Hırvatistan'a geçen Ukraynalılar geride kalanlar için endişeli

Svitlana Kalinina, "Oğlumla bağlantımı kaybettim. Onun için çok üzülüyorum. Diğer akrabalarım için de üzülüyorum. Onlara da ulaşamıyorum." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Zagreb

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de, Ukrayna’dan gelen 130 mülteci Hırvatistan Kızılhaçı tarafından Motel Plitvice'ye yerleştirildi.

Başkentin güneybatı girişinde bulunan Motel Plitvice'ye yerleştirilenlerin çoğunluğunu Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle vatanlarını bırakıp gelen kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.

Svitlana Kalinina, Rusya’nın ilk saldırılarında yıkıma uğrayan Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında Borodyanka bölgesinden gelerek Motel Plitvice’ye yerleşenlerden biri.

Hırvatistan’a 7 Mart’ta geldiğini ve Ukrayna’nın batısındaki daha sakin bölgelerde kızını bıraktığını belirten Kalinina, "Oğlumla bağlantımı kaybettim. Çok üzülüyorum. Diğer akrabalarım için de üzülüyorum. Onlara da ulaşamıyorum." dedi.

Kalinina, arkadaşlarının, dostlarının ve akrabalarının yıkıntılar altında kaldığını anlatarak, "Kiev’in diğer bölgelerinde de büyük yıkımlar oldu, oralar da Rusya’nın saldırısı altındaydı." diye konuştu.

Hırvatistan’da çok sıcak karşılandığına dikkati çeken Kalinina, "Burada insanlar savaşı daha önce yaşamışlar ve bizi anlıyorlar, nesiller boyunca Ukraynalılar bu sıcak karşılamayı unutmayacak." ifadelerini kullandı.

Kalinina, Ukrayna’da fırıncılık alanında çalıştığını söyleyerek, "Burada çalışmak isterim, böylece vatanımda kalanlara yardımcı olabilirim." dedi.

Evlerine bir an önce dönmeyi umuyorlar

Irina Kojeva da 6 yaşındaki oğluyla Odessa’yı bırakıp Hırvatistan’a geldiğini vurgulayarak, "Evde 80’li yaşlarda ebeveynlerimi ve kedimi bıraktım ama onlarla düzenli olarak telefonla görüşüyorum." diye konuştu.

Önce Avusturya’ya erkek arkadaşının ailesinin yanına geldiklerini ama onların evinde yer olmadığını dile getiren Kojeva, "Haritada havası evime, Odessa’ya, dili de Ukraynacaya benzeyen Hırvatistan’ı buldum ve buraya gelmeye karar verdim." ifadelerini kullandı.

Kojeva, 6 yaşındaki oğluyla huzur içinde yaşamak istediği için Hırvatistan'a geldiğinin altını çizerek, "Burada iş bulup yaşamak isterim, başlangıçta belki birkaç ay belki de daha uzun bir süre yaşarız." dedi.

Savaş biter bitmez vatanına dönmek istediğini de kaydeden Kojeva, "Savaş bitmezse oğlumun burada yaşayıp okula gitmesini istiyorum." şeklinde konuştu.

Kojeva, "Savaş çok korkunç. Rusya bizim ülkemize geldi ve savaş başlattı, bu korkunçtu. Kadınlar ve çocuklar ülkeyi terk etti ama erkekler kaldılar çünkü Ukrayna’yı, ülkemizi savunmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Hırvatistan Kızılhaçı Sözcüsü Katarina Zoric de insani yardımda bulundukları mültecilerin kadın, çocuk ve yaşlı erkeklerden oluştuğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Göçmen merkezlerinde genellikle hijyen malzemeleri, oyuncaklar, çocuklar için tatlılar ve düzenli yemek veriyoruz. Timler durmaksızın çalışmaya devam ediyor. Mülteciler korkuyor, bıraktıkları aileleri için endişeliler ve onlarla iletişim kurmaya çalışıyorlar, Hırvatistan’da geleceğin onlar için neler getirdiğini bilmiyorlar."

Mültecilerin çocuklarını okula yazdırıp, sağlık ve sosyal manada gerçekten ihtiyaçları olan her şeyi alamayacakları için endişeli olduğunu aktaran Zoric, "Elimizden geldiğince onları sakinleştirip, teselli ediyoruz. Hırvatistan’da mülteci statüsü ile tüm temel haklarının güvencede olduğunu anlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Mülteci sayısının sürekli değiştiğini, insanların gelip gittikleri durumlar olduğunu da hatırlatan Zoric, "Hırvatistan’a gelenler genellikle burada kalıyorlar, önümüzdeki aylarda burada hayatlarının nasıl devam edeceğine karar vermeden önce kendilerine bir sığınak arıyorlar." ifadelerini kullandı.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, ülkeye şimdiye kadar 8 bin 600 Ukraynalı mülteci geldiğini bildirmişti.

Hırvatistan, Avrupa Birliği Komisyonuna, Ukraynalı 20 bin mülteciyi kabul edip temel ihtiyaçlarını gidermeyi taahhüt etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Menderes, Özal ve Erdoğan’la sohbetlerde bulunan Haydar Spor Kulübü Başanı Mazlum Denizkuşu ile…

2022-03-21 06:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Rus Crocus Group Başkanı Araz Ağalarov: Türkiye var!.. -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-03-20 07:03 - Özel Haber

Türk işadamı Murat Sayın: Mobilya sektörü olarak Rusya'da boşluğu doldurmaya hazırız!

2022-03-22 07:26 - Özel Haber

İstanbul'un Gürültüsünden Uzak Villalar

2022-03-17 12:22 - İnsan&Hayat

Professor Hicran Hüseynova: Çanaqqala zəfəri Azərbaycanda da böyük sevinclə, iftixarla yad edilir

2022-03-18 19:15 - Özel Haber

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Türkiye ile iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz

2022-03-16 18:45 - Siyaset

Kastamonu ve Ordu'da eğitime kar engeli

2022-03-21 22:32 - Eğitim

Demirözü Barajı'nın yüzeyi yeniden buzla kaplandı

2022-03-17 13:40 - Günün Fotoğrafı

'Sosyolojinin babası': İbn Haldun

2022-03-19 13:43 - Kültür Sanat

Ünlü Rus gazeteci Kiselyov: Rusofobik hayvanlar için net teşhisi Erdoğan koydu -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-03-21 05:49 - Özel Haber

İlgili Haberler

İsrail, 1.5 milyon kişinin sığındığı Refah’ta 50’den fazla yeri havadan bombaladı

22:12 - Dünya

Rusya: Fransa'nın yıkıcı yaklaşımı Ukrayna meselesinin büyümesine yol açıyor

21:52 - Dünya

İsrailli Bakan, Hamas'ın ateşkes önerisini kabul etmesine rağmen Refah'a saldırı çağrısı y

21:37 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meksika Temsilciler Meclisi Başkanı Castillo ile görüştü

20:58 - Dünya

İsrailli yetkili: Hamas’ın açıklamasının detaylarını bekliyoruz, inceleyeceğiz

20:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan ile görüştü

22:32 - Siyaset

Fenerbahçe, Konya'dan 1 puanla dönüyor

22:27 - Spor

Pendikspor Antalya deplasmanında 3 puanı aldı

22:18 - Spor

İsrail, 1.5 milyon kişinin sığındığı Refah’ta 50’den fazla yeri havadan bombaladı

22:12 - Dünya

Rusya: Fransa'nın yıkıcı yaklaşımı Ukrayna meselesinin büyümesine yol açıyor

21:52 - Dünya