?>

Hidrojen, 2050'ye kadar nihai enerji tüketiminin yüzde 12'sini karşılayacak

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) raporuna göre, hidrojenin, 2050'ye kadar nihai enerji tüketiminin yüzde 12'sini karşılayabileceği tahmin edilirken, ülkelerin enerji ticareti ve iş birliklerine yeni dinamikler getirecek.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin, IRENA tarafından hazırlanan "Enerji Dönüşümünün Jeopolitiği: Hidrojen Faktörü" başlıklı raporundan derlediği bilgilere göre, hidrojen yakın zamanda ülkelerin enerji ticareti ve iş birliklerinde bölgesel faktörleri ön plana çıkaracak, yenilenebilir enerji kullanımı ve kurulumundaki artışı hızlandıracak.

Hidrojen sektörü, petrol ve doğal gaz sektörüne oranla daha rekabetçi ve kazançlı olacak.

Dünya genelinde 30'dan fazla ülke ve bölge hidrojen stratejisi geliştiriyor. Geliştirilen stratejilerde hidrojenin ihraç edilmesi ve sınır ötesi hidrojen ticareti konuları ön plana çıkıyor.

Enerji sistemlerini fosil kaynaklardan arındırmak isteyen ülkelerin 80'i bu alanda hidrojeni güçlü bir alternatif olarak görüyor. Bu durumun, 2030'lu yıllara kadar sınır ötesi hidrojen taşımacılığını artırması bekleniyor.

Temiz enerji sektörü yap-bozunun "kayıp parçası" olarak nitelendirilen hidrojen sektörü, enerjide değer zincirinin yeniden yapılanmasına sebep olabilecek gelişmeler gösterdi.

Hidrojenin kullanılmak istendiği alanların başında rafineriler geliyor. Bunu çelik üretimi ve uluslararası taşımacılık faaliyetleri, uzun mesafeli uçuşlar, mevsimsel depolama ve çok yüksek sıcaklarda ısıtma gibi alanlar takip ediyor.

Rapora göre, 2050'ye kadar hidrojenin elde edilmesi sürecini kapsayan elektrolizin piyasa potansiyeli 60 milyar dolar, hücre yakıtı teknolojisinin piyasa potansiyeli ise 25 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu alanda Çin, Avrupa ve Japonya önemli bölgeler olarak öne çıkıyor.

Hidrojenin taşınması hala maliyetli

IRENA'nın iklim değişikliğinde küresel sıcaklıkların 1,5 derece azaltılmasını hedefleyen senaryosuna göre, 2050'ye kadar hidrojen, nihai enerji tüketiminin yüzde 12'sini karşılayacak.

Hidrojen üretiminde gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabilecek, kalanı ise doğal gaz ve karbon yakalama ve depolama faaliyetlerinden elde edilecek.

Yenilenebilir enerji maliyetlerinde düşüş olmasına rağmen, hidrojenin taşınmasının hala maliyetli olduğu belirtilen rapora göre bu alanda iş birlikleri artacak.

Mevcutta bulunan doğal gaz hatları teknik modifikasyonlar ve yenileme sayesinde hidrojenin taşınması için uygun hale getirilebiliyor.

Özellikle yeşil hidrojenin üretiminde güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yoğun olarak kullanıldığı alanlar öne çıkıyor. Tesislerin suyun kolay erişilebilir olduğu yerlerde bulunması yeşil hidrojen üretiminde avantaj sağlıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uzay boşluğunun sesi Grizu-263A'dan dünyaya ulaştı

2022-01-14 17:51 - Teknoloji

Yunan raket Tsitsipas'tan Djokovic'e eleştiri

2022-01-14 08:33 - Spor

İstanbul’da en ucuz daire fiyatları hangi ilçelerde?

2022-01-12 23:03 - İnsan&Hayat

Hollanda'daki yüzen çiftlik geri dönüşüme katkı sağlıyor

2022-01-14 14:18 - Dünya

Kaçkar Dağları'nda 'heliski' heyecanı başladı

2022-01-17 20:36 - Çevre-Hayat

Futbol'da haftanın programı

2022-01-14 10:42 - Spor

ABD'de Biden'a olan halk desteği yüzde 33'e düştü

2022-01-13 09:18 - Dünya

Trabzonspor'da Djaniny'nin tedavisi sürüyor

2022-01-12 16:51 - Spor

Hobi amaçlı başladığı yetiştiricilikte yurt dışından talebe yetişemiyor

2022-01-17 13:41 - Çevre-Hayat

Karadeniz'de doğal afetlerde zarar gören çiftçilere 50 milyon lira ödeme yapıldı

2022-01-12 15:15 - Gündem

İlgili Haberler

Niğde'nin kalkınmasına 98 milyon liralık yatırım desteği

14:38 - Ekonomi

Sakarya'da yılın ilk yarısında üretilen 73 bin 532 taşıt dünya yollarında

14:32 - Ekonomi

Kara yolunda taşıt hareketliliği 22 yılda 3 kat arttı

14:12 - Ekonomi

AB Komisyonu'ndan Türk vatandaşlarına Şengen vizesi adımı

13:48 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24 zam oranını teklif ediyoruz

13:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da son 65 yılın en kurak haziranı yaşandı

14:42 - Gündem

Niğde'nin kalkınmasına 98 milyon liralık yatırım desteği

14:38 - Ekonomi

Sakarya'da yılın ilk yarısında üretilen 73 bin 532 taşıt dünya yollarında

14:32 - Ekonomi

İsviçreli milletvekili F-35 alımındaki fiyat artışlarını eleştirdi

14:28 - Dünya

Sarıkamış ormanlarında ayıların koku bıraktığı ağaçlara bilimsel inceleme

14:23 - Gündem