?>

'İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde son durum

Esed rejimi ve destekçileri, son bir haftada "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne düzenledikleri saldırıları yoğunlaştırdı. İdlib'in güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve batı kırsalı, Halep'in batı kırsalında toplam 22 yerleşim sürekli ateş altında.

Dünya - 6 yıl önce

İdlib

Beşşar Esed rejimi ve destekçileri, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" düzenlediği saldırıları son bir haftada artırdı. Yaklaşık 42 bin sivil göç ederken en az 33 sivil söz konusu sürede hayatını kaybetti.

Esed rejimi ve destekçileri, Astana formatlı Garantörler Toplantısı'nın düzenlediği 25-26 Nisan'dan bu yana "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" içindeki sivil yerleşimlere hava ve kara saldırılarını yoğunlaştırdı.

Suriye Müdahale Koordinatörleri adlı yerel sivil toplum kuruluşunun müdürü Muhammed Hallac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu dönemde en az 6 bin ailenin göç etmek zorunda kaldığını, bunun da yaklaşık 42 bin sivilin göç ettiği anlamına geldiğini söyledi.

Hallac, göç hareketinin sürmesini beklediklerini belirterek, yerinden edilen sivillerin İdlib'in çevresine, Türkiye-Suriye sınır hattındaki Atme kamplar bölgesine, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gözlem noktalarının yakınına, Zeytin Dalı Harekatı ve Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden arındırılan bölgelere sığındığını kaydetti.

En fazla vurulan ve göç veren bölgeler ise şöyle:

- İdlib'in güneydoğusundaki Kensafra beldesi, Bsekla, Has , Termela, Keferin, Abidin, Ureynibe, El Habit, El Mintar köyleri

- Hama'nın kuzey kırsalındaki Kifrenbude ve Latemne ilçeleri

- Hama'nın batı kırsalındaki El Sahır, El İnkavi, El Tüveyne, Eş Uremye, Bab el Taka, El Hüveyz, El Hamra, El Havvaş, El Havice köyleri

- Halep'in batı kırsalındaki Raşidin bölgesi ve Han El Asal ilçesi

AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, 25 Nisan'dan bu yana düzenlenen saldırılarda en az 33 sivil hayatını kaybetti, onlarca sivil yaralandı.

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın nisan ayı raporunda, Esed rejiminin 127 sivil, Rusya'nın ise hava saldırılarıyla 13 sivili öldürdüğü belirtilmişti.

Bölgedeki durum

Rusya, Türkiye ve İran, Astana anlaşmaları çerçevesinde yaklaşık 4 milyon sivilin barındığı İdlib ili ve çevresini, 5 Mayıs 2017'de "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti.

Söz konusu bölge, büyük ölçüde Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolünde. Bölgede ılımlı muhalifler, yaklaşık 50 bin savaşçıya sahipken Heyet Tahrir Şam ve diğer unsurların yaklaşık 18 bin kişilik gücü mevcut.

Bölge, doğu, batı ve güneyden rejim güçlerince kuşatılmış durumda.

Rejim güçleri, Türkiye ve Rusya'nın ateşkesi güçlendirmek için 17 Eylül 2018'de vardığı mutabakata rağmen "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ndeki saldırılarına devam ediyor. Esed rejiminin garantörü olan Rusya'nın saldırıları önleme yükümlülüğü bulunuyor.

TSK'nın bölgedeki ateşkesi korumak için kurduğu 12 adet gözlem noktası bulunuyor. Söz konusu noktaların birkaç kilometre karşısında Beşşar Esed rejimi ordusu unsurları ve İran destekli yabancı terörist gruplar konuşlu.

Suriye'nin genelindeki durum

Savaşın 8 yılı geride kalırken, Esed rejimi, müttefikleri Rusya ve İran'ın yardımıyla ülkenin yaklaşık yüzde 60'ında hakimiyeti sağlamış durumda.

Askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrol ettiği alan, ülke topraklarının yaklaşık yüzde 10'una denk geliyor.

ABD destekli terör örgütü YPG/PKK Suriye topraklarının yüzde 28'inde işgalini sürdürürken, DEAŞ, yalnızca Humus çölünde yüzde 2'lik alanı kontrol ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Başkanı Şentop: Parlamento hepimizin baş tacı olması gereken bir kurum

2019-04-28 16:46 - Genel

Paletli zırhlıları taşıyacak yerli motor IDEF'te

2019-04-30 15:22 - Teknoloji

Yüksekova’da ev yangını!

2019-05-03 15:37 - Asayiş

Enflasyon rakamları açıklandı

2019-05-03 13:11 - Ekonomi

Çöp yangını korkuya neden oldu

2019-05-02 12:32 - Asayiş

'Çayı iftarda çok, sahurda az için'

2019-05-01 14:57 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Atama ve Görevden Alma Kararları Resmi Gazete’de

2019-05-03 12:01 - Genel

Eski CIA çalışanı casusluk yapmak üzere Çin ile anlaştığını itiraf etti

2019-05-02 17:27 - Genel

Romanya’da dev hortum

2019-05-01 16:52 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünün ardından 500 işçi daha kurayla belirlenecek

2019-05-02 18:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD medyası: ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Rutte ile bugün Beyaz Saray'da görüşecek

04:52 - Dünya

Dünya Bankası: Suriye'nin yeniden inşa maliyetinin 216 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

00:53 - Dünya

Almanya'da "askerlik hizmetinin modernizasyonu" tartışılıyor

00:48 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Putin ile görüşme konusunu değerlendirdi: Boşuna bir görüşme yapmak istemiyorum

00:28 - Dünya

Almanya'da afet önlemi olarak 3 ila 10 günlük acil durum malzemesi stoklanması önerildi

00:07 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD medyası: ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Rutte ile bugün Beyaz Saray'da görüşecek

04:52 - Dünya

Dünya Bankası: Suriye'nin yeniden inşa maliyetinin 216 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

00:53 - Dünya

Almanya'da "askerlik hizmetinin modernizasyonu" tartışılıyor

00:48 - Dünya

Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresi 3 yıl daha uzatıldı

00:33 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Putin ile görüşme konusunu değerlendirdi: Boşuna bir görüşme yapmak istemiyorum

00:28 - Dünya