?>

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Türk ekonomisi ihracata yönelen bir yola girdi

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Geçtiğimiz 6-7 aydan beri, özellikle Merkez Bankası, faiz oranlarını düşürerek ekonomimizi ihracata doğru yönlendiren bir yola doğru girdik." ifadesini kullandı.

Ekonomi - 4 yıl önce

İstanbul

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Ekonomi İşleri Birimince İstanbul'un 39 ilçesinde düzenlenen "Ekonomi Buluşmaları" toplantısı, Sultangazi ile devam etti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan'ın sunumuyla, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ekonomi İşleri Birimi Başkanı Gıyaseddin Gergin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya,Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, AK Parti Sultangazi İlçe Başkanı Süleyman Yiğitoğlu, iş insanları ve sanayiciler katıldı.

Gürcan, Ekonomi Buluşmaları Programı'n Kayseri'den, Şırnak'a Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Türk ekonomisinin ihracata doğru yöneldiğine dikkati çeken Gürcan, "Ekonomide özellikle 2020'de yaşadığımız pandemi sürecinden sonra 2021 yılında Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin kararıyla artık ekonomimizi istihdama dayalı, ihracatı önceleyen ve yatırımını büyüten bir ekonomi modeline doğru yönlendirdik. Geçtiğimiz 6-7 aydan beri, özellikle Merkez Bankası, faiz oranlarını düşürerek ekonomimizi ihracata doğru yönlendiren bir yola doğru girdik." dedi.

"2003'ten 2020 yılına kadar Türkiye her yıl ortalama yüzde 3,4 büyüdü"

Gürcan, küresel salgın döneminde de Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğüne vurgu yaparak sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye 2003'ten 2020 yılına kadar ortalama her yıl yüzde 3,4 seviyesinde büyüme kaydetti. Ancak geçtiğimiz yıl pandemiyle beraber 2020'den sonra dünyada ciddi bir daralma oldu. 2021 yılında Dünya yüzde 3,1 küçüldü. Ancak Türkiye ekonomisi yüzde 1,8'lik bir büyüme kaydetti. Bu kapsamda, Türkiye Çin'le beraber büyüyen iki ülkeden birisi oldu. Çin ise yaklaşık 2,3 oranında büyüme kaydetti. Diğer bütün ülkelerde özellikle Hindistan'da 7,3'lük işte Avrupa bölgesinde 6,3'lük bir ekonomik daralma baş göstermiştir. Türkiye bunu kendisi için bir avantaj olarak almıştır."

Türkiye'nin salgının etkilerinden en hızlı toparlanan ülke olduğunu belirten Gürcan, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye salgının etkisinden en hızlı toparlanan ülkelerden biri olmuştur. Ve yüzde 22'lik bir büyümeyle salgın sonrasında hızla normal hayata dönmüştür. 2021 yılının 3'üncü çeyreğinde ise yüzde 7,4'lük oranla hala en hızlı büyüyen ülkelerden bir tanesidir. İlk 3 çeyrekteki büyümeye yurt içi talebin katkısı 6,7, yurt dışı talebin katkısı da 5,1 olmuştur. Bu da bizim çok dengeli bir büyüme yaptığımızı gösteriyor. Sadece iç talepten dolayı değil aynı zamanda yurt dışı talebin de iç talebe oranı yaklaşık olduğunu rahatlıkla gösteriyor ve böylece dengeli bir büyümemiz görülüyor. Bu tablolar gerçekten Türkiye'nin güçlü ekonomisini gösteriyor."

Konkordato ilan eden şirketlerin sayısında düşüş

Gürcan, kurulan şirket sayılarının artarken, kapanan ve konkordato ilan eden şirketlerin sayısında ise düşüş olduğuna dikkati çekerek, "Konkordato ilan eden şirketlerimizin sayısında ciddi bir düşüş var. Bu oran 2018'de bin 109 iken 2021'de yaklaşık 298 şirket konkordato ilan etmiş." dedi.

Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tuttuğunu hatırlatan Gürcan, "Zaman zaman 'Türkiye'de politika faizleri enflasyonun çok altında', 'İşte enflasyondan düşük faiz politikasıyla yol yürünmez.' 'Enflasyon artı faiz vermek gerekiyor' gibi söylemler oluyor. Ancak, ABD'de enflasyon 7 iken faizler 0,3, AB'de şu an enflasyon 5 iken faizler 0 düzeyinde bütün dünyada enflasyon faizin üzerinde seyrediyor. " şeklinde konuştu.

Gürcan, ihracat ve imalat sanayi şirketleri için bir puanlık kurumlar vergisi indiriminin kabul edildiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

"Yatırım fonlarında elde edilen kar paylarının istisna edilmesine ilişkin düzenleme de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.Önümüzdeki süreçte gelire endeksli senetler ihraç edeceğiz. Öncelikli sektör kredilendirme programlarını hayata geçireceğiz. Proje bankacılığıyla, sanayicimize daha proje bazında destekleri artırarak vereceğiz ve Katma Değer Vergisi'nde de bir sadeleştirme yapacağız. Bununla ilgili de sayın bakanımızın da çok ciddi bir talebi var, isteği var. Özellikle Katma Değer Vergisi'ni çeşitli oranlarda değil de daha sadeleşmiş bir şekilde vatandaşımızın önünde olması gerektiğine inanıyor. Mahsuplaşmayla alakalı da bir çalışmamız var. Devletin alacaklarıyla kişilerin bir yerde mahsuplaşmasını sağlamak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Peker Holding, 2022'de yatırıma 4 koldan devam edecek

2022-01-17 13:42 - Ekonomi

'Trablus Paşası' Karamanlı Yusuf’un yıllara meydan okuyan evi Türk mimarisinden izler taşı

2022-01-21 14:13 - Dünya

Lavrov: ABD ve NATO'dan güvenlikle ilgili tekliflere yanıt bekliyoruz

2022-01-17 17:24 - Dünya

Zeray İnşaat, yeni projesi Zeray Esil Kartepe'yi tanıttı

2022-01-14 18:27 - Ekonomi

Diyarbakır'ın ilk ve tek kadın 'şahin'i trafik denetimi için yollarda

2022-01-18 15:35 - Çevre-Hayat

Yukatel Kayserispor evinde galip

2022-01-19 20:29 - Spor

Osmanlı diplomatı Mehmet Remzi Bey'in naaşı 11 yıl sonra yeniden eski mezarında

2022-01-21 13:42 - Dünya

Kalın: Türkiye Rusya-Ukrayna gerginliğinin çözümünde her türlü rolü oynamaya hazır

2022-01-19 10:22 - Gündem

Lider Trabzonspor, Sivas'ta hız kesti

2022-01-15 19:00 - Spor

Elazığ depreminin ardından inşa edilen 32 camiden ezan sesi yükseliyor

2022-01-20 21:13 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

TÜRSAB 26. Olağan Genel Kurulu'nda Firuz Bağlıkaya yeniden başkan seçildi

22:28 - Ekonomi

KVKK'den 'Kasım ve Cuma' indirim kampanyaları için 'sahte web sitelerine dikkat' uyarısı

17:09 - Ekonomi

Çin'de doğrudan yabancı yatırımlardaki düşüş sürüyor

15:57 - Ekonomi

KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı'nın bu yılın 3. çağrısına 1266 işletme başvurdu

15:53 - Ekonomi

Trabzon'da balıkçı tezgahlarını hamsi süslüyor

15:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fenerbahçe konuk olduğu Çaykur Rizespor'u beş golle yendi

22:22 - Spor

TÜRSAB 26. Olağan Genel Kurulu'nda Firuz Bağlıkaya yeniden başkan seçildi

21:49 - Çevre & Seyahat

Doğu Akdeniz 2025 Davet Tatbikatı basın brifingi yapıldı

21:27 - Gündem

Mersin'de su kesintisinin uzamasına MESKİ'nin deplase çalışmasındaki arıza sebep oldu

21:13 - Gündem

Ordu'da çıkan örtü yangınına müdahale ediliyor

21:08 - Gündem