?>

'Hepatitler, karaciğer sirozu ve kanserinin sorumlusu'

Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Çakaloğlu, "Karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin yüzde 70-80'inin sebebi hepatit B ve hepatit C virüsleridir." dedi. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 8 yıl önce

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN

Ciddi bir sağlık sorunu olan ve tedavi edilmediğinde ölüm riski taşıyan hepatit B ve hepatit C hastalığı, karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin yüzde 70-80'inin sebebi gösteriliyor.

Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, hepatitin, karaciğerin herhangi bir nedenle oluşan iltihabı olarak tanımlandığını söyledi.

Hepatitlerin virüsten kaynaklandığını belirten Çakaloğlu, dünyada her yıl özellikle kan ve kan ürünleriyle bulaşan hepatit B ve genellikle kan transfüzyonları sonrasında meydana gelen hepatit C'nin, 1 milyon 34 bin kişinin ölümüne yol açtığına dikkati çekti.

Hepatitlerin, HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtmadan daha büyük bir sağlık sorunu olduğu değerlendirmesinde bulunan Çakaloğlu, "Karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin yüzde 70-80'inin sebebi hepatit B ve hepatit C virüsleridir. Maalesef hepatit B'li hastaların yüzde 90'ı ve hepatit C'li hastaların yüzde 80'i bundan habersizdir. Çünkü, bu virüsler, uzun yıllar süren sessiz hastalıktan sonra siroz veya kansere sebep olabilirler." diye konuştu.

"Etkili ilaç tedavisiyle siroz ve kanser riski önlenebilir"

Hepatit B virüsünden korunmak için son derece etkili ve emniyetli aşıların ve ilaçların bulunduğunun altını çizen Çakaloğlu, hepatit C'nin önlenebilmesi için bir aşı olmadığını belirtti. Çakaloğlu, 8-24 hafta süresiyle ağızdan alınan ilaç tedaviyle hepatit C virüsünün yok edilebildiğini ifade ederek, bu şekilde tedavi başarı oranının yüzde 95'in üzerinde olduğuna işaret etti.

Türkiye'de bulunan etkili ilaçlarla hepatit B'nin kontrol altında tutulabildiğini ve siroz ile kanser riskinin büyük oranda önlenebildiğini vurgulayan Çakaloğlu, "Hepatit C tedavisinde biraz geç kalınmış olsa da büyük aşama kaydedilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu, 2016 yılı itibarıyla yeni HCV ilaçlarından bazılarını geri ödeme kapsamına almış ve hastaların büyük çoğunluğunun tedavi edilmesine olanak sağlamıştır. Eksiklerin giderilmesi ile hepatit C tedavisinde istenen noktaya gelinmiş olunacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Hepatitsiz bir dünya" bileklikleri hazırlandı

Hepatitle Yaşam Derneği Başkanı Hilal Ünalmış Duda da, bu yıl Türk Karaciğer Vakfı ile Dünya Hepatit Birliğinin başlattığı küresel ölçekli kampanya kapsamında bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü ile birlik tarafından 2030 yılına kadar dünyayı büyük ölçüde hepatitten kurtarmak için hazırlanan yeni stratejiler belirlendiğini dile getiren Duda, "NOHep" sloganıyla özel bileklikler hazırlandığını ifade etti.

Duda, Türkiye'deki iki sivil toplum örgütü olarak bu bilekliklerin bir yanına da Türkçe olarak "Hepatitsiz bir dünya" yazdırdıklarını aktardı.

Sloganların, bugüne dikkat çekmek için tişört ve çantalara da yazıldığını belirten Duda, ayrıca "Hepatitten korkmayın, bilgilenin, test yaptırın, tedavi olun..." yazılı rozetlerin hazırlandığını da söyledi. Duda, rozet, bileklik, tişört ve çantaların farkındalık yaratılmak için yarın vatandaşlara ücretsiz dağıtılmasının planlandığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünyada okula gidemeyen çocukların yarısı Nijerya'da

2017-07-25 16:32 - Dünya

Edremit'te uluslararası ritim ve sanat kampı başladı

2017-07-26 19:22 - Kültür Sanat

'Ayasofya İçin Pedallayan' bisikletçiler Yalova'da

2017-07-22 23:17 - Spor

Çin-Hindistan sınırında 'statüko' gerilimi

2017-07-26 19:57 - Genel

Şehit Astsubay Akdağ son yolculuğuna uğurlandı

2017-07-25 19:01 - Genel

İstanbul'da otomobil denize uçtu

2017-07-24 19:57 - Asayiş

Jandarma Genel Komutanlığı atama kararnamesi açıklandı

2017-07-22 04:31 - Genel

Beşiktaş, İspanya yolcusu

2017-07-22 15:47 - Spor

Türk dünyası spor oyunlarında buluştu

2017-07-23 03:20 - Kültür Sanat

Büyükada soruşturmasında 2 kişi daha tutuklandı

2017-07-23 14:47 - Gündem

İlgili Haberler

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

13:42 - Sağlık

Kadınlarda irritabl bağırsak sendromu görülme sıklığı daha fazla

16:38 - Sağlık

Türkiye'de geçen yıl anne ölüm oranı en düşük seviyeye geriledi

16:33 - Sağlık

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık "yakma" işlemiyle düzeliyor

13:18 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan ilaç, engelli ve ÇÖZGER raporlarına ilişkin paylaşım

13:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Her şey Filistinli çocukların bombalanmasıyla başladı

04:02 - Dünya

İran'ın BM Daimi Temsilcisi İravani: İran'a saldırı ABD tarihine kara bir leke olarak geçti

01:37 - Dünya

Trump: Rejim İran'ı tekrar büyük yapmıyorsa neden rejim değişikliği olmasın?

01:28 - Dünya

Trump ve Starmer, telefonda İran'ın müzakere masasına dönmesinin önemini görüştü

00:53 - Dünya

ABD: İran'a nükleer tehdidi ortadan kaldırmak ve İsrail'i korumak amacıyla saldırı düzenlendi

00:32 - Dünya