?>

HDP'de Tuma Çelik'e kesin çıkarma cezası verildi

HDP Grup Başkanvekili Oluç, "Merkez Disiplin Kurulu, milletvekili Tuma Çelik'i, kesin çıkarma cezasıyla cezalandırmaya karar verdi." dedi.

Siyaset - 5 yıl önce

TBMM

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 30 Haziran tarihinde, HDP Merkez Disiplin Kurulu'na grup yönetimi olarak, HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in fezlekesini ilettiklerini ve HDP Merkez Disiplin Kurulu'nun hızla soruşturma yaparak gereken kararı almasını önerdiklerini söyledi.

HDP Merkez Disiplin Kurulu'nun, 5 Temmuz tarihinde soruşturma bitene kadar tedbiren Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in, parti içerisindeki görevlerinden uzaklaştırılmasına karar verdiğini hatırlatan Oluç, kendilerinin de bunu Çelik'e ilettiklerini söyledi.

HDP Merkez Disiplin Kurulu'nun bu süreçte çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Oluç, "Biraz önce Merkez Disiplin Kurulu'nun kararı ortaya çıktı. Merkez Disiplin Kurulu, Milletvekili Tuma Çelik'i, kesin çıkarma cezasıyla cezalandırmaya karar verdi." dedi.

Oluç, milletvekili Tuma Çelik istifa etmiş olsa dahi, disiplin soruşturmaları tamamlanıncaya veya Merkez Disiplin Kurulu kararı açıklanıncaya kadar istifanın kabul edilemeyeceğine yönelik tüzükte yer alan hüküm gereği, Merkez Disiplin Kurulu'nun, istifaya rağmen kovuşturmasını sürdürdüğünü ve kesin çıkarma konusunda kararını verdiğini, gerekli işlemlerin de yapıldığını söyledi.

Oluç, HDP Muş Milletvekili Mensur Işık ile ilgili de iddialar ortaya çıkar çıkmaz Merkez Disiplin Kurulu'na gereken verileri sunduklarını ve bu hafta içinde kararın ortaya çıkacağını kaydetti.

Birkaç gün içinde medyada kendilerine yönelik ağır suçlamalarda bulunulduğunu savunan Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda biz kendimize çok güveniyoruz. Kadına yönelik erkek şiddeti ve kadına yönelik suç, aslında toplumsal bir mesele. Biz biliyoruz ki bu toplumsal mesele, toplumda olduğu gibi bütün siyasi partilerde de zaman zaman ortaya çıkabilen bir konu.

HDP, kurulduğundan beri ilk kez böyle bir durumla, milletvekillerinin yaptıklarıyla ilgili bir durumla karşı karşıya geldi. Biz kendimize bu konuda çok güveniyorduk. Bu konudaki kararlılığımız, politik hattımızın doğruluğu çok net ve açıktır.

Asla ama asla kadına yönelik şiddet konusunda HDP, bir bütün olarak ve özel olarak da HDP Kadın Meclisi tavizkar davranmaz, en ufak bir kararsızlık göstermez, kadına yönelik işlenen bütün suçlarda gereken tutumu derhal alır.

İster milletvekili ister herhangi bir düzeydeki parti yöneticisi olsun hiç fark etmez. HDP, bu konudaki tutumunu asla değiştirmez.

Bu güvenle davrandık, onun için bu olaylar ve bu konudaki kara propaganda yapılmaya başladığı andan itibaren, gayet özgüvenli bir şekilde bunun sonuçlanmasını, Merkez Disiplin Kurulu'nun kararını vermesini bekledik.

HDP, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde son derece kararlı bir partidir.

Meclis'teki kadın temsiliyetini yükselten parti HDP'dir. 2015 yılından itibaren istikrarlı bir şekilde genel temsiliyeti de HDP'deki özel temsiliyeti de arttırmış olan bir partidir."

HDP'nin Meclis'te ilk kadın grubu bulunan parti olduğunu ifade eden Oluç, "Kadına yönelik şiddeti hiç kimse HDP'ye saldırmak için fırsata dönüştürmeye kalkışmasın. Çünkü, biz bu konuda kendimizden çok eminiz.

Bu konuda ne parti dışında yani toplumda ne de parti içinde herhangi bir şekilde kadına yönelik şuç işlendiğinde, şiddet uygulandığında biz asla bunun karşısında tavırsız kalmayız, susmayız, mutlaka tutumumuzu alırız. Bu sefer de böyle olmuştur." diye konuştu.

Basın mensuplarının, HDP'li bazı milletvekillerinin olayın üstünü örtbas etmeye çalıştığına yönelik iddiaları anımsatması üzerine Oluç, "Herhangi bir örtbas etme durumu yok ancak bizim Kadın Meclisimiz, kadın beyanını esas alan bir çalışma sürdürmektedir.

Kadın Meclisine ilk gelen beyanlar fezleke doğrultusunda olmadığı için Kadın Meclisi ona göre davranmıştır ama fezleke ortaya çıktığında ve bu iddiaları gördüğümüz andan itibaren de hemen gerekeni yaptık.

Fezleke, Meclis'e gelir gelmez hemen disipline sevk ettik ve disiplin de hızlı bir şekilde kararını vermiş oldu." ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin çarşamba günü toplanacak Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda HDP'nin tavrının ne olacağına yönelik soruya Oluç, "Komisyondaki arkadaşlarla yarın bir araya geleceğiz ve bunu konuşacağız.

Şimdiden 'şu olacaktır' diyemem fakat şunu söyleyeyim; ilkesel bir tutum olacaktır, asla ilkelerimizden taviz veren bir tutum takınmayacağız." yanıtını verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye ekonomisi FETÖ'nün hain darbe girişiminin yaralarını hızlı sardı

2020-07-14 22:57 - Ekonomi

Esed rejimi halksız ülkede seçime gidiyor

2020-07-18 15:57 - Dünya

Kanada'da hazırlanan bir rapora göre Kovid-19’dan Çin ve İran sorumlu

2020-07-19 00:57 - Dünya

Görevden alınan Diyadin Belediye Başkanı Betül Yaşar tutuklandı

2020-07-15 03:25 - Asayiş

FETÖ'nün kanlı darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti

2020-07-14 15:02 - Gündem

Lübnan Merkez Bankası Başkanı'nın gayrimenkul varlıkları donduruldu

2020-07-20 19:22 - Dünya

Patili dostlar yerli çözümle iyileşecek

2020-07-17 14:52 - Teknoloji

Türkiye'den Afganistan'a taziye mesajı

2020-07-14 04:30 - Siyaset

Azerbaycan halkı, seferberlik talebiyle Milli Meclisin önünde toplandı

2020-07-15 06:52 - Dünya

AB liderleri 2. günde de anlaşamadı

2020-07-19 10:37 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelaşvili ile görüştü

00:27 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik: Nihai çözüm son tahlilde bir Filistin devletinin kurulmasıdır

18:47 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Pakistan'ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şerif ile görüştü

16:47 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, 3 ülkenin parlamentolar arası dostluk gruplarını kabul etti

16:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şimdi hep beraber Filistin'in yaralarını sarmamız gerekiyor

15:03 - Siyaset

Günün Manşetleri

Gazze'deki hükümet: Ateşkesten bu yana bölgeye sadece 173 yardım tırı girdi

01:27 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan öldürülen aktivist Charlie Kirk'e gıyabi Özgürlük Madalyası

01:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Futbol Takımı oyuncularını ve teknik heyetini tebrik etti

01:08 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası'na 6 ülke daha bilet aldı

00:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelaşvili ile görüştü

00:27 - Siyaset