?>

Hemofili hastaları deri altı ilaç için onay bekliyor

Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği Başkanı Mehmet Oğuzhan Petekçi, hemofili hastaları için deri altı koruyucu tedavi ilaçlarının onaylanmasının beklendiğini belirtti.

Sağlık - 6 yıl önce

Konya

Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği Başkanı Mehmet Oğuzhan Petekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanamalı bir hastalık olan hemofilinin çoğunlukla erkek çocuklarda görülen, kronik ve komplike sağlık problemi olduğunu söyledi.

Hemofili rahatsızlığında kanamaların vücudun pıhtılaşma sistemindeki bozukluk nedeniyle kontrol edilemediğini aktaran Petekçi, hastanın çoğunlukla eklem içlerinde, kaslarında ve yumuşak dokularında kanamalar görüldüğünü belirtti.

Petekçi, hastalarda şiddetli ağrı, kanamalı bölgede şişlik, ısı artışı ve hareket kısıtlılığı olduğunu ifade ederek, "Normal insanda kanama süresi kısayken hemofili hastasında bu daha uzun sürüyor. Bu kanamaların durdurulması için ilaç kullanılması gerekiyor. Bu konuda dünyada yeni gelişmeler var." diye konuştu.

Hemofilinin kandaki faktör eksiklikliğine bağlı kanamalardan ortaya çıktığını anlatan Petekçi, derneği hemofili ve talasemi hastalarını son gelişmeler ışığında faydalandırmak için kurduklarını dile getirdi.

"Kraliyet hastalığı" diye biliniyor

Petekçi, son dönemde dünyadaki hemofili hastalığına ilişkin yeniliklerin Türkiye'de de uygulanmaya başladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 8 bin hemofili hastası var. Her 10 binde bir kişide görülüyor. Tedavi süresi meşakkatlidir. Ömür boyu sürüyor. Bu hastalık ilk kez İngiliz Kraliyeti'nde görüldüğü için 'kraliyet hastalığı' diye tabir edilir. Genetik rahatsızlıktır, anne taşıyıcıdır. Anneden olan erkek çocuğu hemofili oluyor. O erkekten olan kız çocuğu da taşıyıcı oluyor. Genetik olarak geçiyor. İlaçlar kullanıldığı sürece ölümcül hastalık değildir. Hemofili hastası, kanama olduğunda ilacı damardan alması gerekiyor. Bunun için sağlık kuruluşuna gitmesi gerekli. Son gelişmeyle deri altı koruyucu tedavi yapılabiliyor. Diğer derneklerle birlikte Sağlık Bakanlığından bu ilaçların ruhsatlandırılması ve ülkemizde kullanımı için talebimiz oldu. İnşallah yıl sonuna kadar bu ilaçlar, Sağlık Bakanlığınca onaylanacak. Böylelikle hemofili hastası, kalem gibi yanında taşıyabileceği bu ilacı, kendisine uygulayabilecek."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray’da kupa finali hazırlıkları başladı

2019-05-13 16:42 - Spor

Sivas'ta kupa finali heyecanı

2019-05-14 18:52 - Spor

Hepsiburada'dan “İz Bırakanlar Triko Forma“ satışı

2019-05-15 17:34 - Genel

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de

2019-05-11 12:41 - Genel

Kayıp gazetecinin ayakkabısı dere kenarında bulundu

2019-05-12 20:22 - Gündem

Sitenin istinat duvarı böyle çöktü

2019-05-14 22:52 - Asayiş

Büyük göç başladı

2019-05-12 15:17 - Gündem

Sadaka paralarını çalıp içerde yemek yediler

2019-05-14 13:12 - Asayiş

Terör örgütü PKK’da çözülmeler devam ediyor

2019-05-15 14:49 - Asayiş

Venezuela'da muhaliflerin meclisinde bomba alarmı

2019-05-14 21:52 - Dünya

İlgili Haberler

Türk Kızılay, kök hücre bağışında sağlık kontrolleri ve lojistik hizmetleri de üstlenecek

13:07 - Sağlık

Hasat döneminde çocuklarda nefes borusuna fındık kaçma riski artıyor

12:17 - Sağlık

Çin'de sağlık alanına entegre teknolojik sistemlerle ameliyatlar gerçekleştiriliyor

11:37 - Sağlık

Gelin kayınvalidesine "ciğer"ini verdi

12:23 - Sağlık

Ailenin desteği bağımlıların tedavisini kolaylaştırıyor

11:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'ye saldırıları Avrupa siyasetinde istifalara neden oldu

18:38 - Dünya

Türkiye, İsrail'in Suriye'deki askeri saldırılarını "güçlü şekilde" kınadı

18:08 - Gündem

Beşiktaş, El Bilal Toure'nin bonservisinin kiralandığını KAP'a bildirdi

18:03 - Spor

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Önümüzdeki altın fırsat heba edilmemeli

17:48 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, İrlandalı mevkidaşı Harris ile Dublin'de görüştü

17:07 - Siyaset