?>

'Her 4 tüketiciden biri internetten alışveriş yapıyor'

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Düzgün, Türkiye'de e-ticaretin son 5 yılda ortalama yüzde 30 büyüdüğünü belirterek, "Ülkemizde her 4 tüketiciden biri internetten alışveriş yapıyor." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ankara

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, AA muhabirine, teknolojinin tüm sektörlerde olduğu gibi perakende sektöründe de önemli değişiklikleri beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu değişimin özellikle tüketicilerin satın alma süreçlerini etkilediğini ifade eden Düzgün, dijitale doğru hızlı bir dönüşüm olduğunu bildirdi. Düzgün, e-ticaret rakamlarının da bunu gösterdiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Dünyada perakende sektörünün yıllık büyümesi yüzde 3-4. Buna karşın küresel e-ticaret yılda yüzde 16 büyüyor. Bugün karşımızda yeni jenerasyonla birlikte daha mobil, daha hızlı ve kolay tüketim yapmak isteyen bir nüfus var. Ülkemizde e-ticaret son 5 yılda ortalama yüzde 30 büyüme yakaladı. Her 4 tüketiciden biri internetten alışveriş yapıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dijital marketlere doğru kayma söz konusu. Bu alanda satışları artırmak için özellikle Avrupa'da yazılı ve görsel medyaya kıyasla sosyal medyada reklam yatırımı hızla artıyor."

"Market sepetleri bölündü"

e-ticaret sayesinde gündelik ihtiyaçların artık hızlı bir şekilde birden fazla yerden karşılanabildiğini belirten Düzgün, bu sebeple market sepetlerinin bölündüğünü ve artık tüketicilerin önceliğinin kaliteli ürün-uygun fiyat dengesi, hız ve iyi hizmet beklentisi olduğunu dile getirdi.

Düzgün, alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Perakende sektörünün geneline baktığımızda, tüketiciler satın almak istedikleri ürünü belirledikten sonra dijital dünyada satın alma yolculuğuna başlıyor. Markayı, ürünü, teknik özelliklerini, üreticinin ve ürettiği ürünün tüketici yorumlarını okuyup, satın almak istedikleri ürünün rakipleriyle kıyaslamasını yapıp, karar aşamasına geliyor. Bizim sektörümüz özelinde ise en büyük değişim alışveriş alışkanlıklarında yaşanıyor."

Yeni dönemde işletmelerin itici gücünün dijitalleşme ve teknoloji olduğunu ifade eden Düzgün, yüksek teknolojiye mağazalarında yer verenlerin, daha sağlıklı ölçümleme yaparak tedarik zincirinden satış ve stok adedine kadar her alanda kullanılabilen teknolojiyle işletme açısından doğru çözümün bulunmasını sağladığını, bunun da büyümek ve ekonomiye değer katmak isteyen tüm işletmeciler için öncelikli gündem maddesi haline geldiğini söyledi.

Talep bazlı perakende ürün servisi

Düzgün, son dönemde artış gösteren talep bazlı perakende ürün servisi uygulamalarına değinirken de "Ülkemizde bu tür uygulamalar genellikle marketlerin kapanış saatlerinden sonra daha yaygın olarak kullanılıyor. Bu durum başta bakkallar olmak üzere küçük esnafın satışını elbette etkiliyor ancak bu alan henüz emekleme aşamasında. Bazı uygulamaların kendi stoku bulunurken, bazı uygulamalar tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için açık işletmelerden ürün temin ediyor." diye konuştu.

Federasyon olarak gerek e-ticaret gerekse bu alandaki çalışmaları takip ettiklerini belirten Düzgün, "Üyelerimizi dijital marketçiliğe hazırlamaya odaklandık. Halihazırda üyelerimiz arasında bu alana (talep bazlı perakende ürün servisi) yatırım yapan, kendi girişimleriyle tüketicilerine başarıyla hizmet veren yatırımcılar mevcut." dedi.

Düzgün, bazı uygulamalarda servis ücretleri ürün fiyatına eklenerek satış yapıldığını anımsatarak şunları kaydetti:

"Bunun örneklerine e-ticaret ve pazar yeri uygulamalarında da tanık oluyoruz. Alınan bu komisyonlar sanal bir enflasyon algısına sebep olmaz. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu girişimlerin her yaştan tüketiciye sundukları değeri, eksiksiz ve net bir şekilde aktarması. Halihazırda tüketiciler elektronik ortamda satın alacağı ürünlerin fiyatlarına kıyaslamalı olarak saniyeler içinde ulaşabiliyor. Aksi durumlarda tüketicilerde oluşacak 'pahalı' algısı hem uygulamanın hem de bu pazarın büyümesini engeller."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Deprem bölgesinde buruk bayram

2019-08-11 16:32 - Gündem

Yıldızların altında yürüyüp güneşin doğuşunu izliyorlar

2019-08-11 15:02 - Çevre-Hayat

Filistin'den 'Cenevre sözleşmeleri uygulamaya konsun çağrısı

2019-08-14 00:07 - Dünya

Şarkıcı Bergen mezarı başında anıldı

2019-08-14 19:32 - Magazin

Mutluluğun 'masalını' yazdılar

2019-08-13 15:22 - Çevre-Hayat

Medipol Başakşehir lige döndü

2019-08-14 17:32 - Spor

Mehmet Yavuz son yolculuğuna uğurlandı

2019-08-09 18:47 - Gündem

Cansuyu Derneği 21 ülkede kurban kesecek

2019-08-09 18:52 - Dünya

Batı Karadeniz'in Efes'i: Prusias ad Hypium Antik Kenti

2019-08-11 15:17 - Kültür Sanat

Yerlilerin 'yurt sorunu' bitmiyor

2019-08-08 15:18 - Genel

İlgili Haberler

Dünya Bankasından İstanbul'un afetlere hazırlanması için 554,4 milyon avroluk finansman

09:43 - Ekonomi

Bursa kestane şekeri ve İpsala pirinci AB'den coğrafi işaret tescili aldı

09:38 - Ekonomi

Küresel piyasalar haftaya yön arayışıyla başladı

09:32 - Ekonomi

Otomotiv Sanayii Derneği, 2025'in 10 aylık verilerini açıkladı

07:08 - Ekonomi

Brüksel'de AB-Türkiye İş Zirvesi kapsamında resepsiyon düzenlendi

03:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fatih'te anne ve 2 çocuğunun ölümüne ilişkin gözaltındaki zanlıların sayısı 11'e yükseldi

09:47 - Gündem

Dünya Bankasından İstanbul'un afetlere hazırlanması için 554,4 milyon avroluk finansman

09:43 - Ekonomi

Bursa kestane şekeri ve İpsala pirinci AB'den coğrafi işaret tescili aldı

09:38 - Ekonomi

Küresel piyasalar haftaya yön arayışıyla başladı

09:32 - Ekonomi

Şili'de devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

09:28 - Dünya