?>

Hanwha Qcells, Suudi güneşine de talip

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali ihalesini kazanan Güney Koreli Hanwha Qcells Co, Suudi Arabistan'ın ilk güneş enerjisi ihalesinde de yeterlilik şartlarını sağlayan 27 uluslararası şirketten biri oldu. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 8 yıl önce

ANKARA

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Kalyon ile birlikte kazanan Güney Koreli Hanwha Qcells Co, Suudi Arabistan'ın bu yıl hayata geçireceği 300 megavatlık Sakaka güneş enerjisi santrali ihalesine de talip oldu.

AA muhabirinin, Suudi Arabistan Yenilenebilir Enerji Proje Geliştirme Ofisi'nden edindiği bilgiye göre, Suudi Arabistan yenilenebilir enerji projeleri için ilk teklifleri aldı.

Güneşte 300, rüzgarda ise 400 megavatlık projeler için ihaleye çıkan Suudi Arabistan'ın bu projelerine toplamda 128 başvuru geldi. Bu başvurular arasından 27 uluslararası firma güneş için, 24 firma da rüzgar enerjisi projesi için yeterlilik aldı.

Bu firmalar arasında bin megavat kapasiteli ve Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali Karapınar YEKA'yı Kalyon ile birlikte yapacak olan Hanwha Qcells Co. da bulunurken, bu ihalede Kalyon-Hanwha grubuyla son tura kalan ACWA Power ve Türkiye'de faaliyetleri bulunan First Solar gibi şirketler de yer alıyor.

Bu arada, Suudi Arabistan'ın rüzgar enerjisi proje için de aralarında Toyota Tsusho Corporation, Vestas, Siemens, EDF, GE ve ACWA Power gibi uluslararası şirketler de yeterlilik şartlarını sağlayan 24 firma arasında bulunuyor.

Suudilerin her iki ihalesinin kazananıyla güneşte 25 yıllık, rüzgarda ise 20 yıllık enerji alım anlaşması imzalanacak.

2023'e kadar 10 bin megavatlık yenilenebilir

Ulusal Yenilenebilir Enerji Planı kapsamında, 2023 yılına kadar yenilenebilir enerjide 10 bin megavat kapasite oluşturmayı amaçlayan Suudi Arabistan'a bu alanda 30 ile 50 milyar dolar arasında yatırım yapılması bekleniyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, önceki gün ayrıca 400 megavatlık yeni bir rüzgar ihalesi için hazırlıkların sonuna geldiklerini ve ihaleyle ilgili süreci başlatacaklarını açıkladı. Al Falih, 2023 itibarıyla yenilenebilir enerjinin Suudi Arabistan'ın toplam enerji portföylerindeki payının yüzde 10 düzeyine geleceğini de vurguladı.

Hanwha Qcells Co. ve Kalyon ortak girişim grubu, açık eksiltme usulüyle 20 Mart'ta yapılan Karapınar ihalesinde, kilovatsaat başına 6,99 dolar/cent ile en iyi teklif vermiş ve Türkiye ile 15 yıllık enerji satış sözleşmesi imzalamıştı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cimnastikte Avrupa'nın en iyileri belli oluyor

2017-04-12 18:12 - Spor

'ABD isterse savaşa gideriz'

2017-04-14 14:52 - Dünya

Havalimanında drone önlemi

2017-04-14 16:47 - Gündem

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini: AB, Çin ile farklılıklarını yapıcı iş birliğiyle ele almak istiyor

2017-04-19 15:19 - Genel

Hakan Ünsal: 'Efsaneler istenmiyor'

2017-04-14 13:12 - Spor

ABD'nin Kuzey Kore hamlesi

2017-04-19 15:05 - Genel

Rusya-NATO gerilimi tırmanıyor

2017-04-14 19:02 - Dünya

PKK'nın hedefinde siyasiler de var

2017-04-16 14:32 - Genel

Ağaç gövdesinden 'gülen yüz' çıktı

2017-04-14 14:37 - Çevre-Hayat

Zico Barcelona'ya inanıyor

2017-04-17 20:17 - Spor

İlgili Haberler

IMF: Küresel kamu borcunun 2029'a kadar GSYH'nin yüzde 100'ünü aşması öngörülüyor

17:42 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (15 Ekim 2025)

17:23 - Ekonomi

Türkiye elektrifikasyon sürecini nükleer enerji merkezli kapsayıcı bir stratejiyle yönetecek

17:17 - Ekonomi

Pazarlama dünyasının liderleri çalışma vizyonlarını Global Marketing Summit 2025'te anlattı

17:13 - Ekonomi

Bank of America ile Morgan Stanley üçüncü çeyrek bilançolarını açıkladı

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Turizm ve vakıflarla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

18:42 - Gündem

AB Komisyonu, Türkiye'nin SAFE mekanizmasına dahlini değerlendiriyor

18:28 - Dünya

ABD Savunma Bakanı, Ukrayna savaşı sona ermezse ülkesinin Rusya'ya bedel ödeteceğini söyledi

18:13 - Dünya

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Gıda güvenliği, ulusal sınırların ötesinde ortak sorumluluktur

17:52 - Gündem

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'den 45 Filistinlinin daha naaşını teslim aldık

17:47 - Dünya