?>

İdlib'de halk sınır kapısının yardımlara kapatılmasını 'toplu katliam' olarak görüyor

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarıyla yerinden edilerek kamplara sığınan halk, Babülhava Sınır Kapısı'nın Birleşmiş Milletler yardımlarına kapatılmasını "toplu katliam" olarak değerlendiriyor.

Dünya - 4 yıl önce

İdlib

Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı doğrultusunda iç savaşın sürdüğü ülkeye sadece Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki Babülhava'dan giren yardımları engellemek istemesi sonrası milyonlarca yerinden edilen sivili korku sardı.

Esed rejimi ve destekçilerinin, İdlib'in Maarratünnuman ilçesindeki saldırılarıyla 2019'da yerinden ettiği Türki Sultan İdlib'in Türkiye sınır hattındaki Mahatta isimli kampa sığındığını söyledi.

Sultan, Babülhava sınır kapısını, bölgede yaşayan sivillerin can damarı olduğunu belirterek, "Eğer Rusya insani yardımları Esed rejiminin üzerinden yapmayı başarırsa, İdlib'de yaşayan 5 milyon insana idam hükmü vermek gibi olacak." dedi.

Rusya'nın BM'den bu kararı geçirmemesi gerektiğini ifade eden Sultan, "Rusya bizi bombalayarak yerimizden etti. Öldürdü ve evlerimizi yıktı. Bu da yetmemiş gibi şu anda Babülhava'dan bize gelen insani yardımlara gözünü dikti. Çocukların ve yaşlıların canlarıyla oynuyorlar." şeklinde konuştu.

Yerinden edilen Hüseyin Ali Bercüs de Esed rejiminin ve destekçisi Rusya'nın 2019'daki saldırılarında evinin yıkıldığını söyledi.

Bercüs, "Bizi bombaladılar. Evlerimizi yıktılar. Yerimizden ettiler. Yetmedi bize gelen ilaç ve gıdaya göz diktiler. Kesinlikle Rusya'nın bunu başarmaması gerekiyor." diye konuştu.

İdlib'in Serakib ilçesinden Abdülsattar Humeydi, İran, ِEsed ve Rusya'nın saldırılarından yerinden edildiğini, Babülhava'dan gelen yardımlar sayesinde ailesinin yaşamını sürdürebildiğini söyledi.

Humeydi, "Rusya'nın Babülhava kapısını yardımlara kapatması yerinden edilenlere toplu katliam düzenlemek demek." dedi.

Günlük işçi olarak çalıştığı için alım gücünün düşük olduğunu anlatan Humeydi, gelen yardımlar sayesinde çocukların eğitim aldığını ve sağlık hizmetlerinden faydalanabildiğini dile getirdi.

Serakib ilçesindeki yerinden edilen Muhammed Ali de yerinden edilenlerin hayatlarını sürdürebilmesi için Babülhava'dan gelen insani yardımların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ali, BM'nin insani yardımlarının Rusya'nın isteğiyle Esed rejimi aracılığıyla dağıtılmasının, Esed rejiminin işlediği katliamların ödüllendirilmesi anlamına geldiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'nın ev sahipliğini yaptığı G20 Dışişleri Bakanları toplantısı sona erdi

2021-06-30 02:02 - Dünya

BDDK, kredi kartı taksit sürelerinde ve taşıt kredilerinde makro ihtiyati tedbirler aldı

2021-07-01 17:10 - Gündem

Türk Hava Kuvvetleri, 10 Polonya F-16 uçağına havada yakıt ikmali desteği sağladı

2021-07-01 17:29 - Teknoloji

MHP'nin MYK ve MDK toplantıları 12 Temmuz'da yapılacak

2021-06-30 15:11 - Siyaset

Çizgi film 'Nils ve Uçan Kaz' ekranlara dönüyor

2021-07-03 13:20 - Medya

ABD'de Kovid-19 salgınında son 24 saatte 185 kişi hayatını kaybetti

2021-06-29 20:42 - Dünya

Çaykur Rizespor'da başkanlığa Tahir Kıran seçildi

2021-06-26 18:37 - Spor

BDDK 21 tasarruf finansman şirketi için tasfiye kararı aldı

2021-07-02 13:30 - Gündem

Milli güreşçi Taha Akgül'ün olimpiyatlarda gözü yine altın madalyada

2021-07-01 15:40 - Spor

Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne yeni üyeler geldi

2021-07-01 16:26 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Fransa'da Louvre Müzesi soygunuyla bağlantılı 2 kişi gözaltına alındı

13:12 - Dünya

Trump, Putin ile olası görüşmede anlaşma yapılıp yapılmayacağını bilmesi gerektiğini söyledi

12:37 - Dünya

Gazze Mahkemesi üyeleri, nihai kararı istişare etmek üzere toplandı

12:33 - Dünya

47. ASEAN Zirvesi Malezya'nın ev sahipliğinde başladı

10:37 - Dünya

Tayland ve Kamboçya, sınır çatışmalarının ardından ASEAN'da 'barış anlaşması'na imza

10:22 - Dünya

Günün Manşetleri

e-Devlet ile SGK işlemlerinde 180 hizmet tek noktada birleşiyor

13:53 - Gündem

ABD ve Çin heyetleri, Malezya'daki ticaret görüşmelerinde "ön çerçeve anlaşmaya" vard

13:32 - Ekonomi

Bakan Kacır: Türkiye, nitelikli insan kaynağıyla küresel bir AR-GE üssüne dönüşüyor

13:22 - Ekonomi

"Türkiye'nin çeltik ambarı" olarak nitelenen Trakya'da hasat tamamlandı

13:18 - Ekonomi

Fransa'da Louvre Müzesi soygunuyla bağlantılı 2 kişi gözaltına alındı

13:12 - Dünya