?>

Hollanda-Türkiye dostluğunun 100. yılı Ankara'da kutlandı

Jean Monnet Burs Programı kapsamında, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Hollanda-Türkiye dostluğunun 100. yılı kutlandı.

Gündem - 5 ay önce

Ankara

Büyükelçilikte düzenlenen programa, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, bursiyerler ve birçok davetli katıldı.

Bozay, Hollanda-Türkiye dostluğunun 100. yılının kutlandığı programın açılışında konuştu.

Bakan Yardımcısı Bozay, bugünlerin "belirsizlikler" kavramıyla tanımlanabileceğini, Jean Monnet Burs Programı'nın ise bir "fenere" benzetileceğini belirterek bu programın Türkiye-AB ve Türkiye-Hollanda ilişkilerinin ne yöne gitmesi gerektiğine dair ipucu verdiğini söyledi.

Eski Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı ve eski İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin, AB ekonomisinin küresel gelişmeler karşısında nasıl rekabetçi kalabileceği konusundaki raporuna değinen Bozay, "Draghi raporunun bence tek eksik yönü bir üye olarak Türkiye ve onun kapasitesi. Size, Türkiye ve AB kapasitelerini, üyelik sürecinde nasıl bir araya getirebileceği konusunda çalışmanızı rica edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

"Ortaklığımız ve dostluğumuz oldukça güçlü"

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Wijnands ise Jean Monnet Burs Programı'nın AB ve Türkiye arasındaki işbirliğinin en önemli sacayaklarından biri olduğunu ve iki aktör arasındaki akademik ilişkilerin gelişmesine yardımcı olan bir husus olduğunu söyledi.

Türkiye-Hollanda ilişkilerinin önemine işaret ederek bu yıl iki ülke arasındaki dostluğun 100. yıl dönümünü kutladıklarını belirten Wijnands, "Ortaklığımız ve dostluğumuz oldukça güçlü. Sadece NATO müttefiki ülkeler değiliz aynı zamanda çok önemli ticaret ortaklarıyız. Hollanda Türkiye'de birinci sıradaki yabancı olan yatırımcı." dedi.

Wijnands, iki ülke toplumları arasında güçlü bağlantıların olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Ossowski de Jean Monnet Burs Programı'nın çok iyi algılanan ve herkes tarafından beğenilen bir program olduğunu söyledi.

AB'nin Türkiye'de kullandığı fonların çok iyi değerlendirildiğini vurgulayan Ossowski, "(Fonların) Onların hayata geçirilmesi ve değerlendirilme süreci Türkiye'de çok iyi işliyor çünkü Türkiye'de çok iyi eğitimli bir bürokrasi var, birçok aday ülke için bunu söyleyemeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Ossowski, Türkiye'de göreve başlamasının 2 ayını geride bıraktığını ve Türkiye'nin varlığının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Jean Monnet Burs Programı

Jean Monnet Burs Programı, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB alanında uzmanlaşmış insan kaynağının geliştirilmesi ve müktesebatın etkin uygulanabilmesi için gerekli idari kapasitenin oluşturulması amacıyla 1990'dan bu yana uygulanmakta olan bir program.

Bugüne kadar yaklaşık 3 bin kişinin faydalandığı programın finansmanı AB tarafından Türkiye'ye sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı altından yapılıyor.

Program Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Merkezi Finans ve İhale Birimi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile işbirliği içerisinde yürütülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ateşkes görüşmeleri için Lübnan'a gelen Hochstein: Ateşkes için ciddi bir şans var

2024-11-19 15:17 - Dünya

Ankara merkezli 11 ilde siber dolandırıcılık operasyonu: 25 gözaltı

2024-11-22 14:17 - Asayiş

Japonya'nın yeni başbakanı İşiba, Trump'a karşı 'zıt' tutumu olmadığını söyledi

2024-11-20 11:42 - Dünya

Japonya'da enflasyonla mücadele için 250 milyar doları aşan ekonomi paketi onaylandı

2024-11-22 17:18 - Ekonomi

Milli tenisçi Zeynep Sönmez'in hedefi ilk 100'de kalıcı olabilmek:

2024-11-19 11:18 - Spor

Dede ve torun böbrek nakli için ameliyathaneye aynı sedyede girdi

2024-11-22 11:23 - Çevre-Hayat

Hırvatistan'da cumhurbaşkanlığı seçimi 29 Aralık'ta yapılacak

2024-11-21 21:27 - Dünya

Solar Orbiter'in yakaladığı görüntüler, Güneş'in fotosferine ilişkin detayları gözler önün

2024-11-21 13:02 - Teknoloji

Japonya ve ABD'nin ortak hava üssü için "gürültü tazminatı" kararı

2024-11-20 17:22 - Dünya

Uzmanlara göre, Türkiye Nijer'in gelişmesine olumlu katkı sağlıyor

2024-11-20 11:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

03:56 - Gündem

İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamalarındaki yardım kararında değişikliğe gidildi

03:53 - Gündem

Isparta'da boğulma tehlikesi geçiren öğrenciye öğretmeni müdahale etti

23:57 - Gündem

Kameraları kapatılan otelin eski müdürünün savcılık ifadesine ulaşıldı

20:13 - Gündem

Polatların şirketlerine yönelik vergi suçu davasında karar

18:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Van'da yolcu otobüsünün devrildiği kazada 28 kişi yaralandı

08:13 - Asayiş

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

03:56 - Gündem

İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamalarındaki yardım kararında değişikliğe gidildi

03:53 - Gündem

UTTS uygulamasında süre uzatıldı

01:02 - Ekonomi

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan, Pakistan ve Hindistan'a "işbirliği" çağrısı

00:38 - Dünya