?>

'Hamaney'e yaptırım İran milletine doğrudan hakarettir'

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, "Rehber'e yönelik yaptırım millete doğrudan hakarettir. Hiçbir etkisi olmayacak ve İranlıların milli birlik duygularını daha fazla artıracaktır." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, ABD yönetiminin, ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'i hedef alan yaptırımlarını, "İran ulusuna doğrudan hakaret" olarak niteledi.

Sözcü Rebii, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Washington'un İran lideri Hamaney ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e yönelik yaptırımlarına tepki gösterdi.

ABD yönetiminin, İran lideri Hamaney'e yaptırımını "akılcılıktan uzak" ve "anlaşılamaz" şeklinde niteleyen Rebii, "Rehber'e yönelik yaptırım millete doğrudan hakarettir. Hiçbir etkisi olmayacak ve İranlıların milli birlik duygularını daha fazla artıracaktır." ifadelerini kullandı.

"Zarif'e yaptırım müzakereye yaptırımdır"

ABD Başkanı Donald Trump'ın müzakere teklifinde bulunurken müzakere edeceği İranlı yetkililere yaptırım uyguladığını belirten Rebii, "Müzakerecilere yaptırım, müzakereye yaptırım anlamına gelir. Zarif'e yaptırım uygulamanız müzakere iddialarınızın gösterişten ibaret olduğunu ve B Takımı'nın (ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un başını çektiği grup) bizim mantıklı diplomasimizden korktuğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD yönetimi, dün İran lideri Ali Hamaney'i de kapsayacak şekilde Tahran'a yönelik yeni yaptırımlar getirmişti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran Dışişleri Bakanı Zarif'in de bu hafta içinde ABD tarafından yaptırım listesine ekleneceğini duyurmuştu.

ABD-İran gerilimi

ABD'nin Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasından sonra Tahran-Washington hattında yaşanan gerginlik perşembe günü Devrim Muhafızları Ordusunun ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) Hürmüz Boğazı üzerinde vurarak düşürmesinden sonra tırmanmıştı.

İran, İHA'nın hava sahası ihlali nedeniyle vurulduğunu savunurken ABD, uçağın uluslararası hava sahasında vurulduğunu öne sürüyor.

Trump, cuma günü İran'a yönelik bir hava saldırısına onay verdiğini, ancak 150 civarında İranlının ölebileceği bilgisini alınca saldırı emrini durdurduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Liselilerden 'akıllı sera'

2019-06-19 17:12 - Teknoloji

Fed faiz kararını açıkladı

2019-06-20 00:49 - Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

2019-06-21 12:24 - Ekonomi

Hürmüz Boğazı'ndaki gerginlik enerjiye sıçradı

2019-06-21 15:37 - Ekonomi

Potada finalin biletleri tükendi

2019-06-21 02:55 - Spor

Yağış nedeniyle kontrolden çıkan minibüs devrildi

2019-06-19 12:05 - Asayiş

Süper Lig'de en çok bileti Trabzonspor sattı

2019-06-19 14:27 - Spor

Türkiye-İran hudut güvenliği mutabakatı imzalandı

2019-06-20 14:27 - Genel

Türkiye doğal gaz ithalatında dünya altıncısı

2019-06-19 14:51 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

2019-06-19 21:19 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD Hazine Bakanı Bessent, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların değerlendirildiğini belirtti

08:22 - Dünya

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde 'Tiencin Deklarasyonu' kabul edildi

04:48 - Dünya

Trump, İsrail'in ABD Kongresi üzerindeki etkisinin zayıfladığını belirtti

02:43 - Dünya

Kötü hava şartlarından Barselona'ya dönen tekneler tekrar Gazze'ye doğru yola çıktı

00:22 - Dünya

Maduro: Venezuela son 100 yılda kıtamızda görülen en büyük tehditle karşı karşıya

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Kırmızı bültenle ve ulusal seviyede aranan 14 suçlunun Türkiye'ye iadesi yapıldı

08:38 - Gündem

Kutsal Korunun antik gölgeleri: Hetaga Bayramı -Abdullah Ali Güzel yazdı-

08:28 - En Son Yazılar

ABD Hazine Bakanı Bessent, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların değerlendirildiğini belirtti

08:22 - Dünya

Bir medeniyet hareketi: Ahilik edepleri 2 -Hikmet Kara yazdı-

07:59 - En Son Yazılar

İSTOÇ Ticaret Merkezi'nde yangın çıktı

07:58 - Asayiş