?>

Hatay'da 3 bin yıllık kadın heykeli

Kentte kazı çalışmaları devam eden Tayinat Höyüğü'nde Kral Suppiluliuma'nın karısı olduğu tahmin edilen kadın heykeli bulundu. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

HATAY - ERDAL TÜRKOĞLU

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde devam edilen Tayinat Höyüğü kazısında, Kral Suppiluliuma'nın karısı olduğu düşünülen, aynı ebatlarda kadın heykeli bulundu.

Hatay'da 13 yıldır süren Tayinat Höyüğü arkeolojik kazısının bu sezonluk çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kanada'nın Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığındaki 20 kişilik ekiple devam eden çalışmalarda, milattan önce 9. yüzyıldaki Geç Hitit Dönemi'ne ait olduğu belirlenen bir kadın heykeline ulaşıldı.

Baş ve gövdeden oluşan, bir kısmı parçalanan heykelin, Kral Suppiluliuma'nın eşi olduğu tahmin edilirken, kesin sonuç yaklaşık 1 yıl sürecek çalışmalar sonuncunda belli olacak.

Kazı başkanı Harrison, AA muhabirine, 13 yıldır devam eden Tayinat Höyüğü kazısının bu sezonluk çalışmalarında önemli bir bulguya rastladıklarını kaydetti.

Son yıllardaki kazılarında, kapı alanı olduğunu düşündükleri bir alanda çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Harrison, "2012 yılında Kral Suppiluliuma'nın heykelini bulmuştuk. Aynı bölgede yaptığımız çalışmalarda, belden yukarısı korunmuş şekilde bir kadın heykeli bulduk. Suppiluliuma heykeliyle aynı döneme ait olan bu heykelin ebatları, boyutları ve ikonogrofik öğeleri çok benzemekte." ifadelerini kullandı.

"Bir kadın heykeli bulmak çok değerli"

Heykelin yüz üstü atılmış halde bulunduğunu aktaran Harrison, heykelin antik dönemde parçalanarak bu şekilde atıldığını tespit ettiklerini bildirdi.

Harisson, bir kadın heykeli bulmanın kendileri için çok değerli olduğunu vurgulayarak, şunları konuştu:

"Heykelin çok büyük olduğunu orijinal boyutunun 4-5 metre olduğunu düşünüyoruz. Heykelin çok sayıda parçası da bulundu. Bir restorasyon projesine başlayacağız. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde heykelin tamamlanmış halini sunabileceğiz. Tabi bu heykelin kim olduğunu ve neden böyle parçalanarak atıldığını çok merak etmekteyiz. Bununla ilgili 3 fikrimiz var. Bu heykelin aynı yerde bulunmasından dolayı Kral Suppiluliuma'nın eşi olma ihtimali oldukça fazla. Anadolu tanrıçası Kubaba'nın heykeli olabilir ancak bu heykel, inografik olarak bakıldığında daha çok bir insanı andırıyor. Son olarak da kraliyet ailesinin ilk atası ya da aileden bir soyluya ait olabilir, bu da bir ihtimal."

Geç Hitit Dönemi'ne ait bu önemli bulgunun tamamlanmış halini ve neden parçalandığı gibi konuları yapılacak çalışma sonrasında tanıtıp, açıklayacaklarını dile getiren Harrison, kazı çalışmalarında kendilerine yardımcı olan Kültür Bakanlığı ve Hatay Arkeoloji Müzesi görevlilerine teşekkür etti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ecdadın hatırası üniversite kapısı

2017-08-12 16:22 - Gündem

Maçka'da şehit olan başçavuş için tören düzenlendi

2017-08-12 14:37 - Gündem

Ukraynalılar Türk yemeklerinin tadına bakacak

2017-08-11 20:07 - Çevre-Hayat

Türkiye Avrupa'ya kaçırılan eserlerin peşinde

2017-08-10 14:47 - Kültür Sanat

KOSGEB desteğiyle 'patron' oldular

2017-08-12 17:02 - Ekonomi

Ünlü stilist DJ kabininden ayrılamıyor

2017-08-11 22:57 - Magazin

Taha ve Soner Dünya Şampiyonası'na zirvede gidecek

2017-08-11 16:52 - Spor

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan 'yerli otomobil' müjdesi

2017-08-10 23:57 - Ekonomi

Bingöl'de çocuklar 'Oyun Karavanı Projesi' ile buluştu

2017-08-10 14:32 - Çevre-Hayat

81 ilde asayiş denetimleri

2017-08-11 01:47 - Asayiş

İlgili Haberler

5. İstanbul Dijital Sanat Festivali yarın başlıyor

18:55 - Kültür Sanat

Kırgızistan'da 'Cengiz Aytmatov Türk Dünyası'nın Geleceği' forumu gerçekleştirildi

15:13 - Kültür Sanat

Geleneksel deri işlemeciliği Isparta'da yaşatılıyor

12:33 - Kültür Sanat

Çöpte bulduğu şemsiyeyi taş baskı sanatıyla kullanılabilir hale getirdi

12:23 - Kültür Sanat

'Kul' filminin çekimleri 11 Haziran'da İstanbul'da başlayacak

23:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Biz zorbalığa boyun eğmeyeceğiz

23:18 - Dünya

ABD, Bağdat Büyükelçiliği'ndeki bazı personelini geri çekeceğini AA'ya doğruladı

22:57 - Dünya

AP: ABD, Bağdat Büyükelçiliğindeki zorunlu olmayan personelini geri çekmeye hazırlanıyor

22:03 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu: Osmanlı İmparatorluğu'nun yakın zamanda geri döneceğini düşünmüyorum

21:57 - Dünya

Tarım ve Orman Bakanlığı, tescilli tarla ve bahçe bitkileri sayısını açıkladı

21:38 - Ekonomi