?>

İdlib'deki saldırılardan kaçan 20 bin sivil daha Türkiye sınırı yakınlarına göç etti

Esed rejimi, Rusya ve İran destekli grupların İdlib'deki saldırıları nedeniyle yaklaşık 20 bin sivil daha Türkiye sınırı yakınlarına göç etti.

Dünya - 6 yıl önce

İDLİB

İdlib'de Rusya, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli grupların saldırıları azalmasına rağmen Türkiye sınırına son 48 saatte yaklaşık 20 bin sivil daha göç etti. Kasım ayı başından bu yana yerinden edilenlerin sayısı 284 bine dayandı.

Rusya, Esed rejimi ve İran destekli grupların, şiddetli bombardımanlarını geçen hafta başından bu yana azaltmalarına rağmen, saldırıların sürmesinden korkan İdlibli ailelerin Türkiye sınır hattına yakın bölgelere kaçışları sürüyor.

Yerinden edilen sivillere ilişkin veri çalışması yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 48 saat içinde yaklaşık 20 bin sivilin yerinden edildiğini söyledi.

Hallaj, geçen ay başından bu yana özellikle rejim ve Rusya’nın saldırılarından Suriye-Türkiye sınır hattı yakınındaki bölgelere kaçanların sayısının 284 bine ulaştığını ifade etti.

Saldırıların yeniden şiddetlenmesi halinde İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zeviye bölgesinde de göçlerin başlamasından, böylece 250 bin sivilin daha yerinden edilmesinden endişe ediliyor.

İdlib'deki kampların dolması, yeni çadır kurulacak alan ile altyapının bulunmaması ve yardımların azalması nedeniyle binlerce sivil sığınacak yer bulmakta güçlük çekiyor.

Sular altında ve çamur içinde kalan kamplar, görüntülendi.

Saldırılardan kaçarak evsiz kalan binlerce aile, yardım bekliyor.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti.

İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etti.

Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı. Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde rejim ve Rusya'nın saldırılarında 1300'den fazla sivil öldü.

Rusya’nın başını çektiği saldırıların yoğun olduğu alanlardan nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise 2019 içerisinde bir milyonu aştı.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ertuğrul Gazi Türbesi'ni 2019'da 1,5 milyon kişi ziyaret etti

2019-12-24 19:22 - Çevre-Hayat

'Oğlumu almadan buradan gitmeyeceğim'

2019-12-28 20:52 - Gündem

MediaMarkt'tan “Hediye Bulucu“ uygulaması

2019-12-24 13:51 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Türkiye'nin Otomobili'ni kullandı

2019-12-27 20:37 - Gündem

Allianz Türkiye, 2020 yılına sektör için umutlu bakıyor

2019-12-29 13:58 - Genel

"Libya'nın sahada hava savunma, özel eğitim ve uzmanlığa ihtiyacı var"

2019-12-27 01:21 - Dünya

Şanlıurfa'nın tarihi 'kümbet evleri' turizme kazandırılacak

2019-12-24 14:45 - Kültür Sanat

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan: “2020'de yüzde 15 ve üzerinde kredi büyümesi olası“

2019-12-25 13:55 - Ekonomi

Adana'da sağanak nedeniyle yol çöktü

2019-12-25 14:02 - Gündem

Lider Sivasspor'un '58 bilet' kampanyasına iş dünyasından destek

2019-12-26 13:47 - Spor

İlgili Haberler

Malezya, 2026'dan itibaren 16 yaş altı çocukların sosyal medya hesabı açmasını yasaklıyor

13:37 - Dünya

Ankara'da "Andriivka'ya 2000 Metre" belgeselinin özel gösterimi yapıldı

13:02 - Dünya

İran: ABD, müzakere konusunda ciddi değil

12:58 - Dünya

KKTC'de 2026'nın "Aile Yılı" ilan edilmesi için çalışmalar başlatıldı

12:47 - Dünya

Bosna Hersek'in Sırp entitesindeki seçmenler, erken başkanlık seçimi için oylarını kullanıyor

12:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Malezya, 2026'dan itibaren 16 yaş altı çocukların sosyal medya hesabı açmasını yasaklıyor

13:37 - Dünya

Emine Erdoğan Güney Afrika'da Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti

13:18 - Gündem

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 20'nin altına düştü

13:12 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nde Herkes İçin Adil ve Makul bir Gelecek Oturumu'na ka

13:07 - Gündem

Ankara'da "Andriivka'ya 2000 Metre" belgeselinin özel gösterimi yapıldı

13:02 - Dünya