?>

Havacılık sektörü 2028'de yüzde 45 büyüyebilir

"Hız, konfor ve düzenli seferler olarak bakıldığında, havacılık, vazgeçilmezliğini sürdürecektir"

Genel - 5 yıl önce

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Düzgün, pandemi döneminin havacılık sektöründeki büyümeyi yavaşlattığını belirterek, sektörün 2028 yılında 2019'a göre yüzde 45 büyüyeceğini bildirdi.

İstanbul Medipol Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, dünyanın dört bir yanında etkisini gösterirken, ekonomik olarak da ülkeleri ağır etkiledi. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında ise havacılık yer alıyor.

Krizin ağır bir şekilde seyrettiği bahar aylarında hava yolu yolcu taşımacılığı dünyanın her yerinde durma noktasına geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de Kovid-19'dan etkilenen havacılık sektörünün 2023'ten önce tamamen toparlanamayacağını ve sektörün derin yapısal değişikliklerle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

- "Havacılık, vazgeçilmezliğini sürdürecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Düzgün, pandemi döneminin sadece havacılık sektöründeki büyümeyi yavaşlattığını belirterek, gelecek yıllarda sektörün daha fazla gelişeceğine işaret etti.

Düzgün, şunları kaydetti:

"Moody's'in açıklamış olduğu 2023 tarihi, tıbbi ve toplumsal temele dayanan bir tahmin. Fakat hız, konfor ve düzenli seferler olarak bakıldığında, havacılık vazgeçilmezliğini sürdürecektir. Dolayısıyla sektör, yolcu ve yük hacmi olarak büyük oranda toparlanacaktır.

2019 toplam hacmi üzerinden hareket edecek olursak, 2020'de yüzde 40-60, 2021'de yüzde 80 ve 2022'nin ilk 8 ayında yüzde 100, takip eden yıllarda ise 2022'de elde edilen hacmin yüzde 6-8 büyüyerek sürecin gelişeceğini düşünüyorum. 2028 yılına gelindiğinde, 2019 yılının yüzde 45’i oranında bir büyüklüğe ulaşacağını tahmin edebiliriz."

Pandemi döneminin sadece büyümeyi yavaşlattığını aktaran Düzgün, "Sonraki yıllarda sektörün ivmesini artırarak çok daha fazla gelişeceğini düşünüyorum. Hızla gelişmekte olan Türk havacılığının ise bu süreçte rakipleri gibi bazı mali kayıpları olacaktır. Fakat ülkemizde bu konuda yapılan doğru yatırımlar düşünüldüğünde bazı iş hacimlerinin ülkemize yönelmesi söz konusu olabilir. Dolayısıyla yakın zamanda bu krizin bir fırsata dönüşmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle özellikle artan hacme karşı tüm hazırlıkları yapıp çok kısa bir süre içinde talebi beklemek şu an için yeterli olacaktır."

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2020-06-13 02:18 - Genel

Venezia'da restoran ve kafeler hizmete girdi

2020-06-09 16:37 - Genel

Avrupa'da yarıda kalan futbol heyecanı yeniden başlıyor

2020-06-10 21:42 - Spor

Sanayi üretimi nisanda azaldı

2020-06-12 15:45 - Ekonomi

Koruma altındaki kelaynaklardan sevindirici haber

2020-06-14 17:17 - Çevre-Hayat

Üç kardeşin ürettiği taş klarnetler yoğun ilgi görüyor

2020-06-12 16:57 - Çevre-Hayat

Rus sağlık sistemine 'yetersiz yatırım' uyarısı

2020-06-11 20:00 - Ekonomi

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: İsrail'in ilhak planı uluslararası hukuka uygun değil

2020-06-10 18:07 - Dünya

Boyner Game Cup sona erdi

2020-06-10 18:27 - Genel

Teknosa'dan babaları mutlu edecek kampanyalar

2020-06-15 15:56 - Genel

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Küresel ısınma, İngiltere'de 32 derecelik tehlikeli sıcaklıkları 100 kat daha olası hale getiri

08:33 - Dünya

Türkiye - Ermenistan ilişkilerinde inşa süreci; yeni bir dönümün başlangıcı -Mehmet Yıldırım yazdı-

07:47 - En Son Yazılar

Bir medeniyet hareketi: Ahîlik ve Savaş -Hikmet Kara yazdı-

06:50 - En Son Yazılar

Burkina Faso, Rusya'nın desteğiyle nükleer enerji santrali kuracak

03:43 - Dünya

BM, İsrail ordusunu, bu yıl da çatışmada çocuklara zarar verenler 'kara liste'sinde tuttu

02:18 - Dünya