?>

IC İçtaş, Akkuyu NGS'de kazandığı tecrübeyi ihraç etmeyi hedefliyor

IC İçtaş İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Öksüz, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşasında 2018'den bu yana ana yüklenici olarak hizmet verdiklerini belirterek, "Bu hizmeti Türk müteahhitlik sektörü olarak yurt dışına ihraç etmeyi düşünüyoruz." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

İlker Öksüz, AA muhabirine IC İçtaş'ın faaliyetlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

IC İçtaş'ın 2018'den bu yana Akkuyu NGS'nin ana yüklenicisi olarak faaliyet gösterdiğini dile getiren Öksüz, "Dünyada ana yüklenici olarak bizim çapımızda bir tecrübe yok. Bu inşaatın bitimiyle dünyanın en büyük tecrübesi bizde olacak diyebilirim. 4 ünite birden yapılıyor ve 20 milyar doları aşkın bir yatırım bedeli var. Bu know-how da bizde birikecek. Bu hizmeti Türk müteahhitlik sektörü olarak yurt dışına ihraç etmeyi, başka projelerle geliştirmeyi düşünüyoruz. Bizim amacımız buradaki edinimleri Türkiye'ye ihracat yoluyla geri kazandırmak." ifadelerini kullandı.

Öksüz, nükleer enerji sektörüne devlet firmaları haricinde özel sektörden katılımın çok düşük olduğunu vurgulayarak, Akkuyu NGS tecrübesinin şirketin dünya çapında bilinirliğini önemli ölçüde artıracağını söyledi.

"23 bin kişiye istihdam sağlanıyor"

Öksüz, Akkuyu NGS'nin inşası kapsamında Mersin'de yaklaşık 23 bin kişiye istihdam sağladıklarına ve bu sayının 26 bine ulaşabildiğine dikkati çekerek, "Bölgenin işte en büyük yerleşkesinin 15 bin nüfuslu bir yer olduğunu ve Büyükeceli'nin 2 bin nüfuslu bir yer olduğunu düşünürseniz orada muazzam bir istihdam yaratılmış oluyor. Aslında bu Türk müteahhitlik sektöründe de çok önemli bir rakam." diye konuştu.

Bu çerçevede geçen yıl istihdamı en çok arttıran firma ödülü aldıklarını anımsatan Öksüz, Türkiye'de istihdama katkı sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Akkuyu NGS'de edindikleri tecrübe kazanımının Türkiye'de yapılacak nükleer santrallerde süre kazanımı, maliyetin azalması olarak yansıyacağını aktaran Öksüz, yeni projelerde de yer almak istediklerini söyledi.

Dünya genelinde 55 nükleer santralin inşasının devam ettiğini aktaran Öksüz, "Bu da toplam 135 milyar dolarlık bir pazar. Bu pazarda da bilgimizle, tecrübemizle yer almayı planlıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB Liderler Zirvesi ikinci gününde devam ediyor

2023-06-30 14:07 - Dünya

Rus rublesine Wagner etkisi

2023-06-26 12:32 - Ekonomi

Kırmızı listedeki poyraz kuşları Iğdır'da görüntülendi

2023-06-30 10:53 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar Emiri Şeyh Al Sani ile telefonda görüştü

2023-06-27 15:02 - Gündem

AB, Rusya'nın dondurulan 200 milyar avrosunu kullanmak istiyor

2023-06-30 18:47 - Dünya

Milli motosikletçi Bahattin Sofuoğlu, İngiltere'deki antrenmanda kaza geçirdi

2023-06-30 22:08 - Spor

Atletico Madrid taraftarı kulübün eski logosuna geri dönmesine karar verdi

2023-06-30 18:14 - Spor

Türkiye genelinde 65 bin 601 metrekare "gürültü bariyeri" yapılacak

2023-07-01 14:07 - Gündem

Fransa'da 17 yaşındaki genci öldüren polis ifadeye çağrıldı

2023-06-29 16:15 - Dünya

Kadın emeğini ekonomiye kazandıran kooperatiflere 3 yılda 42,3 milyon lira destek

2023-06-30 11:33 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şam Fuarı, Türkiye-Suriye ticaretinde yeni işbirliği kapıları açacak

10:28 - Ekonomi

Borsa İstanbul, pay endeksleri kural setinde güncelleme yaptı

10:07 - Ekonomi

Küresel piyasalar Trump'ın açıklamaları sonrası negatif seyrediyor

09:08 - Ekonomi

SEDDK'den Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası uygulamasında yeni düzenleme

15:18 - Ekonomi

Bursalı otomotiv firması dizayn ettiği yolcu taşıma araçlarını 22 ülkeye ihraç ediyor

14:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 42'ye düştü

10:52 - Gündem

Emine Erdoğan'dan, Malazgirt Zaferi'nin 954'üncü yıl dönümü paylaşımı

10:33 - Gündem

Şam Fuarı, Türkiye-Suriye ticaretinde yeni işbirliği kapıları açacak

10:28 - Ekonomi

Borsa İstanbul, pay endeksleri kural setinde güncelleme yaptı

10:07 - Ekonomi

Norveç varlık fonu, İsrailli beş banka ve Caterpillar şirketindeki yatırımlarından çıktı

10:02 - Dünya