?>

Hindistan Başbakanı Modi, şiddet olayları için muhalefeti suçladı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Vatandaşlık Yasası'na karşı artan şiddet olaylarıyla ilgili halka seslendi.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen Vatandaşlık Yasası'na karşı artan şiddet olaylarıyla ilgili halka seslendi.

Modi, başkent Yeni Delhi'de iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) şubatta yapılacak parlamento seçimlerine yönelik düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, "Ana muhalefet Vatandaşlık Yasası ile ilgili yalan ve korkular yaymaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

Yaptığı işlerde bölücülükle ilgili herhangi bir ize rastlanırsa bunun dünyayla paylaşılabileceğini ifade eden Modi, "ana muhalefetteki Kongre Partisi'nin sadece Yeni Delhi'de değil ülkenin diğer yerlerinde de korku yaymaya çalıştığını" öne sürdü.

Başbakan Modi, kendisini iktidardan indirmek için her türlü taktiğin denendiğini ifade ederek, partisini destekleyen küçük bir grupla Yeni Delhi'de yürüyüş düzenledi.

Vatandaşlık Yasası'na karşı düzenlenen gösterilerde protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda son 4 günde 23 kişi hayatını kaybetti.

En çok kaybın yaşandığı Uttar Pradeş'e terörle mücadele ekipleri konuşlandırılırken, internet kesintisi uzatıldı. Ülkede cumadan bu yana 600'den fazla kişi gözaltına alındı. Böylece gözaltında olanların sayısı 4 bine ulaştı.

Müslümanlar yasa kapsamının dışında kalıyor

Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı pozisyondaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasaya karşı 11 Aralık'tan bu yana protestolar sürüyor.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ile Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Jeremy Laurence de 13 Aralık'ta BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, "Hindistan'ın 2019 Yeni Vatandaşlık (Değişiklik) Yasası'nın doğası gereği temelde ayrımcı olduğundan endişe duyuyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ailece büyük yükün altına girdiler

2019-12-16 16:13 - Genel

Vodafone Freezone Stüdyo'dan Duman online konseri

2019-12-16 21:09 - Genel

Arsenal'da teknik direktörlüğe Arteta getirildi

2019-12-20 20:36 - Spor

Google: Türkiye'de yeni çıkacak Android cihazların onayı durduruldu

2019-12-16 17:17 - Teknoloji

Kanal İstanbul Projesi için kapsamlı çalışma

2019-12-21 17:33 - Genel

'Torba kanun teklifi' Genel Kurulda kabul edildi

2019-12-22 00:07 - Siyaset

İris Gölü'nde açılan kanallar kapatılacak

2019-12-20 22:02 - Gündem

Sur Belediyesine görevlendirme

2019-12-21 12:49 - Genel

Boyner'den kozmetikte yeni yıla özel kampanya

2019-12-20 14:24 - Genel

Adana'dan yurt dışına kanser testi hizmeti

2019-12-17 14:47 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesinin bazı üyelerini yaptırım listesine aldı

20:13 - Dünya

NATO Genelkurmay Başkanları Ukrayna'da adil, güvenilir ve kalıcı barışa desteklerini yineledi

20:02 - Dünya

Nijerya'nın Katsina eyaletinde camiye yönelik silahlı saldırıda ölenlerin sayısı 30'a çıktı

18:42 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook'un istifa etmesi gerektiğini söyledi

16:12 - Dünya

Çin ve Hindistan, sınır sorununun çözümü için yeni mekanizmalar kurulmasında anlaştı

15:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Lausanne Teknik Direktörü Peter Zeidler: Beşiktaş iyi takım ama yarınki maç için korkmuyoruz

20:27 - Spor

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesinin bazı üyelerini yaptırım listesine aldı

20:13 - Dünya

NATO Genelkurmay Başkanları Ukrayna'da adil, güvenilir ve kalıcı barışa desteklerini yineledi

20:02 - Dünya

Adana Seyhan'da biriken çöpler kötü kokuya sebep oluyor

19:23 - Çevre-Hayat

İstanbul Başakşehir Teknik Direktörü Atan: Sezonun en önemli maçlarından bir tanesine çıkıyoruz

19:03 - Spor