?>

Hindistan'ın Ay modülünün çalışma kapasitesi bugün sona eriyor

Hindistan'ın, Chandrayaan-2 uzay aracının, 7 Eylül'de inişi sırasında yüzeye 2,1 kilometre kala sinyal irtibatı kesilen Vikram modülünün 14 günlük (1 Ay günü) çalışma kapasitesinin bugün sona ereceği bildirildi.

Genel - 6 yıl önce

ANKARA (AA) - Hindistan'ın, Chandrayaan-2 uzay aracının, 7 Eylül'de inişi sırasında yüzeye 2,1 kilometre kala sinyal irtibatı kesilen Vikram modülünün 14 günlük (1 Ay günü) çalışma kapasitesinin bugün sona ereceği bildirildi.

Hint basınındaki haberlere göre, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) Başkanı Kailasavadivoo Sivan yaptığı açıklamada, modülün çalışma süresinin bugün dolacağını belirterek, "Modülle henüz iletişim kuramadık." dedi.

ISRO'dan ismi açıklanmayan bir yetkili ise Ay gecesinin başlamasının Vikram modülüyle iletişim kurma ihtimalini ortadan kaldırdığı bilgisini paylaştı.

Yetkili, 14 gün süren Ay gecesinde, yüzeydeki sıcaklığın eksi 180 dereceye kadar düşebildiğini kaydederek, modülün bu sıcaklığa göre tasarlanmadığını, Ay gecesinin ardından Vikram'daki elektronik aksamın çalışmasının ise olanaksız olduğunu söyledi.

Bangalore'daki Hindistan Bilim Enstitüsü (IISc) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Nirupam Roy yaptığı açıklamada, "Biz şu durumda, ISRO'nun modülle iletişim kurma umudunun olmadığını söyleyebiliriz, Vikram'ın görev ömrü sona erdi." ifadelerini kullandı.

7 Eylül'de sinyal irtibatı kesilmişti

Chandrayaan-2 uzay aracının, 7 Eylül'de iniş sırasında yüzeye 2,1 kilometre kala sinyal irtibatı kesilen Vikram modülünün 14 günlük (1 Ay günü) çalışma kapasitesinin bugün sona ereceği kaydedildi.

Kendi etrafında dönüşünü 28 günde tamamlayan Ay'da bir gece, 14 dünya gününe eşit bulunuyor. Bu süre boyunca sıcaklık eksi 190 dereceye kadar düşebiliyor.

Chandrayaan-2'nin Ay yörüngesindeki uydusunun, 7 Eylül'de inişi sırasında yüzeye 2,1 kilometre kala sinyal irtibatı kesilmişti.

ISRO Başkanı Sivan, 8 Eylül'de sinyal irtibatı kesilen Vikram'ın yerinin tespit edildiğini duyurmuştu.

Vikram, 2 Eylül'de Chandrayaan-2'den ayrılmıştı

İçinde "Pragyan" adı verilen bir gezginci yüzey aracını da taşıyan Vikram modülü, uydu ile Chandrayaan-2 keşif görevinin en önemli bileşenini oluşturuyordu.

ISRO uzmanları, modülün irtibatı kaybetmesinin ardından Ay yüzeyine çarparak parçalanmış olabileceğinden endişe ediyordu.

Vikram, 2 Eylül'de Ay'ın yörüngesinde bulunan Chandrayaan-2'den ayrılmıştı. Vikram'ın Ay'ın güney kutup bölgesinde iki krater arasında kısmen düzlük olan bölgeye indirilmesi ve 100 milyon ton su içerdiği tahmin edilen kraterde inceleme yapması planlanıyordu.

Hindistan Ay'a yumuşak iniş yapan 4'üncü ülke olacaktı

Chandrayaan-2, Hindistan'ın Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş denemesiydi. İniş başarılı olsaydı, Hindistan, ABD, Rusya ve Çin'den sonra Ay'a yumuşak iniş yapan 4'üncü ülke olacaktı.

Uydu, iniş ve gezginci araç modüllerinden oluşan Chandrayaan-2, 22 Temmuz'da uzaya fırlatılmıştı.

Hindistan "Chandrayaan-1" uzay aracını 2008'de Ay'a göndermişti. 2014'te de Mars yörüngesine uydu konumlandırmayı başaran Hindistan, 2022'ye kadar uzaya insan göndermeyi planlanıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Dr. Burak Yalçın: Kırık olsa kolunu kullanamazdı' inanışı yanlış

2019-09-17 18:29 - Sağlık

"Hareket Ofiste" ile 858 bin dolar cepte kalacak

2019-09-19 15:43 - Genel

Arzum IFA 2019'da en yeni teknolojili ürünlerini sergiledi

2019-09-16 16:33 - Ekonomi

Bodrum'da düzensiz göçmenleri taşıyan bot battı

2019-09-20 16:32 - Gündem

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında tutuklama talebi

2019-09-21 00:08 - Asayiş

Neslican Tay hayata veda etti

2019-09-21 01:52 - Gündem

Irak'ın Kerbela ilinde patlama: 12 ölü

2019-09-21 12:17 - Dünya

Medipol Başakşehir, Beşiktaş'a zor rakip

2019-09-21 14:12 - Spor

Eski HSYK üyesi Kerim Tosun'a verilen cezanın gerekçesi açıklandı

2019-09-20 14:22 - Gündem

Özel eğitim sınıfı için fındık bağışı

2019-09-20 15:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Norveç varlık fonu, İsrail'deki bazı yatırımlarından çıktı

00:57 - Dünya

Jandarma Genel Komutanlığına ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de

00:32 - Gündem

Süper Lig'de ilk hafta maçları tamamlandı

00:17 - Spor

Şarkıcı Madonna, Gazze'yi ziyaret etmesi için Papa'ya çağrıda bulundu

00:13 - Magazin

Trabzonspor, sahasında Kocaelispor'u yendi

23:48 - Spor