?>

HDK ve bazı siyasi gruplar, Sudan'da "paralel bir hükümet" kurmak için anlaştı

Sudan'da 22 ayı aşkın süredir ordu ile çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), kendisine yakın siyasi ve silahlı gruplarla "paralel hükümet" kurmak için anlaştı.

Dünya - 5 ay önce

Port Sudan

Kenya'nın başkenti Nairobi'de düzenlenen anlaşma imza törenine, HDK İkinci Komutanı Abdurrahim Hamdan Dagalu, Abdülaziz El-Hılu liderliğindeki ayrılıkçı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) adına Joseph Toka, Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Fadlullah Burma Nasır, siyasi gruplar, silahlı hareketler ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra bir bildiri yayımlandı.

Bildiride, kurulması öngörülen hükümet, "birlik ve barış hükümeti" olarak adlandırıldı.

Gerekçenin, "savaşı sonlandırmak ve adil barışı sağlamak, insani yardım ulaştırmak, sivilleri korumak ve Sudan'ın gönüllü birliğini korumak" olduğu vurgulanan bildiride, bu adımın, "Demokratik sivil yönetim yolunun yeniden tesis edilmesini, ayrımcılık yapılmaksızın tüm vatandaşlar için anayasal hakların yeniden sağlanmasını, yeni bir ordunun kurulmasını, ekonomik ve bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasını" amaçladığı belirtildi.

Bildiride, Sudan'daki (kurulması planlanan paralel) hükümetin "demokratik ve çoğulcu olması, devletin federal olması ve bölgelerin kendi siyasi, ekonomik ve kültürel işlerini yönetme haklarını tanıması" gerektiği hükme bağlandı.

Anlaşmaya varan gruplar, kısa sürede kurmayı planladıkları hükümeti Sudan'da ilan edeceklerini bildirdi.

"Afrika ülkelerini bölmeye teşvik"

HDK İkinci Komutanı Abdurrahim Hamdan Dagalu, ayrılıkçı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey Lideri Abdülaziz El-Hılu, Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Fadlullah Burma Nasır, HDK'ye destek veren siyasi güçler ve silahlı grup temsilcileri, 18 Şubat'ta Kenya'nın başkenti Nairobi'de toplanmıştı.

Sudan hükümeti, 19 Şubat'ta, Kenya'nın siyasi güçler ve HDK liderlerinin "paralel hükümet kurma amacıyla bir toplantıya ev sahipliği yapmasını" kınamış ve bunu "Afrika ülkelerini bölmeye teşvik ve iyi komşuluk kurallarına aykırı" olarak nitelendirmişti.

Kenya Dışişleri Bakanlığı ise yapılan görüşmelerin bir müdahale eylemi olmadığını, bilakis Afrika Birliği, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen bölgesel çabaların bir parçası olduğunu ileri sürmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, 20 Şubat'ta, Kenya'nın HDK ve ona destek veren bazı siyasi güçler ile silahlı grupların toplantılarına ev sahipliği yapmasını "Sudan'a karşı düşmanca bir hamle" olarak nitelendirerek, Sudan'ın Nairobi Büyükelçisi Kemal Cubara'yı istişare için çağırmıştı.

Sudan'daki savaş

Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana ordu ve bir zamanlar ona bağlı olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında askeri reform ve entegrasyon gibi konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle çatışmalar yaşanıyor.

Bu savaşın bitirilmesi için başlatılan tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Savaşın başladığı Nisan 2023'ten bu yana ülkeden ayrılanların sayısı 3,5 milyonu geçti, 9 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edildi. 25 milyondan fazla kişi ise insani yardıma muhtaç durumda bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de cepten ilk 'alo'nun üzerinden 31 yıl geçti, gözler 5G'de

2025-02-23 12:02 - Teknoloji

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Filistin meselesi genel olarak bir insanlık meselesi haline geldi

2025-02-19 18:47 - Siyaset

Obezite ameliyatı olmak için gittiği merkezde yaşama tarzını değiştirerek 30 kilo verdi

2025-02-21 14:27 - Sağlık

Galatasaray sahasında, Fenerbahçe deplasmanda etkili

2025-02-23 11:53 - Spor

Konyalı kadınların kurduğu kooperatifin ürünleri zincir marketlerin raflarında

2025-02-19 13:12 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST 2025 teknoloji yarışmaları başvuruları 1 Mart'a kadar devam edecek

2025-02-21 15:52 - Teknoloji

Kastamonu'nun tarih kokan ahşap evleri karla kaplandı

2025-02-20 12:27 - Çevre-Hayat

Birçok ilde kar yağışı ve soğuk hava etkisini sürdürüyor

2025-02-22 12:02 - Gündem

İstanbul'da bu gece saat 24.00 itibarıyla her türlü motosiklet aracı ve kuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

2025-02-20 21:16 - Gündem

8. SUGİAD En İyiler Ödülleri sahiplerini buldu

2025-02-21 14:33 - Ekonomi

İlgili Haberler

Pakistan'da etkili olan muson yağmurları sonucu ölenlerin sayısı 299'a yükseldi

15:23 - Dünya

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

13:28 - Dünya

Kanada, 2024'ten beri İsrail'e silah ihraç etmediklerini bildirdi

13:02 - Dünya

ABD'nin California eyaletinde devam eden orman yangınında, 12 bin hektardan fazla alan yandı

12:37 - Dünya

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 6 kişi daha açlıktan hayatını k

12:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Şırnak'ta orman ve örtü yangınına müdahale ediliyor

15:37 - Gündem

Çin'den yola çıkan iki yük treni yarın Türkiye'den Avrupa'ya hareket edecek

15:33 - Gündem

Pakistan'da etkili olan muson yağmurları sonucu ölenlerin sayısı 299'a yükseldi

15:23 - Dünya

Sıcaklık bu hafta da mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

14:47 - Gündem

Beşiktaş'ta Semih Kılıçsoy, satın alma opsiyonuyla İtalya ekibi Cagliari'ye kiralandı

14:43 - Spor