?>

İçişleri Bakanı Soylu: İşimizi tamamlamadan deprem bölgelerinden çıkmamız mümkün değil

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Malatyalı hemşehrilerimiz şunu bilsinler, burada işimizi tamamlamadan, konutuyla, işiyle, tarımıyla, kamu binalarıyla dört dörtlük yapmadan bizim buradan çıkmamız, deprem bölgelerinden çıkmamız mümkün değildir." dedi.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Bakan Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakanlar, valiler, milletvekilleri, belediye başkanları ve sivil toplum örgütleriyle gelinen noktayı tekrar bir değerlendirdiklerini bildiren Soylu, "Geldiğimiz noktada hangi adımları, hangi süratle ve hangi şekilde atacağımıza bir şekilde karar verdik." ifadesini kullandı.

Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"Bir taraftan özellikle geçici barınma merkezlerinde ne yapacağımıza, nasıl yapacağımıza, ardından konteyner merkezlerimizin altyapısını, ardından da Sayın Bakanımızın burada yaptığı etüt çalışmaları ile altyapıların nasıl olacağını ve yeni konutların, sürecin nasıl olabileceğine yönelik adımları hep birlikte değerlendirmiş olduk. Enkaz çalışmalarını konuştuk. Buradan kamuoyuna, özellikle Malatyalı hemşehrilerimize ve deprem bölgesindeki bütün vatandaşlarımıza ifade etmek istiyorum, yaklaşık şu ana kadar sadece 600 binin üzerinde bağımsız konutun hem acil yıkılacak, hem yıkılmış, hem de ağır hasarlı konutun enkazının kaldırılması süreci var. Bu süreç bile başlı başına bundan önceki yaşadıklarımızın katbekat üstünde ve önemli bir zaman dilimi alabilecek bir süreçtir. Bunları eş anlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Burada bir duyuru tekrar yapmak istiyorum, özellikle ağır hasarlı binalardan ve hasarlı tüm binalardan kaçınılması gerekir. Kaçınılması gerekir derken muhakkak içine girilmemesi gerekir, bu birincisi ama bunların yanında, içerisinden ev eşyası alınmadan, yanından geçmeden, her birinden de kaçınılması gerekir."

Orta hasarlı binalar dahil olmak üzere eğer izin verilmemişse kesinlikle bu binalara girilmemesi gerektiğini tekrarlayan Bakan Soylu, "Eğer izin verilirse, özellikle orta hasarlılar için söylüyorum... Diğerleriyle ilgili kararımız net ve kesindir. Ağır hasarlı binalardan ve acil yıkılacak binalardan kesinlikle ev eşyası alınmaması gerekir." diye konuştu.

"Artçı depremler devam ettiği için bu binaların yanından dahi geçilmemeli"

Artçı depremler devam ettiği için bu binaların yanından dahi geçmemek gerektiğini söyleyen Bakan Soylu, bunu bütün deprem bölgesindeki vatandaşlar için hatırlattığını belirtti.

Bakan Soylu, konteyner evlerin tahsisinde depremde ailesini kaybedenler, şehit aileleri ve yakınları, engelliler, yatalak hastalar, 6 yaşından küçük çocuğu bulunanlar, hamile olanlar ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından destek alanların öncelikli olacağını aktardı.

İçişleri Bakanı Soylu, şunları kaydetti:

"Bizim temel mantığımız şudur, burada çok büyük bir afet oldu ve burada hiç kimseyi dışarıda bırakmayacak, kimine kirasıyla, kimine konteynerle destek olabileceğimiz, hepsini kuşatabileceğimiz adımları hep beraber atıyoruz, değerlendiriyoruz ve şartları da ona göre oluşturuyoruz. Malatyalı hemşehrilerimiz şunu bilsinler, burada işimizi tamamlamadan, konutuyla, işiyle, tarımıyla, kamu binalarıyla dört dörtlük yapmadan bizim buradan çıkmamız, deprem bölgelerinden çıkmamız mümkün değildir. Bugüne kadar karşı karşıya kaldığımız bütün sel, afet, depremlerde her birini yaptık çıktık, bugünden sonra da inşallah Cenabı Allah yapmayı nasip eder. Cenabı Allah zorumuzu kolaylaştırsın, bu cuma hürmetine direncimizi artırsın, milletimize bizi mahcup etmesin."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Taraftarlar maça oyuncaklarla gelecek

2023-02-24 13:56 - Spor

Mardin ve Şırnaklı gönüllü eczacılar Adıyaman'da depremzedelere hizmet veriyor

2023-02-20 11:55 - Sağlık

Trabzonspor'un efsanevi teknik direktörlerinden Ahmet Suat Özyazıcı, vefat etti

2023-02-18 19:51 - Spor

Malezya ordusunun sağlık ekibi Adıyamanlı depremzedeler için görev başında

2023-02-20 14:52 - Sağlık

Hatay Defne'de depremzedeler yaklaşık 500 çadırdan oluşturulan çadır kentte misafir ediliyor

2023-02-24 12:39 - Gündem

Hüseyin Burak Uçar’ın ‘Hayalbaz’ adlı öykü kitabı çıktı

2023-02-21 08:47 - Özel Haber

Fransız deprem bilimci Le Pichon: İkinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi

2023-02-19 21:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Sanal ortamda deprem provokasyonu yapan 24 kişi tutuklandı

2023-02-18 16:51 - Asayiş

Depremde babası ve 2 kardeşini kaybeden çocuk, annesiyle hayata tutunuyor

2023-02-21 18:18 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanlığında depremzede çocuklara moral etkinliği

2023-02-24 11:57 - Gündem

İlgili Haberler

Adli Tıp Kurumuna 85 personel alınacak

10:28 - Gündem

İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 71'e kadar çıktı

10:03 - Gündem

Kırmızı bültenle aranan 3 suçlu Türkiye'ye getirildi

08:44 - Gündem

İnsan ve Medeniyet Hareketinin Esenyurt temsilciliğinin açılışı gerçekleştirildi

22:08 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Dünya ormancılarını bir araya getiren İstanbul Orman İnovasyon Haftası başladı

10:42 - Ekonomi

Tarımsal girdi fiyat endeksi ağustosta yıllık yüzde 34,09, aylık yüzde 1,3 arttı

10:37 - Ekonomi

Fransa'da Louvre Müzesi'nden tarihi eser çalan hırsızlar aranıyor

10:33 - Dünya

Trump yönetimi, Gazze'de Hamas'ı silahsızlandırma planını uygulamak için hazırlanıyor

10:22 - Dünya

Hatay'da sağanak sebebiyle Toprakkale-İskenderun Otoyolu'nda araçlar mahsur kaldı

10:18 - Asayiş