?>

Hastalığından yola çıkarak kurduğu markasıyla 40 kişiye istihdam sağladı

Girişimci Bahar Şamhili Tanju, 10 yıl önce aldığı kemik erimesi tanısının ardından evde hazırladığı kemik suyunu KOSGEB'in desteğiyle markalaştırarak, 40 kişiye istihdam sağlıyor.

Ekonomi - 4 ay önce

İstanbul

İstanbul'da yaşayan Tanju'ya, şikayetleri üzerine 2014'te gittiği hastanede "kemik erimesi" olarak da bilinen osteoporoz tanısı konuldu.

Bunun üzerine Tanju, doktorlarının tedaviye destek önerisiyle evde hazırladığı ilikli kemik sularını tüketmeye başladı. Hem tedaviye uyması hem de sağlıklı beslenmeyle sağlığına kavuşan Tanju, bu alanda satışa sunulmuş "doğal kemik suyu" olmadığını fark etti.

Bunun üzerine harekete geçen ve KOSGEB'in desteğiyle ilikli kemik suyu ile çorbaların bulunduğu markasını kuran Tanju, 40 kişiye de istihdam sağlamaya başladı.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tanju, "10 yıl önce bu kıymetli gıdayı kullanmaya başladım ve çok faydasını gördüm. Sadece kemiklerimde değil, cildimden saçıma kadar bunun etkisini görmek beni çok heyecanlandırdı. Tedavi gördüğüm tüm doktorlarım bu hastalıkta beslenmenin çok önemli olduğunu, kolajenden zengin beslenmenin iyileşmeme yardımcı olabileceğini söyledi. Ben de evimde doktor tavsiyesiyle kemik suyu, tavuk suyu ve balık suyu yapar oldum. Bunları düzenli olarak yaptım ve kullandım." diye konuştu.

O dönemde taze kemik suyunun marketlerde bulunmadığını anlatan Tanju, halihazırda böyle bir ürünün olmadığını görünce kendi markasını kurmak üzere harekete geçtiğini dile getirdi.

Tanju, "Bu kadar kıymetli bir gıdanın üstelik bizim kültürümüzde var olan, bütün dünya mutfaklarının da baş tacı olan bu kıymetli ürünleri, en taze haliyle üretip, herkese en doğal haliyle sunma hedefiyle yola çıktım." ifadelerini kullandı.

Tanju, ilikli kemik suyunun beslenme değerlerini koruyarak en doğal haliyle üretebilmek için 2016'da iki üniversiteden öğretim üyeleriyle 9 ay boyunca AR-GE çalışması yaptıklarını söyledi.

Oluşturduğu markanın projesini KOSGEB'e sunduğunu belirten Tanju, "Ben bir kadın girişimci olarak KOSGEB'ten destek aldım ve son derece motive edici oldu. Markamız Türkiye'nin kendi sermayesiyle kurulmuş bir kadın girişimci markası." dedi.

"Köklerimize saygıyla üretiyoruz"

Kemik sularını hazırlamanın çok meşakkatli ve uzun saatler alan bir iş olduğuna işaret eden Tanju, oluşturduğu yerli markayla ihtiyacı olanların ürüne kolayca ulaşabileceğini söyledi.

Şu anda 17 çeşit ürün ürettiklerini ifade eden Tanju, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ürünlerin içinde, 5 çeşit kemik ve tavuk suyu, 4 çeşit sakatat çorbası ve mercimek ile ezogelin çorbası gibi Anadolu tatlarının da yer almasını istedim. Bu çorbalar tamamen coğrafi işaretli ürünlerle hazırlandı. Örneğin Mardin Midyat'tan mercimek kullanıyoruz, Diyarbakır Karacadağ'dan kepekli pirinç geliyor, sade yağımız Erzurum'dan geliyor. Tamamen gluten içermeyen çok özel bir üretimimiz var. Aslında biz geleneği geleceğe taşımak istiyoruz, globale taşımak istiyoruz. Bizim o kadar özel ürünlerimiz var ki üstelik bunlar Anadolu kadının elinden çıkıyor. Biz bu ürünleri Anadolu'da o kıymetli kadınlarımızın ürettiği coğrafi işaretli ürünlerle hazırlıyoruz ve markette insanların kolayca kullanıma sunuyoruz. Gelenekseli sürdürüyoruz. Köklerimize saygıyla üretiyoruz. En büyük heyecanımız bu geleneksel gıdayı globale taşımak."

Tanju, "Herkesin iyi beslenmeye ihtiyacı var. İyi gıdayı herkese sunmak benim en büyük heyecanım ve en büyük hedefimdi. Çok şükür emeklerimiz karşılık buldu. Doğal gıdayı en ekonomik şekilde vatandaşlarımızla buluşturmaya çalıştım." diye konuştu.

"En büyük hedefim geleneğimiz olan bu gıdayı globale taşımak"

Tanju, markasıyla 40 kişiye istihdam sağladığını, bu sayının yüzde 50'sinin kadın personel olduğunu ve gelecek dönemde kadın istihdamının artacağını belirtti.

En büyük hayalinin ihracat olduğunu ve bunun için gerekli girişimlere başladığını ifade eden Tanju, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son yıllarda dünyada tıpkı çay ve kahve gibi kemik suyu satan kafeler açılmaya başlandı. Bu aşağı yukarı son 10 yılın hikayesi. Çok sağlıklı bir içecek. Bu ürün tüm dünyanın göz bebeği olmaya başladı. Bize de hem Avrupa'dan hem Asya ülkelerinden çok fazla talep geliyor. Dolayısıyla biz de ürünlerimizi gönderebilmek için gereklilikleri yerine getirmeye çalışıyoruz. En büyük hedefim geleneklerimizde olan bu özel gıdayı globale taşımak, bunun için çok çalışıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Asya ve Pasifik'te 2025 gündemini seçimler belirleyecek

2025-01-01 21:47 - Dünya

Enflasyon, yıllık bazda yüzde 44,38'e geriledi

2025-01-03 11:08 - Ekonomi

Beşiktaş, Süper Lig'in 18. haftasında yarın Çaykur Rizespor'a konuk olacak

2025-01-02 11:09 - Spor

Kars ve Ardahan'da göletler dondu, Tunceli'de bitkiler kırağıyla kaplandı

2025-01-01 13:09 - Çevre-Hayat

Almanya İçişleri Bakanı Faeser, Suriyelilere sağlanan korumanın gözden geçirileceğini söyledi

2025-01-06 00:47 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Niğde'de şehit Ömer Halisdemir'in babasıyla görüştü

2025-01-05 13:53 - Siyaset

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında bugüne kadar 736 güvenlik çalışanı öldü

2025-01-02 18:38 - Dünya

İzmir'de hastanın pankreasındaki kitle robotik cerrahiyle çıkarıldı

2025-01-03 12:09 - Çevre-Hayat

Dünyada 2030'a kadar 78 milyon net yeni iş fırsatı oluşması bekleniyor

2025-01-08 11:12 - Ekonomi

Vanlı genç girişimci, 300 küçükbaş hayvanını 9 yılda 3 bin 500'e çıkardı

2025-01-06 12:03 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Su ürünü ve hayvansal mamul ihracatçısı şirketler ödüllendirildi

15:38 - Ekonomi

Libya Ticaret Bakanı Huveyc: Türkiye'yle ticaret hacminde hedefimiz 10 milyar dolara ulaşmak

14:43 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Doğru zamanda doğru finans imkanlarıyla Kanal İstanbul’u yapacağız

14:37 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Kanal İstanbul'u kesinlikle yapacağız

14:07 - Ekonomi

Öğrenciler topraksız tarımla elde ettikleri yeşil yemle hayvancılıkta maliyeti düşürmeyi hedefliyor

13:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in Lübnan'da düzenlediği hava saldırılarında 4 kişi öldü

17:13 - Dünya

Kartalkaya'daki otel yangınının başlama anına ilişkin görüntüler ortaya çıktı

16:53 - Gündem

İsveç'te 1 Mayıs gösterilerinde yüzlerce kişi İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti

16:43 - Dünya

DMM'den "İtalya 5 bin Türk'ün vize randevusunu iptal etti" iddiasına ilişkin açı

16:22 - Gündem

Dünyada 1 Mayıs kutlamaları

16:03 - Dünya