?>

Hakkarili dağcılar Urartu Kaya Mezarlıkları'na tırmandı

Hakkari Dağcılık İl Temsilciliği ve Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyelerinden oluşan 5 dağcı, 70 metre yükseklikteki Urartu oyma kaya mezarlıklarına tırmanış gerçekleştirdikten sonra halay çekti.

Gündem - 9 yıl önce

Hakkari Dağcılık İl Temsilciliği, Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği ve Ankara'dan gelen profesyonel dağcı Tarık Bünyamin Kaya, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yamaç köyünde bulunan ve M.Ö. 5 bin yıllarına ait olduğu iddia edilen Urartu oyma kaya mezarlıklarının bulunduğu 70 metrelik kayaya tırmanış gerçekleştirdi. Dağcılar, kayanın zirvesinde istasyon kurduktan sonra teker ve çifter şekilde kaya mezarlıklarına ulaşmak için iniş gerçekleştirdiler. Yaklaşık 70 metrelik dik kayaya iniş gerçekleştiren dağcılar, yer yer zor anlar yaşadı. İniş sonunda kaya mezarlıklarına ulaşan dağcılar, içeride kaya mezarlıklarını inceledi.

İniş öncesi açıklamalarda bulunan Kerem Onay, hafta sonlarını dağcı arkadaşlarıyla kentin değişik yerlerinde tırmanışla geçirdiklerini belirterek, bu vesileyle Hakkari’nin değişik doğa güzelliklerini Türkiye’ye ve dünyaya gösterdiklerini belirtti. Onay, “Şu an Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yamaç köyündeki 70 metre yükseklikteki bir kayadan iniş gerçekleştireceğiz. Kayanın ortasında tahminen 5 bin veya 6 bin yıllık Urartular dönemine ait kaya mezarlıkları var. Bizde bu kaya mezarlıklarına inip içeri gireceğiz” diye konuştu.

Urartu kaya mezarlıklarına iniş gerçekleştirdikten sonra açıklamalarda bulunan Hakkari Dağcılık İl Temsilcisi Naci Ertunç ise, zorlu bir inişin ardında oyma kaya mezarlıklarına girmeyi başardıklarını söyledi. Ertunç, “Biz bugün Yamaç köyüne kaya eğitimi yapmak üzere geldik. Bunun dışında keşif yaptık. Urartulara ait kaya mezarlıklarını keşfettik. Ayrı ayrı odaları gördük. İniş ve çıkışlarımızı yaptık. Bu vesileyle arkadaşlarımız kaya mezarlıklarının nasıl oluştuğunu gördüler. Bununla beraber eğitimlerini de gördüler. Bundan sonra umudumuz, bu arkadaşlarla beraber Hakkari’deki gençliğini de bu gibi faaliyetlere çekmek ve bu gibi sporları onlarla beraber yapmaktır” şeklinde konuştu. Dağcılar, başarılı geçen kaya eğitiminin ardından Kürtçe şarkılar söyleyerek halay çektiler.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İşverenin 'Asgari Ücret' oyunu!

2016-05-01 05:08 - Ekonomi

Acılı anne ateş püskürdü

2016-04-28 22:50 - Genel

Günün en acı fotoğrafı

2016-04-30 12:41 - Asayiş

Adana'da 12 saatte 4 kişi öldürüldü

2016-04-28 14:17 - Gündem

Diyarbakır’ın altın kızları yasakların gölgesinde zoru başardı

2016-04-28 14:38 - Gündem

2007’deki halini gören Murat Boz!

2016-04-27 13:13 - Gündem

Diyarbakır'dan KKTC'ye direk uçuşlar başladı

2016-05-01 22:32 - Gündem

Adanaspor şampiyonluk kupasını aldı

2016-05-02 01:47 - Spor

Türk-İş Taksim’e çelenk bıraktı

2016-05-01 13:36 - Genel

Bu kare dikkat çekti

2016-04-30 15:28 - Spor

İlgili Haberler

Beykoz'da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

02:48 - Gündem

Beykoz'da ormanlık alandaki yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor

00:28 - Gündem

Filistin’e destek için farklı şehirlerde etkinlikler düzenlendi

00:22 - Gündem

Kocaeli'de nefes borusuna hünnap kaçan kişi, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

21:22 - Gündem

Polen taneleri ve endemik bitkiler faili meçhul suçların aydınlatılmasında kullanılıyor

16:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep FK'nin yenilmezlik serisi 5 maça çıktı

09:33 - Spor

Beşiktaş, Süper Lig'de yarın Kocaelispor'u konuk edecek

09:17 - Spor

Beykoz'da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

02:48 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe neden olduğunu beli

02:03 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Filistin konulu tüm toplantılara ya öncülük ettik ya koordine ettik ya destek verdik

00:56 - Siyaset