?>

‘Hocalı Katliamı’ kurbanları anıldı

Hocalı Katliamı kurbanı 613 kişi, Azerbaycan’da düzenlenen törenle anıldı.

Dünya - 7 yıl önce

Hocalı Katliamı kurbanı 613 kişi, Azerbaycan’da düzenlenen törenle anıldı.

Azerbaycan’nın başkenti Bakü’de, Hocalı katliamında hayatını kaybeden 613 kişi, katliamın 27’nci yıldönümünde anıldı. Programa Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere devlet erkânından çok sayıda önemli isim katıldı. Tören kapsamında önce bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda bürokratla birlikte Hocalı anıtını ziyaret eden Aliyev anıt önüne çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Daha sonra ise Başbakan Nevruz Mammadov, Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Aliyev’in eşi ve aynı zamanda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva anıta gül bıraktı. Binlerce Azerbaycanlı vatandaş da, Ermenilerin katlettiği 613 kişiyi anmak ve saygı duruşunda bulunmak için Hocalı Anıtı’na akın etti. Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral da büyükelçilik çalışanları ile birlikte Hocalı Abidesi’ni ziyaret etti.

"BU FACİA BİR ÖMÜR BİZİM AKLIMIZDAN ÇIKMAYACAK"

Faciada ailesini ve birçok yakınının kaybeden Tahire Hüseyinova, "Bütün Hocalılar gibi ben de bu facianın tanığıyım. O gün çocuk demeden, yaşlı demeden herkesi şehit ettiler. Hocalı faciası zamanı babamı, annemi, polis kardeşimi ve birçok akrabamı kaybettim. Bu facia bir ömür bizim aklımızdan çıkmayacak" dedi.

"O GECEYİ HATIRLAMAK BİZİM İÇİN ÇOK ZOR"

Hocalı Katliamı’nın şahidi Kifayet Asadova ise, "O geceyi hatırlamak bizim için çok zor. Beyaz kar insan kanına karışmıştı. Ormanlarda insanları arıyorduk. Camide insanları elbiselerinden tanıyorduk. İnsanları o kadar dehşetli bir şekilde öldürmüştüler ki, o kadar işkence yapmışlardı ki bizim çok acı verici" ifadelerini kullandı

"ÖYLE ŞEYLER GÖRDÜK Kİ, SÖZLERLE İFADE EDEMİYORUZ"

Birçok yakınını kaybettiğini vurgulayan Sevda İsmayılova da, "Birçok yakınımı kaybettim. 25 yaşındaki polis kardeşim, birçok kişiye Ermenilerden kaçmasına yardım ederken esir düştü. Esirken kadınları, çocukları çok incitmişler. Kardeşim karşı çıktığı için kolunu kırdıktan sonra başını kestiler. O gece bizim akıllarımızdan çıkmıyor. Öyle şeyler gördük ki, sözlerle ifade edemiyoruz" diye konuştu.

HOCALI KATLİAMI

26 Şubat 1992 tarihinde Rusya’nın desteğini alan Ermeni güçleri, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesi’ndeki Hocalı kasabasında Azerbaycanlı sivilleri toplu şekilde katletmişti. Hocalı’da 106’sı kadın ve 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü katledilirken, 150 kişi kaybolmuş, 487 kişi de ağır yaralanmıştı. Naaşlar üzerinde yapılan incelemelerde ise insanların yakıldığı, gözlerinin oyulduğu ve başlarının kesildiği ortaya çıkmıştı.

(İHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Horozla çocuk arasında güldüren kovalamaca

2019-02-19 19:26 - Çevre-Hayat

Tanzim çadırlarında yeni dönem

2019-02-26 14:28 - Ekonomi

Boynuz uzunluğu 127 santim olan yaban keçisi avlandı

2019-02-23 00:32 - Çevre-Hayat

Michelin yıldızlı restorandaki 130 euroluk menü öldürdü

2019-02-22 02:39 - Dünya

Fransa’da binler sokağa döküldü

2019-02-20 02:55 - Dünya

Akhisarspor’da rota Hamza Hamzaoğlu’nda

2019-02-21 20:41 - Spor

Ordu’da heyelandan 7 ev boşaltıldı

2019-02-22 19:30 - Gündem

'Türkiye 3,5 milyon insana yardımcı olmak için büyük yük üstlendi'

2019-02-22 21:02 - Dünya

İran'da 27 askerin öldüğü saldırıyla ilgili 8 kişi tutuklandı

2019-02-22 08:02 - Dünya

Nelson Mandela'nın torunundan uluslararası topluma Suriye çağrısı

2019-02-25 20:12 - Dünya

İlgili Haberler

Türk Kızılay, Sudan'da 1000 battaniye dağıttı

21:17 - Dünya

Alaska'da 6 büyüklüğünde deprem

20:53 - Dünya

NATO Genel Sekreteri Rutte: (Ukrayna'da) Barış süreci etrafında muazzam bir yenilenmiş enerji var

19:17 - Dünya

Putin: Ukrayna yönetimiyle anlaşmalara imza atmanın anlamı yok

18:48 - Dünya

Gine Bissau'da General Horta N'Tam, cumhurbaşkanı olarak yemin etti

17:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Türk Kızılay, Sudan'da 1000 battaniye dağıttı

21:17 - Dünya

İstanbul'da 19 yıl önceki cinayete ilişkin gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklandı

20:57 - Gündem

Alaska'da 6 büyüklüğünde deprem

20:53 - Dünya

Dışişleri Sözcüsü Keçeli'den Irak'taki doğal gaz sahasına yapılan saldırı hakkında açıklama

20:32 - Siyaset

Türkiye, Hong Kong'da çıkan yangında hayatını kaybedenler için Çin halkına taziye diledi

19:32 - Gündem