?>

İç Anadolu'da azalan kan stoğunun artması için bağış çağrısı

Türk Kızılay İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Tatar, kış şartları dolayısıyla kan stoklarında yüzde 20 düşüş yaşandığını belirterek, kritik stok seviyesinin üzerinde olmak için vatandaşları kan bağışlamaya davet etti.

Gündem - 2 yıl önce

Kayseri

Türk Kızılay İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Adem Tatar, AA muhabirine, Kayseri merkez olmak üzere Sivas, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray ve Yozgat'ta kan topladıklarını, toplanan kanların bölge merkezinde işlendikten ve laboratuvar testinden geçtikten sonra bu illerdeki hastanelere sevk edilerek hastanelerin kan ihtiyacını karşıladıklarını belirtti.

Adem Tatar, kan bağışının yanı sıra TÜRKKÖK bölge merkezi olarak kök hücre bağışı yapan bağışçıların kayıtlarını tutarak hastalarla bağışçıları buluşturduklarını ifade etti.

Kış aylarında vatandaşların çok fazla dışarıya çıkmaması nedeniyle kan merkezlerine başvuruların önemli oranda düştüğünü, ramazan ayında ise gündüz oruçlu olunmasının bağışları azalttığına dikkati çeken Tatar, şöyle konuştu:

"Şu dönemde yaklaşık yüzde 20'lik bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Bölgemizin ihtiyacını karşılama noktasında zorluklara neden olsa da biz mevcut kan bağışlarıyla ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl büyük bir afet yaşadık. Bu tür durumlarda herhangi bir müdahalede gecikme yaşanmaması adına belli bir stoğumuzun olması gerekiyor. Biz buna 'kritik stok' seviyesi diyoruz. Bu kritik stok seviyesini hem bölgemiz nezdinde hem de Türkiye genelinde belli bir seviyenin üzerinde tutmaya çalışıyoruz. Şu anda kritik stok seviyelerimizde biraz düşme olduğu için bunun bir an önce yerine konmasını, daha çok kan bağışı yapılarak bu seviyenin üzerinde bir stoğa sahip olmayı hedefliyoruz. Eğer kan verme durumları varsa vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz."

2024 yılında hedef 143 bin ünite kan

Tatar, kış aylarındaki kan stoğu azalışı nedeniyle Türk Kızılayın Türkiye genelinde "Birbirimize Candan Bağlıyız" sloganıyla kan bağışı kampanyası başlattığını anımsattı.

Kayseri'de, hem Bölge Kan Merkezi'nde hem de kent meydanındaki iki noktada bağışçıları ağırladıklarını anlatan Tatar, şunları kaydetti:

"Kayseri Şehir Hastanesinde sürekli ekibimiz var. Bir de seyyar ekiplerimiz var, kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektör kuruluşlarında planladığımız ekiplerimiz var. Niğde'de bir ekibimiz var. Sivas'ın meydanında kan alma birimimiz var. Nevşehir'de şu an meydanda ekibimiz var. Şehirlerin pek çok noktasında ekiplerimiz var. Online sistem üzerinden vatandaşlarımız takip ederek nerede kan verebileceğini görebilir."

Geçen yıl bölge genelinde 135 bin ünite kan topladıklarını aktaran Tatar, "2024 yılında 143 bin ünite kan toplamayı hedefliyoruz. Türkiye genelindeki kan ihtiyacı yaklaşık 3 milyon ünite gibi bir rakama tekabül ediyor. Bunlar Kızılay tarafından tedarik edilmeye çalışılıyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bitcoin kurumsal yatırımcı sınavında

2024-01-27 11:23 - Ekonomi

Açlıkla mücadele eden Filistinliler, dağıtılan yemeklere ulaşabilmek için saatlerce sıra bekliyor

2024-01-25 16:02 - Dünya

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 70'i geçti

2024-01-31 11:27 - Gündem

Türkiye Uzay Ajansı yeni "Deney Sözlüğü"nü paylaştı

2024-01-29 18:07 - Teknoloji

Yurt dışında yerleşiklerin hisse senedi, DİBS ve ŞBS stoku

2024-01-25 15:23 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Birleşik Arap Emirlikleri’nde

2024-01-29 22:02 - Siyaset

İnsanoğlunun uzay macerası 67 yıl önce başladı

2024-01-28 11:53 - Teknoloji

Atmosferdeki karbondioksit oranı 144 yılda yüzde 45 arttı

2024-01-26 15:12 - Gündem

TFF 2. Lig'de 23. hafta maçları yarın yapılacak

2024-01-30 16:33 - Spor

Sıcaklığın gece eksi 33'e düştüğü Ardahan Çıldır'da hayat dondu

2024-02-01 12:32 - Gündem

İlgili Haberler

Hava sıcaklığı 22 ilde 40 derece ve üzerini gösterdi

22:58 - Gündem

Başkentte kısa süreli sağanak etkili oldu

21:58 - Gündem

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina, yıkılırken iş makinesinin üzerine devrildi

21:47 - Gündem

İzmir Karşıyaka'da çöplerin toplanmaması tepkilere neden oluyor

21:17 - Gündem

Karabük Valisi Yavuz, ormanlık alanda yeniden çıkan yangının çevrelendiğini söyledi:

17:53 - Gündem

Günün Manşetleri

İspanya'da Kurtuba Cami-Katedrali'nde yangın çıktı

00:22 - Dünya

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ortak deklarasyona imza atıldı

23:42 - Dünya

Hava sıcaklığı 22 ilde 40 derece ve üzerini gösterdi

22:58 - Gündem

Başkentte kısa süreli sağanak etkili oldu

21:58 - Gündem

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina, yıkılırken iş makinesinin üzerine devrildi

21:47 - Gündem