Hatay'da koruma altındaki Milleyha Sulak Alanı göçmen kuşların uğrak noktası oluyor

Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Milleyha Sulak Alanı, çok sayıda göçmen kuşun uğrak noktası oluyor

Çevre-Hayat - 4 ay önce

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2021'de "sulak alan" ilan edilen, geçen yıl da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca "doğal sit alanı" olarak tescillenen ve koruma alanı 126 hektardan 383 hektara çıkarılan Milleyha, kuşların göç yollarındaki en önemli durakları arasında yer alıyor.
Havaların ısınmaya başlamasıyla kuş popülasyonunun yoğunlaştığı Milleyha'da turna, leylek, sakarmeke, balıkçıl gibi çok sayıda göçmen kuş gözlemleniyor.
Göçmen kuşların önemli bir dinlenme ve beslenme alanı olan bölge, kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarının da uğrak noktası arasında yer alıyor.
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Milleyha'nın deniz ile kara arasında tatlı ve tuzlu suyun dengede bulunduğu nadir sulak alanlardan biri olduğunu söyledi.
Bölgenin kuşların göç yolu üzerindeki önemli bir durak noktası olduğunu anlatan Atik, kuşların binlerce kilometre kat ettikten sonra burada dinlenip beslendiğini ve ardından Avrupa'ya doğru yolculuklarını sürdürdüklerini belirtti.
Baharla bölgedeki kuş hareketliliğinin de arttığını, bölgede yoğun kuş hareketliliğinin yaşandığını ifade eden Atik, şöyle konuştu:
"Nisan ayının gelmesiyle on binlerce kuş buraya geliyor, burada dinleniyorlar. Sonbaharda yavrularıyla birlikte yine aynı bölgeye geliyorlar. Nasıl ki şehirler arası yolda dinlenme tesislerinde mola veririz, kuşlar da burada mola veriyor, ondan sonra yolculuklarına devam ediyorlar. Burada inanılmaz kuş çeşitliliği var. Tür sayısı 317'yi geçmiş durumda, Türkiye'de yalnızca Milleyha'da görülen 15-16 tür bulunuyor. Bu açıdan buranın öneminin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor."
Atik, bu yıl yağışlarla bölgenin daha fazla su tuttuğunu ve bu durumun daha fazla sayıda göçmen kuşun bölgeye gelmesini sağladığını belirtti.
Kuş gözlemcisi Ali Atahan da Milleyha'nın Türkiye'deki en zengin kuş alanlarından biri olduğunu belirtti.
Milleyha'nın coğrafi konumunun kuşlar açısından büyük avantaj sağladığını vurgulayan Atahan, "Milleyha Afrika üzerinden göç yoluyla Türkiye'ye gelen kuşların ana uğrak yerlerinden biri, aynı zamanda Akdeniz kıyı şeridinde bulunması nedeniyle deniz kuşlarına da ev sahipliği yapıyor." dedi.
Atahan, bölgenin yalnızca göç dönemlerinde değil, kış aylarında da Orta ve Güney Asya'da dağılım gösteren bazı kuş türlerine ev sahipliği yaptığını ifade etti.
Bu yıl yağışların iyi gitmesiyle alandaki su seviyesinin yükseldiğini belirten Atahan, şöyle devam etti:
"Kış boyunca su seviyesi oldukça yüksek gitti. Avcılığın da azalmasıyla kuş sayısında ciddi artış gördük. Önceden ördek çeşitliliği fazlaydı ancak birey sayısı azdı. Bu yıl ise sayılar yüzleri aştı, hatta bine yaklaşan günler oldu. Son 20 yılı düşündüğümüz zaman burası Türkiye'ye en çok yeni kuş türü katkısı sağlayan alan. O nedenle Türkiye'nin birçok yerinden çok sayıda kuş gözlemcisi her yıl buraya geliyorlar."
Kuş gözlemcisi Erol Yüksek ise yağışlarla su seviyesinin yükseldiği Milleyha Sulak Alanı'nda bu yıl daha fazla kuş gözlemlediklerini ifade etti.
Doğa fotoğrafçısı Meriç Aktar, yıllardır göçmen kuşları fotoğrafladığı Milleyha'nın "doğal sit alanı" olarak tescillenerek koruma alanının artırılmasıyla daha temiz bir görünüme kavuştuğunu kaydetti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bilim insanlarından "bilinçsiz kan sulandırıcı ilaç kullanmayın" uyarısı

2026-04-12 14:27 - Sağlık

Antalya "Diplomasi Forumu" için hazır

2026-04-16 13:28 - Siyaset

Ressam Mehmet Ali Doğan, "Zamana Karşı Tezler" sergisinde çağın krizlerine ayna tutuyor

2026-04-17 12:42 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı vefatının 33. yılında andı

2026-04-17 12:43 - Gündem

İran'ın güneydoğusunda güvenlik güçlerine saldırıda 3 polis öldü

2026-04-16 10:52 - Dünya

ABD'de 50 milyondan fazla kişi, şiddetli fırtına ve hortum riskine karşı uyarıldı

2026-04-15 11:58 - Dünya

Antalyaspor, Süper Lig'de yarın Konyaspor'u konuk edecek

2026-04-16 09:17 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, PAB 152'nci Genel Kurul Başkanlığına seçildi

2026-04-16 11:26 - Siyaset

Ticaret Bakanlığı kurumun adıyla yapılan sahte yatırım tekliflerine karşı uyardı

2026-04-15 17:02 - Ekonomi

Ukrayna: Rusya'nın düzenlediği hava saldırılarında en az 15 kişi öldü ve 95 kişi yaralandı

2026-04-16 10:15 - Dünya

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya