İçme ve kullanma suyu havzalarının korunmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik

İçme ve kullanma suyu havzalarının korunmasına yönelik yönetmelikte düzenleme yapılarak, havzalara zarar verecek faaliyetlere ilişkin tedbirler artırıldı.

Ekonomi - 1 hafta önce

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan, "İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İçme ve kullanma suyu havzalarında, noktasal ve yayılı kaynaklı kirliliklerin önlenmesine yönelik tedbirler ilgili kurumlar tarafından alınacak. Söz konusu havzalarda teknik açıdan uygun olan ağaçlandırma, erozyon ve sediment taşınımı tedbirleri alınacak, bu faaliyetler orman alanlarında ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Havzalardaki koruma alanlarının sınırları, bilimsel temelli çalışmalara göre belirlenecek. Havza koruma alanları ile bu alanlara ait koruma hükümleri, kadastro paftalarına işlenecek ve tapu sicilinin beyanlar hanesinde belirtilecek.
Büyükşehir belediyelerine içme ve kullanma suyu sağlanan kaynaklar için koruma planları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri genel müdürlüklerince hazırlanacak. Bunlar dışındaki yerleşimlere sağlanan kaynaklar için koruma planları, Bakanlık veya Bakanlığın koordinasyonunda ilgili idarece yürütülecek. Bakanlık, içme ve kullanma suyu havzalarının kalite ve miktar açısından korunması ve yapısal faaliyetlerin tespitine yönelik coğrafi bilgi sistemi altlıklı su veri tabanı oluşturacak. İdarelerle kurum ve kuruluşlar, yapılan denetimler ve idari işlemlere ilişkin bilgileri, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez dijital bilgi sistemine kaydedecek.
İçme ve kullanma suyu amaçlı yerüstü su kaynaklarının maksimum su seviyesine kadar olan su biriktirme alanını ifade eden su yüzeyinde, içme ve kullanma suyu teminiyle ilişkili teknik yapılar haricinde, hiçbir yapı yapılamayacak. Su yüzeyine arıtılsa dahi atıksuların doğrudan deşarjına izin verilmeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak her türlü atık ve artıkların boşaltılması yasak olacak.
İçme ve kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerde su ürünleri yetiştiriciliği tesislerine izin verilmeyecek.
Devlet Su İşleri tarafından ekonomik bölge oluşturulan tabii göl, baraj gölü ve göletlerde, su ürünleri avcılığına ve maksimum su seviyesindeki göl alanı 75 bin hektardan büyük baraj göllerinde asgari su kotundaki göl alanının binde birine kadar alanda yetiştiriciliğe Bakanlıkça izin verilebilebilecek. İçme ve kullanma suyu alma yapısına 1000 metreden daha yakın olan alanlarda ve bu yapıların bulunduğu koylarda, su ürünleri yetiştiriciliği yapılmayacak.
Su yüzeyinde yelkenli, kürekli, akümülatör veya elektrik ile çalışan vasıtalara, sallara ve bu kapsamda yapılacak sportif faaliyetlere, Bakanlığın uygun görüşü ile izin verilebilecek ama akaryakıt ile çalışan kayık, motor gibi araçların kullanılmasına izin verilmeyecek.
Su yüzeyinde yeni yol, köprü, viyadük gibi yapılara izin verilmeyecek, yenilenebilir enerji santralleri dahil olmak üzere, hiçbir enerji santrali kurulmayacak.
Mutlak koruma alanlarında yeni akaryakıt, gaz dolum, kara araçları için kullanılacak şarj dolum istasyonları ve kimyasal madde depoları ile sıvı ve katı yakıt depoları kurulmayacak. Mevcut istasyonlar, Türk Standardları Enstitüsünün ilgili standartlarına uygun hale getirilinceye kadar kapatılacak.
Mevcut havza koruma planları, 1 yıl içinde yönetmelikle belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yeniden düzenlenecek.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi yerleşkesinde yapılacak anaokulu için protokol imzalandı

2026-07-28 19:03 - Gündem

Hakkari'nin güneşini değerlendirmek için 10 megavat kapasiteli GES kurulumuna başlandı

2026-08-03 13:57 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yapısal adımlarımız sayesinde ekonomimiz dışsal şoklara karşı diren

2026-08-03 13:02 - Ekonomi

İspanya Başbakanı Sanchez: Düzensiz göçmen akını, İspanya'nın toprak bütünlüğüne yönelik saldır

2026-07-31 15:07 - Dünya

TİKA'nın Kalkınma Elçileri Programı Azerbaycan’da başladı

2026-07-30 13:22 - Dünya

"Yargının Etkin ve Verimli İşlemesine Yönelik Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

2026-07-31 11:03 - Gündem

Hindistan merkezli hava yolu şirketi Air India uçağının türbülansa girmesi sonucu 14 kişi yaralandı

2026-08-04 14:52 - Dünya

Güney Kore Donanmasından yapay zeka destekli ilk mayın temizleme tatbikatı

2026-08-03 12:02 - Dünya

Lübnanlı şarkıcı Ragheb Alama, 15 Kasım'da İstanbullu müzikseverlerle buluşacak

2026-08-04 10:52 - Magazin

İngiliz müzik grubu Massive Attack'e, konserde Filistin bayrağı açtıkları gerekçesiyle soruşturma

2026-07-31 13:57 - Magazin

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem