet İlkokulu" adıyla bölge halkının hizmetine sundu.
Okulun merdiven ve duvarlarına çeşitli resimler yapıldı, özlü sözler yazıldı ve her dersliğe bir tarihi şahsiyetin adı veridi.
Okulun açılış programına, Türkiye'nin Halep Başkonsolosu Muammer Hakan Cengiz, Şam Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Muhammet Musa Budak, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı Suriye Halep Bölgesi Koordinatörü Mustafa Onur, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Şam Program Koordinatörü Üzeyir Göksun, Suriyeli yetkililer, dernek yöneticileri ile bölge halkı ve öğrenciler katıldı.
Halep Başkonsolosu Cengiz, okulun devrik rejim tarafından bombalandığını söyledi.
Bombanın düştüğü sınıftan binanın onarımına başlandığını aktaran Cengiz, bu sınıfa "Fatih Sultan Mehmet Dersliği" adının verildiğini ifade etti.
Cengiz, "Burada yeni bir mücadelenin, Suriye'nin yeniden inşası mücadelesinin başlangıcındayız. Türkiye'den eğitim alanında Suriye'ye desteklerimiz devam ediyor." diye konuştu.
Emeği geçenlere teşekkür eden Cengiz, Suriyeli makamların işbirliğiyle Suriye'nin yeniden inşasına destek olmaya devam edeceklerini belirtti.
Şam Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Budak da Suriye'deki savaşta altyapının, kamu binalarının okulların büyük zarar gördüğünü hatırlattı.
Türkiye'nin, Suriye'nin inşasına desteğinin sürdüğünü vurgulayan Budak, "Eğitim bir yapı taşı. Türkiye olarak eğitim alanındaki altyapının iyileştirilmesi sürecine özel önem veriyoruz. Burada birçok sivil toplum kuruluşumuz okulların tadilat ve tamiratına destek oluyorlar." dedi.
Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Sinan ise okulun bugün eğitim ve öğretime başlayacağı bilgisini paylaştı.
Okulda sabah ve öğlen grubu olarak 800 öğrencinin eğitim alacağını aktaran Sinan, okulun inşasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İlk GÖKBEY hava ambulansları yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığına teslim edilecek

2026-04-06 19:07 - Sağlık

DSÖ'den, 2026 Dünya Sağlık Günü için "bilim odaklı sağlık" vurgusu

2026-04-06 18:52 - Sağlık

İstanbul'da hastanelerde temizlik veya teknik sorunlar QR kodla bildirilecek

2026-04-09 22:32 - Sağlık

Boğaziçi Üniversitesi akademisyeninin kanser için geliştirdiği ilacın faz 1 araştırması tamamlandı

2026-04-09 12:07 - Sağlık

Ağız sağlığına dikkat edilmemesi, kalp kapak hastaları için hayati risk oluşturuyor

2026-04-12 12:13 - Sağlık

Bilim insanlarından "bilinçsiz kan sulandırıcı ilaç kullanmayın" uyarısı

2026-04-12 14:27 - Sağlık

Parkinson'da erken tanı ve fizik tedavi hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor

2026-04-11 12:28 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Hedefimiz sağlık hizmeti içerisinde özel sektörün oranını yüzde 25-30 bandına çıkarmak

2026-04-06 18:48 - Sağlık

İsrail'in yardım girişlerini kısıtladığı Gazze'de yanık hastaları için gerekli tıbbi malze

2026-04-07 13:42 - Dünya

Rus ilaçlarına yurt dışından yoğun talep: Başlıca alıcı ülkeler açıklandı

2026-04-06 17:19 - Özel Haber

İlgili Haberler

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya