?>

Hazinenin Cumhurbaşkanı kararıyla şirketlere iştiraki Anayasa'ya uygun bulundu

Anayasa Mahkemesi, Hazinenin Cumhurbaşkanı kararı ile yurt içi ya da yurt dışındaki şirketlere iştirakine imkan veren kuralı Anayasa'ya uygun buldu.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, Yüksek Mahkeme, 43 numaralı "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nin bazı kurallarının Anayasa'ya aykırı olduğu ve iptali yönündeki CHP'nin iptal başvurusunu karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, Hazinenin, Cumhurbaşkanı kararı ile yurt içi ya da yurt dışındaki şirketlere iştirakine imkan veren kuralın, Anayasa'ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar verdi.

İptali istenen maddede, şirketlere iştirak için Hazine ve Maliye Bakanlığının yetkili kılındığı belirtilen kararda, bunun Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile düzenlenmesi özel olarak öngörülen konulardan "bakanlıkların görev ve yetkileri"ne ilişkin olduğu belirtildi.

Kararda Anayasa'nın 106'ncı maddesine göre şirketlere iştirakin CBK ile düzenlenmesinin mümkün olduğuna işaret edilerek, söz konusu kuralın "kanunla düzenlenmesi öngörülen konu"lardan olmadığı kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi, kuralın içerik yönünden de Anayasa'ya uygun olduğuna hükmetti.

Kararda, "Kuralda Hazinenin şirketlere iştirak etmesi suretiyle gerçekleştirilecek iktisadi faaliyet kapsamında alınacak karar ve ortaya konulacak işlemlerin yürütme organının hangi unsurlarınca gerçekleştirileceği de açık, anlaşılır ve uygulanabilir şekilde belirtilmiş olup kuralda bu yönden de belirsizlik bulunmamaktadır." ifadeleri yer aldı.

MASAK'la ilgili iptal kararı

Anayasa Mahkemesi, aynı kararnameyle düzenlenen, MASAK'ın, gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilmesine ilişkin maddenin iptal istemini de karar bağladı.

Yüksek Mahkeme, "kişisel verilere ilişkin düzenleme içerdiği" gerekçesiyle maddeyi iptal etti.

Kişisel verilerin korunması hakkının Anayasa'nın 20'nci maddesiyle güvence altına alındığına işaret edilen kararda, herkesin kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olduğu, kişisel verilerin ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebileceği, kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usullerin kanunla düzenleneceği belirtildi.

Kişisel verilerin korunması hakkına ilişkin, CBK ile düzenleme yapılmasının mümkün olmadığı ifade edilen kararda, iptali istenen maddenin, MASAK'a her türlü bilgi ve belgeyi talep etme yetkisi verdiği anlatıldı.

Bunun kişisel verilere ilişkin düzenleme niteliğinde olduğu belirtilen kararda, "Anayasa Mahkemesi, açıklanan nedenlerle kuralın konu bakımından yetki yönünden Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline, iptal hükmünün kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir." denildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakırlı gençlerin tarla ve çobanlıktan dünya kupasına uzanan başarısı

2022-05-24 12:53 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerek Rusya gerek Ukrayna'yla ilgili denge politikası güdüyoruz

2022-05-19 21:53 - Siyaset

Türk Tarih Kurumu Başkanı Çetin: Tarih Kurumunun arşivleri, devlet arşivlerimiz herkese açık

2022-05-20 11:34 - Gündem

Bursa'da 50 milyon doldurulmuş makaron ele geçirildi

2022-05-22 14:02 - Asayiş

Fed tutanakları, gelecek birkaç toplantıda 50 baz puanlık faiz artışına olan desteği gösterdi

2022-05-25 22:28 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'i andı

2022-05-25 22:45 - Gündem

İngiltere'de yılın en iyi genç oyuncusu ödülünü yine Foden kazandı

2022-05-21 14:21 - Spor

UEFA ve ulusal kulüp lisansı alan kulüpler belli oldu

2022-05-20 19:02 - Spor

İran'da hava kirliliği birçok kentte hayatı olumsuz etkiliyor

2022-05-25 15:35 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı New York'ta 'Türk Günü Yürüyüşü' düzenleyecek

2022-05-19 15:21 - Dünya

İlgili Haberler

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

01:28 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Çocuklarımızı demoralize edecek şeylerden çok rahatsız oluyorum

23:13 - Gündem

DMM, İstanbul'da imara açılan askeri arazilere ticaret projelerinin yapıldığı iddialarını yalan

22:23 - Gündem

Bolu'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

20:32 - Gündem

TES-İŞ ile Muğlalı işçilerden enerji ve maden düzenlemesine destek açıklaması

18:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Avrupa Ligi'nde 2. eleme turuna yükselen takımlar belli oldu

01:33 - Spor

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

01:28 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu maçları tamamlandı

01:23 - Spor

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Fenerbahçe, ilk hazırlık maçında Portimonense'yi 2-1 yendi

00:07 - Spor