?>

Hatay'da 'gazella gazella' popülasyonunda artış

Türkiye'deki varlığı sadece Hatay'da tespit edilen nesli tükenme tehlikesi altındaki "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının 2009'da 150 civarında olan sayısı, 10 yılda 925'e ulaştı.

Genel - 6 yıl önce

HATAY (AA) - Türkiye'de sadece Hatay'ın Suriye sınırındaki ilçelerinde yaşadığı belirlenen, nesli tükenme tehlikesi altındaki "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının sayısı 925'e yükseldi.

İsrail dışında sadece Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri arasındaki Suriye sınırı bölgesinde gözlemlenen, 2009'daki ilk sayımda 150 civarında olduğu belirlenen Hatay'daki dağ ceylanlarının sayısında, her geçen yıl artış yaşandı.

Ceylanların yaşam alanı olan yaklaşık 13 bin hektarlık arazi, geçen ay Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edildi.

Bölgede Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi ekiplerince yapılan envanter çalışmasında, 2018'de 757 olan dağ ceylanı sayısının, yaklaşık yüzde 22'lik artışla 2019 sonu itibarıyla 925'e ulaştığı tespit edildi.

Bölgede, 2014'te kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi ile de sayıdaki artışın yanı sıra salgın hastalık ve yaralanma gibi tehlikelere karşı neslin devamlılığı amaçlanıyor.

"Sayılarının artması sevindirici"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay dağ ceylanlarının, dünyada nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının talimatıyla her yıl bölgede envanter çalışması yapıldığını anlatan Akın, alınan önlemlerle dağ ceylanı sayısında her geçen yıl artış tespit edildiğini dile getirdi.

Akın, "Sayıların artması bizim için sevindirici. Bu bölgenin tam merkezinde de Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi var. Burası Hatay dağ ceylanlarının herhangi salgın hastalıkta hayatlarının garanti altına alınması gibi bir işlev görüyor. Bu alanda da şu an 24 bireyimiz var." dedi.

Avlanma yasağı uyarısı

Türün çoğalmasının amaçlandığı merkezde yetkililerin 24 saat görev aldığını belirten Akın, "gazella gazella" neslinin devamı için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı.

Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda avcılığın yasak olduğunu, burada avlananlara ciddi cezai işlemler uygulandığını kaydeden Akın, vatandaşların karşılaştıkları durumları 112 Acil İhbar Hattı'na bildirmesini istedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Türk işadamı Faruk Yener, “BAT" Rusya, Belarus ve Orta Asya Genel Müdürü oldu

2020-01-20 07:27 - Özel Haber

Bakan Turhan: Deprem bölgesinde ulaşımı engelleyecek bir durum söz konusu değil

2020-01-25 13:27 - Genel

Tüketici güven endeksi arttı

2020-01-23 13:30 - Ekonomi

İstanbul bu hafta birbirinden renkli etkinliklere sahne olacak

2020-01-26 14:38 - Magazin

Kütahya'da 5 bin 365 parça tarihi eser ele geçirildi

2020-01-19 18:22 - Gündem

Ev temizliğinden kazandığı sermayeyle mantar üreticisi oldu

2020-01-22 14:57 - Çevre-Hayat

AB'den 'Türkiye fonlarında yeni kesinti olmayacak' açıklaması

2020-01-19 20:17 - Dünya

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş'ten genç futbolculara tavsiyeler

2020-01-25 22:02 - Spor

İçişleri Bakanı Soylu: 1 kişi hayatını kaybetti

2020-01-25 01:22 - Gündem

Malatya Valisi Baruş: Malatya'da 6 vatandaşımız hayatını kaybetti

2020-01-25 02:47 - Gündem

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

AB, Gazze'nin yeniden inşası sürecinde aktif rol üstleneceğini yineledi

22:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi'ne ilişkin paylaşım

21:42 - Siyaset

Yeşil Burun Adaları, 2026 FIFA Dünya Kupası biletini aldı

21:38 - Spor

Hollanda'da ASALA'nın şehit ettiği Ahmet Benler, Lahey ve Marmaris'te anıldı

21:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şarm el-Şeyh Anlaşması'nın imza törenine katıldı

21:12 - Siyaset