Hocalı soykırımında can verenler Moskova'da anıldı

Ermeni ırkçı çetelerin Azerbaycan’ın Karabağ kentinde gerçekleştirdikleri “Hocali soykırımı”nda can verenler Moskova'da geniş bir katılımla yad edildi

Özel Haber - 5 yıl önce

MOSKOVA - ÖZEL
26-27 Şubat 1992'de Azerbaycan'a ait Karabağ'ın Hocali kentinde yaşanan soykırım Rusya'nın başkenti Moskova'da anıldı. 
Azerbaycan'ın Moskova Büyükelçiliği ve Haydar Aliyev Vakfı Rusya Temsilciliği'nin ortaklaşa düzenlediği etkinliğe, Azerbaycan Moskova Büyükelçisi Polad Bülbüloğlu, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Azerbaycanlı, Türk ve diğer ülke diplomatları, ünlü gazeteci, siyasi uzman ve Azerbaycan diasporası temsilcileri katıldı. 
AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİSİ POLAD BÜLBÜLOĞLU: UNUTMADIK!..
Anma programında konuşma yapan Büyükelçi Bülbüloğlu, Karabağ ihtilafının 1988 yılından başlamadığına işaret ederek, 1983 yılında Ermenistan'da Azeri kökenli sivillerin öldürüldüğünü hatırlattı. 
Hocali soykırımı kurbanlarını ve bu katliamı unutmadıklarını vurgulayan Büyükelçi Bülbüloğlu, "Bugün ise, ilk kez, bu günü çok özel bir duygu ile anıyoruz. Yiğit ordumuz, yiğit oğullarımız sayesinde, güçlü ve bilge bir Başkomutanın önderliğinde muzaffer bir halk olarak anıyoruz. Bugün geleceğe güvenle bakıyoruz çünkü tüm dünya ordumuzun ne kadar güçlü ve modern olduğunu, askerlerimizin ve subaylarımızın moralinin ne kadar yüksek, ne kadar güçlü ve Cumhurbaşkanımız ve Başkomutan İlham Aliyev'in boyun eğmeyen iradesini gördü. Bu savaş bize sadece düşmanın işgal ettiği toprakları kurtarmamızla kalmadı, bize şeref ve haysiyet kazandırdı, çokuluslu Azerbaycan halkını bir araya getirdi" dedi.
Ermeni ırkçı çetelerinin Ermenistan'da ve Karabağ bölgesinde sivil Azerilere karşı yaptığı katliamları tek tek sıralayan Bülbüloğlu, Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva'nın büyük destek ve katkılarıyla Hocali Soykırımı gerçeklerinin tüm dünyada anlatıldığını da vurguladı.
KOROTÇENKO: UNUTULMAYACAK VE AFFEDİLMEYECEK BİR OLAY…
Törende konuşan ünlü Rus askeri uzman İgor Korotçenko, Hocali trajedisinin unutulmayacak ve affedilemeyecek olaylardan biri olduğunu kaydetti.  Korotçenko, Dağlık Karabağ ihtilafı sırasında Ermeni tarafının işlediği suçlar için uluslararası bir mahkeme kurulması gerektiğini kaydetti.
MARKOV: FAİLLER CEZALANDIRILMALI...
Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov da, Karabağ'da ve Ermenistan'da yaşanan etnik temizlik sonucunda çok sayıda insanın öldüğünü hatırlattı.
Ünlü siyasi uzman Markov, "Hocali'de yaşanan trajediden etkilenen binlerce kişiye başsağlığı dilemek için kardeş Azerbaycan halkıyla dayanışmak için buradayız" dedi.

Sergey Markov ayrıca, bu suçun araştırılması ve aralarında Ermeni siyasetinin üst düzey yetkililerinin de bulunduğu faillerin cezalandırılması gerektiğini şöyle vurguladı:
“Bu muhtemelen kolay değil ama yapılması gerekecek. İnsanlığa karşı yapılan bu savaş suçu sıkı bir şekilde soruşturulacak." 
ŞEVÇENKO: FAŞİZME KARŞI AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ
Ünlü Rus siyasi ve gazeteci Maksim Şevçenko da, Karabağ ihtilafının temelinde Ermeni ırkçılığı ve tarihi toprak iddialarının yattığına dikkat çekti.

Şevçenko, Rusya'da Azerbaycan halkına karşı bazı güçlerin hakaret etmesine anında müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.
Şevçenko, faşizmle mücadele çerçevesinde Rus halkı olarak Azerbaycan halkının yanında olduklarını vurguladı. 
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com
Fotoğraflar: Vestnik Kavkaza haber ajansı

Haftanın Öne Çıkanları

Hatayspor Erzurum deplasmanından 3 puan çıkardı

2021-02-21 19:01 - Spor

Fransa'da son 24 saatte 25 bin 207 Kovid-19 vakası kaydedildi

2021-02-27 11:56 - Dünya

Güneşten gelen enerji ile belediye bütçesine 15 milyon liralık katkı

2021-02-27 14:31 - Ekonomi

'2012 komiser yardımcılığına geçiş sınavı' soruşturmasında FETÖ'den 37 gözaltı kararı

2021-02-25 13:41 - Gündem

Doğu Karadeniz'deki Kovid-19 vaka artışlarının nedenini bulmak için bilimsel çalışma yapılacak

2021-02-27 15:36 - Gündem

Avustralya’da 17 bin 300 yıllık kanguru çizimine rastlandı

2021-02-23 14:21 - Dünya

İstanbul'da haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu arttı

2021-02-22 13:01 - Gündem

Huawei'den kırsal bölgeler için mobil kapsama sağlayan RuralStar Pro çözümü

2021-02-25 15:00 - Genel

Oyuncak bebek ören gençler, kırsaldaki çocukların 'yüzlerindeki tebessüm' oldu

2021-02-26 15:06 - Çevre-Hayat

Vodafone, dijitallesmeyi memleket meselesi olarak görüyor

2021-02-22 14:02 - Genel

İlgili Haberler

Rus siyasetbilimci Bovt: Türkiye Karadeniz’de moratoryum konusunda Rusya ve Ukrayna’ya baskı yapabilir

00:32 - Özel Haber

Rusya’da ChestnyZnak Global şirketinden iş dünyasına altın gibi öğütler

19:06 - Özel Haber

Sadıgzade: Mekke Anlaşması, yeni güvenlik mimarisinin oluşumuna işaret ediyor

00:02 - Özel Haber

Rus Ekonomist Yermilova: Türkiye’nin boğazlardaki kısıtlamaları küresel gıda fiyatlarını artırabilir

17:08 - Özel Haber

Rusya Ekonomi Üniversitesi Dekanı Seleznyov: Boğazlar’daki kısıtlamalar Ukrayna ekonomisini olumsuz etkiliyor

16:48 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset